Szalejący ABS i kontrola trakcji

06 Gru 2023, 10:13

Witam Serdecznie.
Pacjent chrysler grand voyager 3.3 2002.
A mianowicie szaleje ABS. Na postoju na luzie co chwilę załącza się pompa ABS. Na wsteczny potrafi się też załączyć. Jednak gdy się jedzie nie włącza się jedynie świeci się kontrola trakcji i nie działa ABS.
Błędy co dziwne jednocześnie dwa czujniki ABS przód.
Kamilwrona
Nowicjusz

07 Gru 2023, 17:39

W takim razie wiadomo co sprawdzać ( czujniki, czy mają z czego czytać oraz instalacja ( złącza, przewody ). Nie zakopałeś się gdzieś czasami przodem, nie zaryłeś gdzieś? Bo rzadko się zdarza, żeby oba czujniki na raz padły.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Gru 2023, 18:46

Właśnie nie. Dzisiaj podłączyłem kompa żeby sprawdzić błędy. I co ciekawe wartości prędkości na obu kołach skaczą. Mało tego nawet na postoju skacze prędkość. Podejrzewam że koronki umarły
Kamilwrona
Nowicjusz

08 Gru 2023, 10:18

Koronki w tym aucie można jak się nie mylę łatwo sprawdzić. Trzeba albo wejść pod auto na kanał, albo zdemontować koła. Nie koniecznie muszą być uszkodzone. Wystarczy, że się czymś zapchały. Dlatego pytałem, czy się gdzieś czasem kiedyś nie zakopałeś. Mogą też być zapchane rdzą, pyłem. Może wystarczy wyczyścić. Dziwne, że od razu oba koła. Mnie się coś takiego jeszcze nie zdarzyło. Ale wszystko możliwe. Same czujniki też można sprawdzić. Najważniejsze, żeby wiedzieć jakie są - czy indukcyjne czy Halla. Bo mierząc czujnik Halla można go uszkodzić. Jeżeli masz indukcyjne, to można zmierzyć ich rezystancję.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Gru 2023, 20:48

Na pewno dopadł je ząb czasu i są zardzewiałe. I tak myślę żeby je malutkim pilniczkiem wyczyścić.
Kamilwrona
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy 10km/h wolniej robi rożnicę?
    Władze Francji zdecydowały o zmianie ograniczenia prędkości obowiązującego na drogach poza terenem zabudowanym. Kierowcy będą mogli poruszać się tam z prędkością 80 km/h zamiast 90km/h. Zmiana wywołała wiele kontrowersji, ...
    Volvo FH16 - toczący się mocarz
    Szesnastolitrowy silnik Volvo D16K rozwijający 750 KM to obecnie najmocniejsza jednostka napędowa oferowana w seryjnym pojeździe ciężarowym. Tak ponadprzeciętnie mocne samochody wybierane są przez klientów stosunkowo ...