Szarpanie i dławienie się na LPG

28 Maj 2012, 22:31

Witam, posiadam Fiata Punto II 2001r. z instalacją gazową od 2004 roku.

Mój problem jest taki, że co jakiś czas podczas jazdy auto zaczyna jakby się dusić, szarpać, podskakiwać i czasami jakby strzela gdzieś z wydechu lub przy butli gazu ( nie wiem tego dokładnie ) ale przez chwilę jest moment przyhamowania. Znalazłem temat na forum, jednak autor napisał że dzieje się tak na zimnym silniku - u mnie dzieję się i na zimnym i w pełni rozgrzanym niejednokrotnie podczas jazdy w trasie. Zazwyczaj w momencie przyśpieszenia, bo gdy pedał gazu mam tylko bardzo lekko "depnięty" to problem nie występuje. Samochód posiadam od niedawna, widzę że ma dość nowe kable i świece. Zastanawiam się co może być powodem ów "strzelania". Czasami auto dławi się i podskakuje do tego stopnia że jadąc po płaskim asfalcie uczucie jest jak przy jeździe po "kocich łbach". Niestety auto ma gdzieś zatkane przewody paliwowe i aktualnie jeździ jedynie na LPG w związku z czym nie mam jak sprawdzić zachowania na benzynie. Czy taka długotrwała kilkumiesięczna jazda bez kropli benzyny może mieć na to wpływ czy raczej szukać w innym kierunku? Spalanie auta tak czy inaczej jest dość niskie bo wynosi ok. 7l gazu na 100km w trasie. Pozdrawiam!
Nokurton
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 07 1989
Auto: Renault Megane 1.9D 1997r.

29 Maj 2012, 08:18

A co na to gazownik ? Byłeś choćby na przeglądzie ? Piszesz tylko o objawach a tu trudno cokolwiek wyrokować bez wiedzy jaki masz typ instalacji LPG. Po za tym wskazane jest abyś jednak usprawnił zasilanie benzyną
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowy silnik CDTI ECOTEC 1,6 spełnia normy Euro 6
    Wprowadzenie całkowicie nowego czterocylindrowego silnika wysokoprężnego Opla to kolejny etap w procesie odnowy portfolio jednostek napędowych. Silniki CDTI ECOTEC o pojemności 1,6 litra, są drugą z kolei rodziną nowych silników ...