Szpera

10 Sty 2011, 16:25

Witam! Nie rozumiem zbytnio oznaczenia Szpera .Wiem że to jest blokada mostu ,ale ostatnio widziałem parę ogłoszeń ,gdzie pisze że mają ustawienia szpery na 100% .To według mnie przy tak zblokowanym moście nie idzie jechać bez palenia laczka.Czy może to można wyłączyć i jeździć bez blokady na czas jazdy po zwykłych drogach ?
dawidpawlik1
Nowicjusz

Miejscowość: Oborniki

10 Sty 2011, 21:24

dawidpawlik1 napisał(a):ale ostatnio widziałem parę ogłoszeń ,gdzie pisze że mają ustawienia szpery na 100%

Tego nie rozumiem ale szpera to taki wynalazek żeby oba koła ciągły z jednakową mocą a nie tak jak ma to miejsce zazwyczaj np. jak stoisz jednym kołem na lodzie na drugim na asfalcie to to na lodzie buksuje a to na asfalcie w ogóle nie ciągnie i właśnie ten problem niweluje szpera oba ciągną tak samo i jedziesz.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

11 Sty 2011, 10:38

masz racje "nie idzie jechać bez palenia laczka", zwykle te blokady nie mają 100% ale też zwykle te auta nie są wykorzystywane do "normalnej jazdy" w rozumieniu użytkownika dróg :mrgreen:
wszystko OK ale zblokowanie w 100% po niedługim czasie wysyła dyfer w niebyt :mrgreen:
zwykle są to pobożne życzenia sprzedających (te 100%) zwykle to szpera zrobiona z 2 sprężyn śruby i 2 płaskowników :mrgreen: gdzie stopień tarcia reguluje się skręcając śrube :mrgreen: co też powoduje wysłanie dyfra w kosmos po jakimś czasie :mrgreen:
te samochody nie mają rozłączanej blokady, ale blokada blokująca w granicach 60-70% spokojnie może być używana na drodze, przy większym przeciążeniu po prostu się rozblokuje :wink:
jeśli mółimy oblokadach fabrycznych bądź aftermarketowych montowanych do samochodów seryjnych zwykle są to blokady automatyczne, działające niezależnie od woli kierowcy, zwykle stale inierozłączane
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

26 Sty 2011, 21:55

koledzy mam pytanie co do szpery... czy ona zdaje egzamin w samochodach terenowych?? :?: :shock:
MOTÓR
Paweł MOtór
Nowicjusz

Miejscowość: Łącko

27 Sty 2011, 09:16

szpera to złe określenie
ale ogólnie tak zdają egzamin :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Najwyższy czas na zmianę opon z letnich na zimowe
    Dla kierowców, którzy korzystają z opon sezonowych, najwyższy czas na zmianę ogumienia z letniego na zimowe. Kierujący w Polsce mają obowiązek dbania o stan techniczny pojazdu, a jego istotnym elementem jest ...