SYRENA WYREJESTROWANA , BEZ DACHU CZY MOŻNA ZAREJESTROWAĆ

10 Lip 2010, 13:25

Witam, widzę że fajne macie forum więc może tu ktoś mnie uratuję informacją, na razie na innych forach d..a nie pomoc, każdy co innego piszę. Wujek ma syrenę 105 l , jest on starszą osobą więc chciałem wraz z zoną od niego kupić autko żeby -odpukać -został samochód w rodzinie , pamiętam jak byłem mały i nią śmigaliśmy na odpusty , fajne czasy . Syrena jest wyrejestrowana ( rok produkcji 1980) mam dowód rejestracyjny, więc pierwsze pytanie czy można sporządzić umowę kupna-sprzedaży . Drugie pytanie - gdzieś po drodze jak autko stało w garażu małolaty upiłowali dach i teraz jest wersja cabrio , czy jest jakaś szansa na ponowne zarejestrowanie- byłem w urzędzie komunikacji mojego miasta i pan powiedział że musi się pod tym podpisać rzeczoznawca. rzeczoznawca powiedział że jako zabytek tego nie zrobię bo wiadomo brak dachu , i w ogóle raczej był mało pomocny.widziałem na forum taki wpis:

kropka1
Początkujący

Wysłany: 26 Maj 2008 Re: rejestracja pojazdu wyrejestrowanego.
art 78 PoRD
2. wycofaniu czasowemu podlegaja:
a) sam ciężarowe i przyczepy o DMC od 3.5 t
b) ciagniki samochodowe
c) pojazdy specjalne
d) autobusy

i dalej art 79 pkt 4
pojazd wyrejestrowany nie podlega ponownej rejestracji z wyjatkiem:
1) odzyskanego po kradzieży
2) zabytkowego
3) majacego co najmniej 25 lat, którego model nie jest produkowany od 15 lat
4) ciągnika i przyczepy rolniczej

szczególnie punkt 3 interesuje mnie mocno.
wiec może ktoś miał podobny przypadek lub wie co zrobić . może pójść do pana z UK i powiedzieć mu ten paragraf albo jest tu na forum życzliwy rzeczoznawca , który mi pomoże. Chciałbym wyremontować autko żeby wspomnienia przetrwały, poza tym to kawał fajnej polskiej motoryzacji szkoda żeby przepadło coś kultowego, nawet jeśli nie ma dachu( stwierdziliśmy z zoną że tak tez fajnie wygląda) .

pozdrawiam i dziękuje z góry za odpowiedzi.
HEROKRIS
Nowicjusz

Miejscowość: GRÓJEC

10 Lip 2010, 13:47

HEROKRIS napisał(a):więc pierwsze pytanie czy można sporządzić umowę kupna-sprzedaży

Nikt Ci tego nie moze zabronic.... :!: :!:
HEROKRIS napisał(a):czy jest jakaś szansa na ponowne zarejestrowanie- byłem w urzędzie komunikacji mojego miasta i pan powiedział że musi się pod tym podpisać rzeczoznawca

Nikt rozsądny pod tym Ci się nie podpisze.Czy to bedzie rzeczoznawca czy tez diagnosta.W momęcie kiedy został odpilowany dach od "królowej szos"/miałem tez coś
takiego-ile pięknych wspomnień :mrgreen: /zostały naruszone elementy konstrukcyjne
pojazdu.... :!: :!: .Dlatego nie dziw się postawy owego rzeczoznawcy bo ja tez pod
tym się nie podpiszę/diagnosta-mimo wspomnień :grin: /
Oczywiście ze brak dachu uniemozliwia rej.jako zabytku... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

10 Lip 2010, 14:06

Tak jako zabytek to pewnie nie ma szans , i z tym się zgadzam, ale na ty forum jest taki wpis co zaznaczyłem w poście :
3) majacego co najmniej 25 lat, którego model nie jest produkowany od 15 lat

i ciekawy jestem czy ma sens iść w tym kierunku.
Oprócz tego rzeczoznawca mówił też coś o ''SAM'' nie do końca opisał watek .
Generalnie czy jest jakaś szansa na to aby znów wyjechać legalnie na drogę.
Podejmę się każdej próby bo zależy mi bardzo na tym samochodzie, nawet jeśli mam dać komuś łapówkę , a nie podejmę się pełnej naprawy jeśli auto ma stać w garażu, bo nawet odrestaurowane powinno jeździć i cieszyc oko.

