REKLAMA
Witam. W mojej mazdzie jest pewien problem. Od kilku dni autem strasznie szarpie. Oto co wiem:
-szarpie tylko rozgrzany silnik
- szarpie przy gwaltownym dodaniu gazu, gdy robie to stopniowo, delikatnie to normalnie wchodzi na obroty
- gdy te cyrki sie zaczynaja, auto nierowno chodzi, jakby mialo ciezko, ogolnie moc spadla
- czasami gasnie na skrzyzowaniach, na postoju
-na wolnych obrotach jest tragedia, powyzej 2,5tys auto normalnie nabiera predkosci
- z wydechu widac bialy dym, nie kopci, ale ten dym jest widoczny
Przewody WN wymieniane w okresie swiatecznym, swiece jakies 2 miesiace (ok 2 tyskm) temu. Filtr powietrza wyglada na 4+/6. Na początku wlalem plyn stp, byla poprawa, myslalem, ze to problem w paliwie, syfie... jednak nie, inne paliwo i dalej to samo. Im dluzej auto stoi tym trudneij sie jedzie, ale gdy pojezdze do pracy 3-4 dni pod rzad to efekt oslabia sie. Wg mnie to problem z mieszanka, byc moze paliwo nie dociera w takiej ilosci jak trzeba do garnkow, jutro bede wymienial filtr paliwa, mam zamiar w sobote sprawdzic przeplywomierz. Pod maska ogolnie wyglada ok, przewody wszystkie sa, zabezpieczone i szczelne.
Nie mam pojecia co to moze jeszcze byc, moze ktos z Was ma ewentualne rady, moze ktoś sie spotkal z takim przypadkiem badz ja mysle moze zle i tak naprawde przyczyna mzoe byc inna.
Dane techniczne:
Mazda 323f BG
1992r
1.6 16v 88km
wtrysk wielopunktowy
350tys przebiegu