Syrena 105L- odpalenie po kilkunastu latach

21 Wrz 2018, 21:55

Cześć, chciałbym po kilkunastu (jak nie więcej) odpalić samochód dziadków, ale nie wiem jak się do tego zabrać. Pomysł jest taki, aby do kwietnia ją odrestaurować i zawieźć nią dziadków na 50 rocznicę ślubu :) Wracając do tematu. Samochód od wielu, na prawdę wielu lat stoi w garażu niczym nie przykryta, nie odpalania od ostatniej jazdy czyli już dosyć długo :P Jakieś rady jak się za to zabrać?
Syrenka105l
Obserwowany

22 Wrz 2018, 21:32

Pierwsze co to sprawdź czy w ogole silnik się kręci bo jak znam syrenkę po tylu latach może być problem a wtedy silnik do remontu/wymiany.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Paź 2018, 10:07

Kao napisał(a):Pierwsze co to sprawdź czy w ogole silnik się kręci
Najlepiej spróbuj przekręcić wałem poprzez koło pasowe. Jak zakręci to dalej wymień świece sprawdź iskrę, uzupełnij paliwo, wymień olej w silniku, podłącz nowy akumulator i dopiero próbuj sprawdzać czy zagada.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

11 Paź 2018, 19:06

Cichy77 napisał(a): uzupełnij paliwo, wymień olej w silniku
To jest silnik dwusuwowy. Olej dodajemy do paliwa . Odpowiedni i w odpowiedniej proporcji. Poza tym do sprawdzenia pompa paliwa . Być może będzie do wymiany membrana . Pompa tutaj nie jest napędzana mechanicznie a pneumatycznie. Gażnik wyczyścić , przedmuchać dysze. Wyczyścić platynki na przerywaczach. Tutaj nic nie odkręcać czy luzować. Inaczej będzie potrzebny czujnik zegarowy do ustawienia zapłonu . To wszystko jak pokręcenie wałem wyjdzie pozytywnie i będzie kompresja na cylindrach.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...