Szerokość opony jest inna w przodzie i w tyle, jaką oponę wybrać?

06 Lis 2017, 11:22

Mam taki problem, że w niedawno kupionym aucie mam założone w przodzie opony o szerokości 176 a w tyle 165. Jakie mam teraz kupić opony zimowe? takie same jak teraz są czy mogą być o takiej samej szerokości? Czy wejdzie taka opona w felgę i czy nic się nie stanie?
j0hny21
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 03 1989
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: mazda

06 Lis 2017, 12:36

Sprawdz jakie opony są dedykowane przez producenta do Twojego auta ale napewno idą 4 takie same. Zakup takie jak zaleca producent.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Lis 2017, 22:02

j0hny21 napisał(a):Mam taki problem, że w niedawno kupionym aucie mam założone w przodzie opony o szerokości 176 a w tyle 165.
Przy tak wąskich oponach nie spotkałem się żeby producent zalecał różne rozmiary na przód i tył. Podaj jakie to auto, który rok i jaki tam jest silnik.

Zdarzają się węższe opony z przodu i szersze z tyłu ale to przeważnie w samochodach dużych typu SUV jak BMW X5. Jednak ich średnica jest taka sama pomimo innej szerokości :D
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Największe mgły występują w październiku i listopadzie
    Zgodnie z danymi Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej w Polsce notuje się rocznie średnio 54 dni z mgłą, a najwięcej takich dni występuje najczęściej w październiku i listopadzie. Stacjami synoptycznymi, na których ...