Świecące wentyle

21 Kwi 2022, 15:09

Witam wszystkich. Chcę zamontowac w aucie na wszystkich 4 kołach świecące wentyle. Co na to polskie prawo ? Z tego co znalazłem w internecie to był post z 2010 roku że dodatkowe oświetlenie auta jest zabronione. Jak to teraz wygląda? A jeśli tak czy mandaty są duże za taki bajer ? Policja łapie " nałogowo " za coś takiego czy nie przywiązują do tego szczególnej uwagi ? A może ktoś używa coś podobnego i chce się wypowiedzieć na ten temat ? Z góry dziękuję j pozdrawiam
Sieluuu
Nowicjusz

21 Kwi 2022, 16:11

Nic się w tej kwestii nie zmieniło i można za takie coś otrzymać mandat.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Kwi 2022, 16:39

A w jakich granicach ? Jest to raczej coś typu 100zl czy 500+ :)
Sieluuu
Nowicjusz

21 Kwi 2022, 19:07

Nie pamiętam, sprawdź sobie w taryfikatorze co grozi z używanie samochodu z niezgodnym oświetleniem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Kwi 2022, 21:11

Sieluuu napisał(a): Chcę zamontowac w aucie na wszystkich 4 kołach świecące wentyle.
Zapytam z ciekawości - jaki tam powód ? Względy bezpieczeństwa żeby Cię widzieli czy tylko dla szpanu ? Nie żebym się czepiał ale chcę zrozumieć taką potrzebę na co i po co ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

22 Kwi 2022, 09:37

Mandat to jest najmniejsza kara - dostaniesz, zapłacisz i koniec. Problem w tym, że policja może ci zatrzymać DR ( zależy oczywiście od policjanta ). A wtedy zaczynają się piętrzyć kłopoty - musisz zdemontować te świecące wentyle, pojechać na dodatkowy przegląd na SKP, potem z zaświadczeniem jedziesz na komendę, z której policjant zatrzymał ci DR i dopiero ci go zwrócą. Wiąże się to z dodatkowymi kosztami i straconym czasem.
No i tak szczerze - naprawdę wieśniacko to wygląda. Ale sprawa oczywiście gustu. Jednak czy warto robić sobie tyle problemów?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Circle K zawiesza działalność w Rosji
    Właściciel sieci stacji Circle K, kanadyjska firma Alimentation Couche-Tard Inc. (Couche-Tard), jedna z największych na świecie firm działających w obszarze handlu detalicznego, podjęła decyzję o zawieszaniu działalności ...

22 Kwi 2022, 09:50

Nie chodzi o szpan ani o to żeby mnie było widać na drodze. Bym chciał poszpanować to bym upalał opony przy każdej okazji ale nigdy tego nie robię. Po prostu tak dla samego siebie, widziałem to ostatnio w nocy na innym aucie I mówię ku*wa ale to spoko wygląda i dlatego przyszedłem tutaj z pytaniem jak to jest w świetle prawa. Osobiście man w aucie "choinke" wszystko się świeci i nie chodzi mi tu o o błędy na komputerze. Po prostu lubię a czy to wieśniackie to już nie mi to oceniać o gustach się nie dyskutuje
Sieluuu
Nowicjusz

22 Kwi 2022, 09:55

Ale tak na prawdę dowiedziałem się czego chciałem. Dziękuję wszystkim za pomoc i cenne uwagi :) a jak ktoś chce wiedzieć to rezygnuje z tej zabawki bo faktycznie więcej zachodu niż to wszystko warte jak się przywala
Sieluuu
Nowicjusz

22 Kwi 2022, 12:27

Sieluuu napisał(a):Nie chodzi o szpan ani o to żeby mnie było widać na drodze. Bym chciał poszpanować to bym upalał opony przy każdej okazji ale nigdy tego nie robię. Po prostu tak dla samego siebie, widziałem to ostatnio w nocy na innym aucie I mówię ku*wa ale to spoko wygląda

Co racja to racja - fajnie to wygląda, ale jak wspominasz nie warte zachodu. Lepiej zainwestować żeby lepiej wyglądało w środku. Widziałem takie wentyle w rowerze - zajefajnie to wygladało.
Sieluuu napisał(a):Po prostu lubię a czy to wieśniackie to już nie mi to oceniać o gustach się nie dyskutuje

Dokładnie. Ale jakby nie patrzeć, jak się widzi coś takiego w aucie, a do tego jakimś "lepszym", to naprawdę opinie są nieprzychylne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000