Szarpanie i dławienie się na LPG

28 Maj 2012, 23:31

Witam, posiadam Fiata Punto II 2001r. z instalacją gazową od 2004 roku.

Mój problem jest taki, że co jakiś czas podczas jazdy auto zaczyna jakby się dusić, szarpać, podskakiwać i czasami jakby strzela gdzieś z wydechu lub przy butli gazu ( nie wiem tego dokładnie ) ale przez chwilę jest moment przyhamowania. Znalazłem temat na forum, jednak autor napisał że dzieje się tak na zimnym silniku - u mnie dzieję się i na zimnym i w pełni rozgrzanym niejednokrotnie podczas jazdy w trasie. Zazwyczaj w momencie przyśpieszenia, bo gdy pedał gazu mam tylko bardzo lekko "depnięty" to problem nie występuje. Samochód posiadam od niedawna, widzę że ma dość nowe kable i świece. Zastanawiam się co może być powodem ów "strzelania". Czasami auto dławi się i podskakuje do tego stopnia że jadąc po płaskim asfalcie uczucie jest jak przy jeździe po "kocich łbach". Niestety auto ma gdzieś zatkane przewody paliwowe i aktualnie jeździ jedynie na LPG w związku z czym nie mam jak sprawdzić zachowania na benzynie. Czy taka długotrwała kilkumiesięczna jazda bez kropli benzyny może mieć na to wpływ czy raczej szukać w innym kierunku? Spalanie auta tak czy inaczej jest dość niskie bo wynosi ok. 7l gazu na 100km w trasie. Pozdrawiam!
Nokurton
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 07 1989
Auto: Renault Megane 1.9D 1997r.

29 Maj 2012, 09:18

A co na to gazownik ? Byłeś choćby na przeglądzie ? Piszesz tylko o objawach a tu trudno cokolwiek wyrokować bez wiedzy jaki masz typ instalacji LPG. Po za tym wskazane jest abyś jednak usprawnił zasilanie benzyną
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Tory testowe Toyoty
    Prototyp każdego modelu Toyoty pokonuje co najmniej milion mil, nim trafi na taśmę produkcyjną. Większość testów odbywa się na torach w Belgii, Japonii i USA. Przedstawiamy miejsca, gdzie auta Toyoty są poddawane ekstremalnym ...