29 Lis 2011, 13:09
Witam, mam problem, który nie zdarza mi się cały czas - występuje co kilkaset kilometrów, ostatnio zdarzył mi się 2 dni temu więc opiszę dokładnie:
Podczas spokojnej jazdy - ok 2000-2200 obr. autem zaczyna szarpać, całe auto faluje - najpierw delikatnie później coraz mocniej do momentu aż puszczę lub nacisnę gaz. Po nacisnieciu gazu silnik dużo głośniej pracuje (głośniej terkocze), daje się także wyczuć spadek mocy, lecz niezbyt duży.
Ostatnio zjechałem od razu na pobocze, wrzuciłem luz i próbóje dodać gazu - przy wcisnietym pedale gazu obroty falują - podnoszą sie do ok 1500 i spadaja i tak cały czas. Zgasiłem silnik, poczekałem, po odpaleniu można było normalnie dodać gazu, wydawało się okey wiec ruszyłem, po przejechaniu niewielkiego odcinka - to samo falowanie/szarpanie całym autem. Mimo wszystko kontynuowałem jazdę a objawy ustały po kilku minutach. Dzieje się tak co jakiś czas, co kilkaset kilometrów..
Bardzo proszę o nawet najmniejszą próbę zdiagnozowania usterki. Dodam że auto ma 160 tys. przebiegu.
Pozdrawiam
Peugeot 407 2.0 HDI 2004r.