Świeci kluczyk nie pali - Hyundai i30 1.6 CRDI

05 Lut 2022, 08:48

Dzień dobry

Hyundai i30 1.6 CRDI świeci kluczyk nie pali.

Samochód z 2010 roku.

Świeci kluczyk nie pali.

Tydzień wcześniej było wymieniane sprzęgło.

Brak błędów.

Jakiś pomysł?, może to być powiązane.

Dzwoniłem do gościa od kodowania kluczyków i mówił że to raczej nie wina rozkodowania.
loret
Początkujący

05 Lut 2022, 17:54

Jeżeli chodzi ci o kontrolkę kluczyka na tle samochodzika, to jest to immo. Gaśnie ona dopiero po uruchomieniu silnika.
Jeżeli nie ma żadnego błędu, a silnik nie odpala, to może być szereg powodów. Od samego immo przez pompę aż do sterownika silnika.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Lip 2022, 11:39

Dziękuję za wyjaśnienie.
toraestep
Obserwowany

25 Lip 2022, 11:52

MotoAlbercik napisał(a):Jeżeli chodzi ci o kontrolkę kluczyka na tle samochodzika, to jest to immo. Gaśnie ona dopiero po uruchomieniu silnika.

Gaśnie PODCZAS odpalania.
Jeśli kręci rozrusznik i mimo to ikonka się świeci, to padło IMMO. Najprawdopodobniej antena, ale warto sprawdzić drugi kluczyk.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

31 Sie 2022, 18:58

Ostatnio w moim po przekręceniu kluczyka rozrusznik nie zadziałał,po kilkukrotnych próbach wyskoczyła ikonka z czerwonym kluczykiem z informacją,że jest problem z nim,po wyjęciu ze stacyjki i po włożeniu nie ma żadnej rekcji,rygiel nie funkcjonuje,nie przekręcę kluczykiem,po prostu nie działał,centralny,nic.Baterie dałem nowe,nic to nie dało,diodki w kluczyku migają,czyli jest sprawny.Miałem drugi,zapasowy,na nim zero problemów,czyli? Rozkodował mi się tamten na 100%,poszperałem po forach,oryginalne kluczyki mają tendencję do rozkodowywania się,kupiłem nowy w celu zakodowania(muszę mieć dwa)z wkładem NEC,który trzyma kod,nie rozkodowywuje się,w tym wypadku przydałby się kluczyk zapasowy,bez tego ani rusz,trzeba mieć dwa na wszelki wypadek.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    5 niezwykłych aut przy współpracy Yamahy
    Dla wielu Yamaha to przede wszystkim słynne motocykle i świetny sprzęt grający. Ale fani sportowych samochodów wiedzą, że połączenie tej japońskiej marki z czterema kółkami daje ciekawe rezultaty. Dowodem tego ...