Szarpanie skrzyni automatycznej , 2,5 v6

13 Cze 2012, 18:35

Mój problem polega na tym że przy ciągnieciu przyczepki kempingowej 700 kg masy, po około 2,3 h jazdy w zależności od charakterystyki trasy zaczynają sie problemy z szarpanie skrzyni. Szarpanie to wystepuje przy kazdej zmianie biegu. Po wylaczeniu samochodu i poczekaniu okolo 10 -30 min problemu ustepuje na kolejna godzine moze dwie. Czy jest to kwestia przegrzewania sie oleju w skrzyni ? Czy warto bawić się w zakładanie dodatkowej chłodniczki oleju do już fabrycznej??
JulciO
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: LandRover Freelander 2,5 v6

16 Cze 2012, 15:25

a jaki jest Twój styl jazdy, raczej powinno się unikać wysokich biegów(nie na D- 5bieg ), trzeba jechać na niższych biegach z wyższymi obrotami silnika ( 3, 4 bieg ), wtedy skrzynia jest mniej obciążona, a swoją drogą coś jest chyba nie w porządku u Ciebie, bo ja nieraz ciągam 2500kg przyczepę sharanem i nie ma tego typu problemów.
adamsaba1
Nowicjusz

Auto: Freelander Td4

17 Cze 2012, 21:10

Rzeczywiscie coś w tym jest. ( to jest moja pierwsza przyczepa ciągnieta automatem) Do tej pory jeździłem przyczepa ale tylko z normalna reczna skrzynia. W ten weekend jechałęm z przyczepka na zablokowanym 4 biegu i po pokonaniu prawie 300 km nie było problemu.
JulciO
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: LandRover Freelander 2,5 v6

18 Cze 2012, 07:22

No właśnie , jadąc z przyczepą nie wolno "dusić " automatu na ostatnim biegu.
adamsaba1
Nowicjusz

Auto: Freelander Td4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poznań Motor Show - nowa data targów!
    Wczoraj późnym wieczorem pojawiła się informacja o przełożeniu największych targów motoryzacyjnych Poznań Motor Show które miały odbyć się między 26, a 29 marca 2020 roku. Nowy termin w którym ...