Szarpanie samochodu

29 Cze 2015, 17:17

Witam. Mam chevroleta lacetti z instalacją gazową. Ostatnio zauważyłem ze gdy podczas jazdy np na 2-gim biegu ściągnę nogę z gazu auto szarpnie niezależnie ile jest obrotów czy 2000 czy 5000. Z początku myślałem że to wina gazu ale wymieniłem filtry i był sprawdzany na komputerze i nic. Następnie wymieniłem świece i kable i nic się nie poprawiło. Wie może ktoś co może być tego przyczyną z góry dziękuje i pozdrawiam. ;)
Daniel131
Nowicjusz

Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: chevrolet lacetti
Silnik: 1.4, 95KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

01 Lip 2015, 12:06

Czasami mogą być winne poduszki silnika/skrzyni. U mnie w poprzednim aucie po zdjęciu nogi z gazu albo raptownym dodaniu pojawiało się szarpnięcie i winne były właśnie poduszki. Warto sprawdzić, czasami mechanicy nie szukają tutaj.
W pandzie z gazem przy bardzo gwałtownym rozpędzaniu na 1 biegu w 3/4 zakresu obrotów na chwilę auto mi przerywało co skutkowało bardzo nieprzyjemnym szarpnięciem. Instalacja fabryczna, na gwarancji i serwis fiata nie widział usterki/błędu czy co to tam było. Problem znikał po podpięciu do komputera i wgraniu nowych ustawień, jednak nie na długo...
marekpo
Nowicjusz

Auto: Ford Focus II
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2007

01 Lip 2015, 14:59

Na benzynie robi tak samo..? Czy tylko na lpg..?
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

01 Lip 2015, 22:13

Na benzynie mniej to czuć ale znowu przy zimnym silniku strasznie go dławi i nie chce wgl iść nie ważne ile mu dam gazu ale przejadę ok 400m i problem dławienia znika ale czuć nadal to szarpanie. Właśnie strasznie nie przyjemnie się z tym jeżdzi.
Daniel131
Nowicjusz

01 Lip 2015, 22:14

Dzięki to teraz sprawdzę poduszki ;)
Daniel131
Nowicjusz

14 Lip 2015, 11:08

w pandzie tak miałem, że na zimnym silniku ( od razu po odpaleniu ) dławił się i dusił tak jak maluch na ssaniu, mocniejsze wcisnięcie gazu powodowało zgaszenie silnika. U mnie ten problem załatwiła ponowna wizyta w serwisie i regulacja.
marekpo
Nowicjusz

Auto: Ford Focus II
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2007