REKLAMA
Witam, widzę że fajne macie forum więc może tu ktoś mnie uratuję informacją, na razie na innych forach d..a nie pomoc, każdy co innego piszę. Wujek ma syrenę 105 l , jest on starszą osobą więc chciałem wraz z zoną od niego kupić autko żeby -odpukać -został samochód w rodzinie , pamiętam jak byłem mały i nią śmigaliśmy na odpusty , fajne czasy . Syrena jest wyrejestrowana ( rok produkcji 1980) mam dowód rejestracyjny, więc pierwsze pytanie czy można sporządzić umowę kupna-sprzedaży . Drugie pytanie - gdzieś po drodze jak autko stało w garażu małolaty upiłowali dach i teraz jest wersja cabrio , czy jest jakaś szansa na ponowne zarejestrowanie- byłem w urzędzie komunikacji mojego miasta i pan powiedział że musi się pod tym podpisać rzeczoznawca. rzeczoznawca powiedział że jako zabytek tego nie zrobię bo wiadomo brak dachu , i w ogóle raczej był mało pomocny.widziałem na forum taki wpis:
kropka1
Początkujący
Wysłany: 26 Maj 2008 Re: rejestracja pojazdu wyrejestrowanego.
art 78 PoRD
2. wycofaniu czasowemu podlegaja:
a) sam ciężarowe i przyczepy o DMC od 3.5 t
b) ciagniki samochodowe
c) pojazdy specjalne
d) autobusy
i dalej art 79 pkt 4
pojazd wyrejestrowany nie podlega ponownej rejestracji z wyjatkiem:
1) odzyskanego po kradzieży
2) zabytkowego
3) majacego co najmniej 25 lat, którego model nie jest produkowany od 15 lat
4) ciągnika i przyczepy rolniczej
szczególnie punkt 3 interesuje mnie mocno.
wiec może ktoś miał podobny przypadek lub wie co zrobić . może pójść do pana z UK i powiedzieć mu ten paragraf albo jest tu na forum życzliwy rzeczoznawca , który mi pomoże. Chciałbym wyremontować autko żeby wspomnienia przetrwały, poza tym to kawał fajnej polskiej motoryzacji szkoda żeby przepadło coś kultowego, nawet jeśli nie ma dachu( stwierdziliśmy z zoną że tak tez fajnie wygląda) .
pozdrawiam i dziękuje z góry za odpowiedzi.