Świece do Lanosa

29 Maj 2008, 07:55

witam.
chciałbym wymienić świece w swoim aucie ale zapłacić za samą robociznę a świece kupić w necie. interesują mnie świece ngk i tu pojawia się moje pytanie : jakie konkretnie będa pasowały do mojego modelu (1.5 DOHC) bo na stronie ngk nie znalazlem nawet takiego modelu chyba że można stosować zamiennie z modelem 1.5 SOHC a podany jeszcze na stronie silnik 1.6 DOHC ma juz zwiększony odstęp elektrod. no i sama opinia na temat świec. auto ma założona instalację gazową. co myslicie?
dehuti
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001

30 Maj 2008, 08:31

Niestety NGK nie ma w ofercie świec do twojego silnika.Te z silnika SOHC mogą się nie sprawować tak jak oczekujesz,ponieważ jest znaczna różnica mocy między 1,5 SOHC i 1,5 DOHC - 10kW.Pozostają ci Polskie Iskry SFE65PRS GAS(jest już zmniejszony odstęp elektrod).Wogóle z zamiennikami możesz mieć problemy.
A najlepiej zrobisz(jeżeli nie chcesz mieć problemów z układem zapłonowym),jak sprawdzisz jakie świece masz obecnie i kupisz takie same.Masz przynajmniej pewność,że na tym typie świec silnik pracuje jak powinien.A jak wkręcisz inne,to możesz mieć problemy z silnikiem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Supersamochód Lexus LFA sprzedany w Krakowie
    To drugi egzemplarz supersamochodu Lexus LFA w Polsce . Pierwszy znalazł swojego entuzjastę w Poznaniu, drugi będzie jeździł w Krakowie. Uroczyste przekazanie kluczyków do samochodu, z udziałem przedstawicieli Lexus ...