System parkowania T5

12 Sty 2011, 19:01

Witam wszystkich.Pojawil sie problem w moim samochodzie, gdy włączam wsteczny bieg uruchamia sie sygnał ciągły trwający 3-4 sekundy potem znika a system parkowania nie daje żadnego pikającego sygnału jak to powinno być. Tak się dzieje od pewnego czasu.Sprawdzałem bezpieczniki ale są ok.Może istnieje jakiś czujnik pod dzwignią biegów?Czy ktos spotkał się już z tym przypadkiem?Pozdrawiam.
pawel1967
Nowicjusz

Miejscowość: Sieradz

12 Sty 2011, 19:40

Witaj !

Najprawdopodobnie padł jeden z czujników cofania. Ale niekoniecznie. Mam pytanie - myłeś może samochód w ostatnim czasie podczas mrozów ? Spotkałem się już z przypadkami, że właśnie czujniki wariowały w ten sposób co Ty mówisz właśnie po umyciu samochodu w zimę. Pojeździj kilka dni z tym, możliwe że to samo zniknie. W moim samochodzie również było tak samo jak Ty piszesz, z tym że dodatkowo pokazał siębłąd na komputerze pokładowym, że czujniki cofania są uszkodzone - po 2 dniach wszystko było z powrotem ok. Ewentualnie sprawdź czy nie ma znaków uderzenia w czujnik itp., bo te szkodzenie może tym być spowodowane.
Pozdrawiam
Jerzy Wolert
P.S. Chcesz tanio kupić oświetlenie LED i Xenon ? Napisz do mnie !
Wol-Wikar
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

15 Sty 2011, 12:04

Dziękuje za podpowiedż.Nie myłem auta,sprawdze te czujniki,na kompie mam czysto ,poczekam .pozdrawiam.
pawel1967
Nowicjusz

Miejscowość: Sieradz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ken Block zachwycony Audi RS Q e-tron
    Amerykański mistrz driftu Ken Block, z Mattiasem Ekströmem jako instruktorem na fotelu drugiego kierowcy, przetestował Audi RS Q e-tron z numerem startowym 224, jeżdżąc po śniegu i lodzie. Występ podczas GP Ice Race ...