dziękuje za szybką odpowiedź.
HEROKRIS
Nowicjusz

10 Lip 2010, 14:28

HEROKRIS napisał(a):3) majacego co najmniej 25 lat, którego model nie jest produkowany od 15 lat

Ja "stępluję"na podstawowej a więc nie chce mi się kukać w przepisy dotyczace poj.
zabytkowych i sam...Oczywiście ze masz całkowitą szansę ją zarejestrowac bo masz
przeciez dokumenty/DR...Miałem podobna sytuację z ciagnikiem...Fakt ze 10 lat temu/
i na pewno jest ślad w WK...Tylko jak Ci napisałem juz wcześniej w tym stanie tech.
w jakim jest teraz nikt/rozsądny... :mrgreen: /po tym się nie podpisze....
HEROKRIS napisał(a): ''SAM''

Gościu-rzeczoznawca moze coś słyszał ale widzę ze nie miał zielonego pojęcia w temacie pojazdu "SAM"...Jezeli miałbyś zamiar iśc w tym kierunku to nie masz szans bo przeciez to nie jest pojazd typu "SAM"...W takim wypadku nie mozesz uzywać do jego budowy części lub podzespołów ktore posiadają znaki homologacji wydane przez proucenta...Wtedy taki pojazd nie zarejestrujesz jako"SAM"... :!: :!:
HEROKRIS napisał(a):Generalnie czy jest jakaś szansa na to aby znów wyjechać legalnie na drogę.

Oczywiście ze tak ale pod warunkiem ze doprowadzisz swoją "królową" :mrgreen: do wersji pierwotnej...Nie wiem jaka podejmiesz decyzję w tym temacie ale mozesz udać się do WK i popytać czy jest szansa jej rejestracji pokazując jakie posiadasz dokumenty no i oczywiście nic nie wspominając w jakim stanie technicznym jest ona obecnie...Dalsze decyzje będą juz nalezały do Ciebie.... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

10 Lip 2010, 16:08

CHYBA ZROBIĘ TAK. NAJPIERW UDAM SIĘ NA BADANIA TECHNICZNE ALBO DAM DOWÓD ZNAJOMEMU. JAK BĘDĘ MIAŁ BADANIA O TYM ŻE SAMOCHÓD MOŻE BYĆ DOPUSZCZONY DO RUCHU MIMO ŻE NIE MA DACHU , JEST NA RAMIĘ ( BYŁEM RANO W WOJEWÓDZKIM PRZEGLĄDZIE I PAN POWIEDZIAŁ ŻE DAJĄ AUTO NA MEGA BADANIA I JAK NIC SIĘ NIE ROZPADA TO JEST GIT, A W SYRENIE JESTEM TEGO PEWIEN) I WTEDY UDERZĘ DO WK . FAJNIE GDYBY BYŁ JAKIŚ PRECEDENS W TAKIM PRZYPADKU, MÓGŁBYM IM ARTYKUŁEM MACHNĄĆ, ALBO BĘDĘ LICZYĆ NA DOBRY CHÓMOR PANA W OKIENKU .

DZIĘKI ZA POŚWIĘCONY CZAS , A W RAZIE JAKBY KTOŚ COŚ WIĘCEJ WIEDZIAŁ TO PISZCIE .
HEROKRIS
Nowicjusz

19 Sie 2010, 18:01

Nie ma Szans że go zarejestrujesz ponownie bez dachu. :neutral:
>BMWMT< BMWysokie Mazowieckie Team
Vasvar
Nowicjusz

Miejscowość: Wysokie Mazowieckie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wiosenny długi weekend "majówka"
    Przed nami majówka i wielu kierowców wybierze się ze swoimi rodzinami na odpoczynek. Zanim jednak wsiądziemy do samochodu, odpowiednio zaplanujmy podróż i przygotujmy się do niej. Wyjeżdżając na drogi ...