Świece irydowe pytanie?

22 Mar 2011, 19:27

Witam, zastanawiam się od dłuższego czasu nad zmianą zwykłych świec na irydowe (denso) oraz kabli WN (NGK) co da zmiana tych 2 rzeczy w samochodzie? Czytałem że silnik lepiej odpala na takich kablach i że spalanie trochę spada.. Czekam na odpowiedzi wtajemniczonych :grin:
shorty1988
Początkujący

Miejscowość: Rawicz
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: BMW e46 320td 150KM 2002r

23 Mar 2011, 15:47

Ja powiem tak - reklama i tylko reklama.
A reszta - to już twoje samopoczucie.
Zawsze zakładam świece i kable taie, jakie zaleca producent i jest zawsze ok. Producenci prześcigają się w nowinkach technicznych i piszą zawsze to samo, tylko że innym językiem. Zawsze coraz lepszym reklamowo i czytelnik zawsze przeczyta to i zrozumie, że to coś jest lepsze niż to, co ma do tej pory. Na tym polega reklama i rynek handlu. A ludzie w to wierzą i kupują, czyli napędzają cały mechanizm handlu.
Moja dobra rada - nie czytaj tego, jak prześcigają się producenci w reklamach swoich towarów, tylko załóż świece i kable takie, na których silnik co dobrze chodzi. Jak obecnie nie masz żadnych problemów z silnikiem i jest wszystko ok, to po co ulepszać?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Wskazania sondy lambda za katalizatorem
    Przy sprawnym katalizatorze sonda za nim na postoju pokazuje mi niskie wartości ok. 0.1V podczas jazdy są to wysokie odczyty ok 0.8V (oba wykresy w miare płaskie)czy tak powinno być? Jeśli tak to niech ktoś wyjaśni dlaczego ...