[Zapytania] Szereg pytań

28 Wrz 2015, 15:29

Witam. Mam kilka zapytań. Jaki samochód (koniecznie JDM [Nissan, Mazda, Toyota, Mistubishi, Honda...) polecalibyście do 7-10tys. Na oku mam Mitsubishi Galant, Eclipse 2G lub 3G oraz Honde prelude V. Ew. honda civic 1995 w sedanie lub sport coupe ala Szybcy i wściekli jeżeli tuning silnika nie wyniósłby kroci. Co Wy byście proponowali? Z ciekawości. Z czym trzeba się wiązać przy engine swapie + jaki mniej więcej koszt. Chodzi mi, czy wystarczy wymienić silnik czy należy wymienić również skrzynie biegów i inne podzespoły, ew co należało by zrobić by ulepszyć fabryczny silnik? Chodzi mi np. o honde civic ktorą kupuje większość i robiąc tuning jak prawdziwy "racer". Jestem tunerem. Zależy mi na ładnym wyglądzie auta + by ładnie brzmiał.
MrEdiWolf
Nowicjusz

Auto: Nie mam

28 Wrz 2015, 15:45

Dlaczego koniecznie JDM? Jakieś plany tuningu w tym kierunku?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

28 Wrz 2015, 16:00

Jakoś od zawsze podobają mi się japońskie samochody, amerykańskie są trochę za drogie, japońskie mają natomiast masę komponentów tuningowych. Chciałbym na pewno poddać moje przyszłe autko zabiegom upiększającym jak np. dodanie lotki, wymiana alufelg, wymiana świateł na xenonowe, renowacje lakieru lub pomalowanie na nowo, przyciemienie szyb + z biegiem czasu oczywiście jakieś wymiany we wnętrzu jak kierownica, fotele itp. Wszystko uprzedzi ogarnięcie działanie auta. Chodzi mi o działanie silnika i jego dźwięk, wraz z wydechem. Turbodoładowany Eclipse 2G jest tutaj na miejscu gdyż zostało by tylko zająć się wyglądem i całym układem wydechowym by był ładny wydźwięk. Chciałem też zapytać, czy taki eclipse przy wysokich obrotach "syczał" by "spuszczeniu z gazu? chodzi mi o coś takiego:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

(Mitsubishi Evo VI z minuty: 2:30)
MrEdiWolf
Nowicjusz

28 Wrz 2015, 16:02

To zabawa dla osób które mają zabezpieczenie finansowe,wiedzą co chcą osiągnąć i liczą się z kosztami.
Samo wsadzenie silnika (i wystrojenie go) to nie wszystko.
Przykładowe ceny silników;
[link do oferty na Allegro wygasł]

Gotowe auta do zrobienia wg siebie.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - projekt do udoskonalania
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Kieł
Stały forumowicz

28 Wrz 2015, 16:05

Zależało by mi również nawiązując do mojego postu o brzmieniu samochodu czyli coś w tym stylu lecz byle by się nie tłukł i nie pierdział:

(1:30)
MrEdiWolf
Nowicjusz

28 Wrz 2015, 16:35

jaka 4cyl. pierdziawka byłaby to i tak będzie słabo brzmiała przy 6 czy 8 cyl :D no chyba, że bokser od subaru
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

TOP6 bezpiecznej podróży na wakacje
    Przed nami wakacyjne podróże. Większy ruch na drogach w tym okresie oraz zazwyczaj dobra pogoda potrafią uśpić czujność kierowców i nadmiernie powiększyć wiarę we własne umiejętności panowania nad autem. Żeby ...
    ALPINE A450
    Będąca bezpośrednim następcą modeli Alpine z okresu "niebieskiego", Alpine A450 nie musi już walczyć o zwycięstwo w klasyfikacji ogólnej wyścigu 24H Le Mans. Jej nazwa jest nawiązaniem do dorobku modeli A441, A442 ...

28 Wrz 2015, 19:15

MrEdiWolf napisał(a):Jestem tunerem
więc skąd te błache pytania, to Ty nas powinieneś uświadamiać w tym temacie :naughty:
Przyjdzie szybki to Ci się odechce tuningów :mrgreen:

Przenoszę do działu "tuning
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

28 Wrz 2015, 22:42

Miałem coś napisać więcej ale ogólnie :

Musisz uporządkować myśli bo za dużo tematów w stylu szybkich i wściekłych... określ się czy idziesz w bajere wizualną czy w jazdę...
Na tą chwilę musiałbym pisać, pisać i pisać...
Ogólnie co do kosztów dźwięku profi wydech do v8 z kolektorami to 6k do r4 mniej... więc policz sobie Twój budżet vs realnie co możesz zrobić.

Na początek kup sobie jakąś fajną serie ewentualnie hankę po swapie... a później uderz w RWD z większymi silnikami.

P.S

Co do dźwięków to z filmiku o evo słyszałeś zawór DV prawdopodobnie od RSa+procedura startu potrzebna do

Skąd jesteś?
Pytam bo co tydzień w moich okolicach są zjazdy tuningowców i można coś podpatrzeć... posłuchać ... i się przejechać :naughty:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe