Szkoda całkowita po stłuczce.

19 Sie 2013, 09:15

Witajcie,
Miałem stłuczkę, ergo Hestia postępowanie prowadziła przez miesiąc w tym czasie oddałem auto do znajomego blacharza. Dzisiaj otrzymałem decyzję:

Z uwagi na ekonomiczną nieopłacalność naprawy, szkoda została zakwalifikowana jako całkowita, a wysokość odszkodowania ustalona jako róŜnica pomiędzy wartością rynkową pojazdu
w dniu wypadku, a wartością pozostałości:
• wartość rynkowa pojazdu: 5500,00 zł brutto
• wartość pozostałości: (2800,00 zł brutto)
naleŜne odszkodowanie: 2700,00 zł brutto.

Co oznacza szkoda całkowita? Czy muszę moje auto oddać do kasacji? Czy po prostu dostanę to odszkodowanie, a auto mogę naprawiać we własnym zakresie?

Bardzo proszę o informacje na temat szkody całkowitej.
krolax
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 10 2012
Auto: Nie mam

19 Sie 2013, 10:45

tutaj masz wszystkie potrzebne informacje. Znajdziesz je również w OWU ubezpieczyciela.
Poczytaj róznież to oraz to
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Sie 2013, 10:45

2700,00 zł brutto - tyle PLN dostaniesz, a to czy będziesz naprawiał ten samochód czy nie to już zależy od ciebie. Dowodu zatrzymanego zapewne nie masz, więc części na szrocie możesz poszukać i jak masz zaprzyjaźnionego mechanika/lakiernika to zapewne za ułamek tej ceny możesz poskładać ten samochód. Reszta na paliwo.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak działa napęd AWD-i w hybrydach Toyoty?
    Elektryczny napędem na cztery koła AWD-i całkowicie różni się od tradycyjnych napędów 4x4 pod względem konstrukcji i zasady działania. Wyjaśniamy, jak AWD-i jest zbudowany, jakie daje korzyści i dlaczego pojawia ...
    Seat Leon III - gama silników
    SEAT wysyła nowego Leona na bitwę wydajnych i oszczędnych silników TDI i TSI, o pojemnościach od 1,2 do 2,0 litra pojemności. Wszystkie silniki wyposażone są w bezpośredni wtrysk i turbodoładowanie. Zostały one zaprojektowane ...