REKLAMA
Hej
Rozglądam się za "nowym" samochodem, zasadniczo chciałbym na ten cel przeznaczyć kwotę ok. 30/35 tysięcy złotych.
Garść informacji i wymagań:
- roczne przebiegi w okolicach 10 tysięcy kilometrów (a w ostatnich dwóch latach nawet mniej)
- na powyższy przebieg składa się jazda po dużym mieście wojewódzkim i raz w miesięcu trasa 2x250 km, także wolałbym benzynę
- segment C
- aktualnie jeżdżę dieslem i przyzwyczaiłem mocy w dolnym zakresie obrotów, także fajnie gdyby była to benzyna z turbo
- rzadko zmieniam samochody także chciałbym żeby samochód nie był starszy niż z 2012 r.
- dość świeży wygląd (np. jakieś LEDy, bixenon, fajne wyposażenie)
Podoba mi się Megane 3 Phase 3 ale tylko z przodu, ten tył jest identyczny jak w phase 1 z 2007 roku
Peugeot 308 II z tego co czytałem nie ma dobrej benzyny, podobnie jest z Citroenem C4 II, chyba że może ten 1.2 Puretech jest coś warty?
Tipo jest zbyt tandetne w środku, zresztą 30k to chyba trochę mało.
Audi A3 8V będzie za drobie, Golf i Octavia mi się nie podobają, BMW E87 również uważam za niezbyt urodziwe.
Astra J 1.4t jest całkiem spoko ale obawiam się o blacharkę.
Fordy i wschodnie samochody jakoś mi nie leżą.
Podsumowując zostają na placu boju:
- 308 II i C4 II, o ile to 1.2 daje radę (obawiam się trochę o kulturę pracy skoro to 3 cylindry)
- Astra J
Które będą lepiej wyciszone? Które byście wybrali? A może jakieś inne propozycje?
Ostatecznie mógłbym dobrać trochę kredytu/dłużej poskładać i przeznaczyć na zakup jakieś 40-45k ale wtedy chciałbym żeby to był jakiś rocznik 2016/17+. Ideałem jest dla mnie Megane 4, pięknie wygląda, ma spoko wyposażenie i niezłe benzyny (a od biedy nawet diesla Euro 6 więc mógłbym w przyszłości jeździć po mieście) no ale niestety, kosztuje grubo ponad 50k
Pozdro