10 Maj 2010, 12:30
No cóż - jak dla mnie, to na tym skrzyżowaniu wszystkie pojazdy stoją prawidłowo. Nie ma żadnego przepisu ( a przynamniej ja ani nie słyszałem ani nie znalazłem dotychczas ) przepisu, który określałby to, jak przejechać takie skrzyżowanie na wprost. Żaden przepis też nie określa jak mają się na takim skrzyżowaniu ustawić samochody, które jadą na wprost. W art. 22 ustawy prawo o ruchu drogowym jest tylko mowa o skręcie w prawo lub lewo. Nie ma nic na temat jazdy na wprost. A to oznacza, że jak chcemy jechać przez skrzyżowanie prosto, to możemy ustawić się albo po prawej stronie pasa albo po lewej.
Natomiast sprawa zaczyna się wyjaśniać, jeżeli to skrzyżowanie przejedziemy i znajdziemy się na drodze juz za skrzyżowaniem. Wówczas taką sytuację reguluje prawo o ruchu drogwym.
Art. 16 pkt 4 mówi, że mamy obowiązek jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. A tak za tym skrzyżowaniem pojedzie pojazd nr 2. Natomiast pojazd nr 1 jak się znajdzie za skrzyżowaniem to będzie z jego lewej strony. A to oznacza, że przejeżdżając obok pojazdu nr 2 będzie wykonywał manewr wyprzedzania. I wówczas kierowcę samochodu nr 1 będzie obowiązywał art. 24 pkt 1 pdpkt 1 i 3 oraz pkt 2.
Tak więc z powyższego wynika, ze jadąc prosto przez to skrzyżowanie obojętnie z którego pasa, za skrzyżowaniem w miejscu, w którym pas ruchu się zwęża, pierwszeństwo ma pojazd 2.
Oczywiście całkiem inaczej wyglądałaby sytuacja, jakby za skrzyżowaniem na jezdni były namalowany znak poziomy P9.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...