Szarpanie silnika przy przyspieszaniu

19 Maj 2018, 14:31

Witam, mam pytanie. Otóż oglądałem ostatnio samochód do kupna i wszystko wydaje się okej z jednym problemem.
Może zacznę od początku. Najpierw podjechałem na stacje diagnostyczną i sprawdzili spaliny, ogólnie całe podwozie i tak dalej. Zawieszenie, silnik i ogólnie cały stan samochodu jest naprawde bardzo dobry.
Spaliny na benzynie wyszły wręcz perfekcyjnie, lecz na gazie były trochę dziwne. Mechanik powiedział że trzeba by podjechać do gazownika żeby to ogarnąć i on podejrzewa lambdę.
Problem polega na tym, że przy spokojnej jeździe podczas przyspieszania samochód zaczyna szarpać. Na gazie jakoś 2-3 razy bardziej niż benzynie. Gazownik dzisiaj po jeździe stwierdził że albo świece do wymiany, albo cewka zapłonowa.
W skrócie: samochód w stanie idealnym po każdym względem, jedynie przy przyspieszaniu szarpie.
Opel Vectra C 2003r 1.8 122km.
Cena to z 10 tysięcy sprzedający zszedł na 9000.
W tym roku pod koniec sierpnia będzie mijało 10 lat od założenia gazu i czekała mnie będzie homologacja.

Co sądzicie? Kupić ten samochód za 9000 i spróbować wymienić świecie i ew. cewke zapłonową czy jednak lepiej się w to nie pchać? Mechanik stwierdził że silnik jest w świetnym stanie.
Jeśli założyłem temat w złym dziale, to przepraszam i proszę o przeniesienie do właściwego. Pozdrawiam :ok:
mateusz98719
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 03 2018
Auto: Nie mam

30 Maj 2018, 22:26

Kupić nie kupić, ale to wygląda na świece lub cewkę (tam chyba są fajkocewki), może byc tak że w gniazdach na świece jest olej z cieknącej uszczelki pod deklem i iskra skacze...
korba85
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 09 2003
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Passat B5 FL
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

31 Maj 2018, 08:26

Dokładnie, zobacz czy otwory na świece nie są uciapane w oleju. Na początku spróbuj wymienić same świeczki to tańszy koszt niż cewki.
gber44

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Roadster - bezkompromisowy kabriolet
    Tak jak określenie kabriolet dotyczy szerokiego zbioru samochodów ze zdejmowanym dachem, pod pojęciem roadster kryją się już prawdziwie emocje. "Roadstery wyewoluowały z kabrioletów. W nadwoziu tego typu, o ...