Szerokość opon letnich, a rozmiar felgi, Vw Polo 2003r.

21 Mar 2017, 15:56

Witam.
Kupiłem opony letnie marki Firestone 165/70 R14 do Vw Polo 2003r. Opony zimowe miałem 185/70 R14 na feldze o rozmiarze 6J. I teraz pojawił się problem, ponieważ wszędzie piszą, że na te opony felga powinna być od 5 do 5,5 a ja mam 6. Wulkanizator je założył, ale powiedział że to niebezpieczne jak się dużo autem jeździ, a ja wybieram się do Holandii, więc teraz nie wiem czy kupić felgi na opony letnie, a zimowe dać na te, czy może wulkanizator po prostu przesadził, bo chciał mnie naciągnąć na felgi, które miał na sprzedaż. Przejechałem się ponad 100km i ciśnienie jest ok, nic nie ucieka, ale zapytałem paru osób mówili żeby zostawić te opony, że to nie przeszkadza. A wy co o tym myślicie?
Krzysiekk441
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 06 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Vw Polo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

21 Mar 2017, 16:20

Optymalna felga do tych opon to 5". Ale myślę, że jak nie będziesz jeździł po jakichś dziurach to będzie ok. Obejrzyj sobie german style-tam to dopiero naciągają wąskie opony, na szerokie fele, u Ciebie pewnie nie wygląda to aż tak strasznie :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

21 Mar 2017, 18:05

Właśnie pooglądałem. No faktycznie u mnie jak ktoś się nie zna, to nawet tego nie zauważy. Gdyby mi wulkanizator nie powiedział to nawet bym nie wiedział o tym. A mi też nie chodzi o wygląd tylko o bezpieczeństwo.
Krzysiekk441
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 06 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Vw Polo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy na świecie SUV z elektrycznym napędem
    Idea samochodu elektrycznego jest równie stara jak sama motoryzacja. Już w pierwszej dekadzie XX wieku wydawało się, że pojazdy zasilane prądem elektrycznym będą dominowały nad autami spalinowymi. Stało się jednak ...
    Nagroda "Design Trophy" dla Audi A3 i A1 Sportback
    W plebiscycie "Auto Trophy 2013", dwa modele marki Audi bezkonkurencyjnie pokonały rywali. Prawie 31 procent, spośród ponad 24 tysięcy biorących w nim udział czytelników niemieckiego magazynu Auto Zeitung, w ...