REKLAMA
Witam.
Niedawno tutaj szukałem kompaktu, natomiast zaszła mała zmiana decyzji. Po sprawdzeniu kosztów ubezpieczenia stwierdziłem, że większy silnik nie spowoduje drastycznego wzrostu stawki za OC, itp. Koszty spalania, cóż szukałem "czystego" benzyniaka przyjmując 8-9 litrów na 100km noPB95 na klatę, więc to jest spokojnie 18-19 litrów LPG. Dlatego stwierdziłem, że nie będę się ograniczał i trochę zaszaleję. Koszty serwisu za "dodatkowe 2 cylindry" też mnie nie odstraszają, bo nie będą jakoś zauważalnie wyższe wg mnie.
Szukam teraz jakiegoś sześciogarowca. Musi być benzyna+lpg. Jeśli będzie bez lpg to musi być analogicznie tańszy niż zakładany budżet. Z tego co wiem dobra sekwencja do takiego silnika to 4000-4500 zł.
Co do rozmiarów samochodu to nadal skłaniałbym się ku w miarę małym wozom, tj. długość +/- 4,5m, nadwozie kombi/sedan/liftback/hatchback(najlepiej 5d) , odpadają cabrio. Skrzynia biegów najlepiej manualna. Obowiązkowo klimatyzacja, wspomaganie, ABS. Rocznik od 1990 wzwyż.
Oglądałem i jeździłem Audi 80 avant 2.6 V6 z lpg. Nawet fajnie się zbiera, dźwięk przyzwoity, niestety ktoś mnie trochę ubiegł i auto poszło następnego dnia.
Wyszukałem póki co:
- Audi 80
- Vectrę B (jako coś młodszego)
Czy jest wg Was coś jeszcze godnego obejrzenia w tym budżecie?
Pozdrawiam.