28 Kwi 2014, 12:30
Oprócz wspomnianej Vectry, która była dla mnie super jeździłem wcześniej VW golf III 1,9 w dieslu, a jeszcze wcześniej Uno Fire 1.0. Dwa ostatnie auta miały ''bezobsługowy'' silnik i to było i nadal jest moim priorytetem. Uno było ok, ale jadła go korozja. Auto jeździłoby codziennie ok 2x10-12km (więc nie dużo) i 2 razy na rok jakaś trasa dłuższa. Więc raczej skłaniałbym się w stronę benzyny. Zależy mi przede wszystkim, żeby auto było w miarę tanie w eksploatacji przez okres ok 5 lat (bez większych napraw).
Reanult Clio III w benzynie wydaje się fajna propozycją, fajny design, wygląd, jednak w wielu artykułach i specyfikacjach podkreślają, że bardzo często szwankuje elektronika. Nie wiem na ile jest to prawda. W każdym samochodzie do 12-14 tysięcy coś będzie się psuło (nie mydlę sobie oczu, że będzie inaczej).
Przydałby mi się wykaz aut w tym budżecie, które są popularne i sprawdzone z optymalnymi wersjami silnikowymi i przeybliżonym rocznikiem produkcji, żebym mógł się skupić już na konkretnym modelu i szukać właśnie takiego samochodu, a nie pzeglądając auta ''po omacku'' w wyszukiwarce czy aukcjach internetowych...
Może Seat Ibiza, jak ten: [link do oferty na Olx wygasł] ??? To jest ta półka cenowa? Silnik chyba 1.2 za mały do takiego auta...
Jeszcze parę linków:
[link do oferty na Olx wygasł]
Ibiza fajnie wygląda, ale chyba silniczek 1,2 jest nieco za mały... Chyba 1.4 to minimum...