Szarpie, gaśnie, dramat

08 Sty 2015, 23:43

Witam. W mojej mazdzie jest pewien problem. Od kilku dni autem strasznie szarpie. Oto co wiem:

-szarpie tylko rozgrzany silnik
- szarpie przy gwaltownym dodaniu gazu, gdy robie to stopniowo, delikatnie to normalnie wchodzi na obroty
- gdy te cyrki sie zaczynaja, auto nierowno chodzi, jakby mialo ciezko, ogolnie moc spadla
- czasami gasnie na skrzyzowaniach, na postoju
-na wolnych obrotach jest tragedia, powyzej 2,5tys auto normalnie nabiera predkosci
- z wydechu widac bialy dym, nie kopci, ale ten dym jest widoczny

Przewody WN wymieniane w okresie swiatecznym, swiece jakies 2 miesiace (ok 2 tyskm) temu. Filtr powietrza wyglada na 4+/6. Na początku wlalem plyn stp, byla poprawa, myslalem, ze to problem w paliwie, syfie... jednak nie, inne paliwo i dalej to samo. Im dluzej auto stoi tym trudneij sie jedzie, ale gdy pojezdze do pracy 3-4 dni pod rzad to efekt oslabia sie. Wg mnie to problem z mieszanka, byc moze paliwo nie dociera w takiej ilosci jak trzeba do garnkow, jutro bede wymienial filtr paliwa, mam zamiar w sobote sprawdzic przeplywomierz. Pod maska ogolnie wyglada ok, przewody wszystkie sa, zabezpieczone i szczelne.

Nie mam pojecia co to moze jeszcze byc, moze ktos z Was ma ewentualne rady, moze ktoś sie spotkal z takim przypadkiem badz ja mysle moze zle i tak naprawde przyczyna mzoe byc inna.

Dane techniczne:
Mazda 323f BG
1992r
1.6 16v 88km
wtrysk wielopunktowy
350tys przebiegu
westsider
Początkujący

Zdjęcia: 81
Auto: Nie mam

09 Sty 2015, 21:27

A filtr paliwa wymieninony?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Sty 2015, 23:47

Niestety zajme sie tym jutro. Wystapil pewien problem, bo nowy filtr ma in i out, stary (pewnie fabryczny) ma 3 weze - in, out i jeden na dole, ktory jak sie okazalo, prowadzi do nikąd... po 10cm jest ucięty pod katem. nie wiem czy to fabryczne czy co...
westsider
Początkujący

10 Sty 2015, 13:16

No a kiedy wymieniałeś kopułkę rozdzielacza z palcem?!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

10 Sty 2015, 18:05

DObra, filtr paliwa wymieniony, tak jak swiece. Dalo to jakis efekt - auto nie skacze przy gwaltownym gazie, ale nadal gasnie... na skrzyzowaniach przy skrecie w prawo. Dusi sie i gasnie, czy to na sprzegle czy to na biegu. Moze przyczyna jest filtr w baku paliwa? Gdy paliwo sie przelewa to przez syf nie przechodzi tyle paliwa ile powinno. Co ciekawe nie ma tego efektu przy skrecie w lewo.

Na dodatek auto ma dziwne obroty - falujace i na jalowym ma ponizej 900. Na moje oko jest to ok 750-800, troche za nisko chodzi. Czy jest mozliwa jakas regulacja w tym aucie? W sensie mieszanki paliwa i powietrza
westsider
Początkujący

10 Sty 2015, 18:51

Moze jutro bede mial okazje wyczyscic smok w baku. POwiedzcie mi jak do niego sie dostac? C ono wyjdzie z pompką paliwa czy co?
westsider
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Napływ samochodów ukraińskich i odpływ polskich
    Od momentu wybuchu wojny w Ukrainie do 23 marca br. do Polski wjechało ponad 140 tys. samochodów osobowych – podała Straż Graniczna. Warto wiedzieć, że przepisy obowiązujące u naszego wschodniego sąsiada są inne ...

11 Sty 2015, 20:08

Witam ponownie. Efekt dalej nie ustąpił. Podsumowując:

-wymieniono świece
-wymieniono filtr paliwa
-oczyszczono dolot i przepływomierz
-wyjęta pompka paliwa, przeczyszczono siateczkę

Przepaliłem go ostro, dalej na prawych zakrętach się dusi, gaśnie, może to ma coś wspólnego z elektryką pojazdu?
westsider
Początkujący