REKLAMA
Witam, posiadam Fiata Punto II 2001r. z instalacją gazową od 2004 roku.
Mój problem jest taki, że co jakiś czas podczas jazdy auto zaczyna jakby się dusić, szarpać, podskakiwać i czasami jakby strzela gdzieś z wydechu lub przy butli gazu ( nie wiem tego dokładnie ) ale przez chwilę jest moment przyhamowania. Znalazłem temat na forum, jednak autor napisał że dzieje się tak na zimnym silniku - u mnie dzieję się i na zimnym i w pełni rozgrzanym niejednokrotnie podczas jazdy w trasie. Zazwyczaj w momencie przyśpieszenia, bo gdy pedał gazu mam tylko bardzo lekko "depnięty" to problem nie występuje. Samochód posiadam od niedawna, widzę że ma dość nowe kable i świece. Zastanawiam się co może być powodem ów "strzelania". Czasami auto dławi się i podskakuje do tego stopnia że jadąc po płaskim asfalcie uczucie jest jak przy jeździe po "kocich łbach". Niestety auto ma gdzieś zatkane przewody paliwowe i aktualnie jeździ jedynie na LPG w związku z czym nie mam jak sprawdzić zachowania na benzynie. Czy taka długotrwała kilkumiesięczna jazda bez kropli benzyny może mieć na to wpływ czy raczej szukać w innym kierunku? Spalanie auta tak czy inaczej jest dość niskie bo wynosi ok. 7l gazu na 100km w trasie. Pozdrawiam!