Szukam auta do max 9 tys zł.

07 Kwi 2014, 22:23

Witam , szukam auta do max 9000 tys zł , najlepiej benzyna , ale też nie zamykam się na diesle. Możecie coś polecić do tej ceny ? Auto nie musi być duże , nie ma palić za dużo i ma jakos się zbierać :) co do modelu to na razie zastanawiałem się nad Almera N16 i Civic 7 lecz chyba poza zasięgiem finansowym , sam nie wiem , golfy raczej odpadają nie chciałbym kupować niczego poniżej 2000 roku i z przebiegiem ponad 200 tys. Z góry dziekuje za życzliwe porady . pozdrawiam
Majkistg
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 01 2008
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: renault megane scenic
Silnik: 1.9 TDI 110
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

08 Kwi 2014, 04:50

Zaskoczę cię może ale za 9k szukałbym zamiast gnijącej Almery ,Scenica I po lifcie z 2001/2002 z silnikiem 1,6 - 16v.
chodzi o ten model:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Auto fajne,nie stare jak za 9k,model funkcjonalny i udany jak na Renówkę. Sam miałem takie do zeszłego września. Miało 200 tys i sekwencyjny gaz (1,8-16V). Jeździło super i czego nie miało na pewno,to...problemów z elektryką. Wszystko działało ale "zdechło mi" w wypadku... :roll:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback

08 Kwi 2014, 06:17

No tak na liczniku magiczne 140tys a w rzeczywistości prawie 3razy tyle.
Ja od siebie zaproponuje Peugeota 307.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Kwi 2014, 11:07

właśnie od niedawna przyglądałem się trochę temu modelowi Peugeot 307.. bo cenowo widziałem egzemplarze na które byłoby mnie stać , ale jak to wygląda z silnikami ? jaki najlepszy ? jaka jest awaryjność tego auta ? i ile to autko może palić ;) nigdy nie miałem styczności z peugeotem :) nawet chyba nie jechałem jako pasażer :) totalnie zielony jestem w tej marce :) scenic raczej odpada , jezdzilem starszym modelem i mam go przeklęte , a i tak praktycznie woziłem pustą przestrzen bo auto duże a rodziny jeszcze nie posiadam swojej.
Majkistg
Nowicjusz

08 Kwi 2014, 11:13

jeździ ktoś 307 ?
Majkistg
Nowicjusz

08 Kwi 2014, 15:16

307 to udane auto, te z początku produkcji miały samozapłony ale była akcja serwisowa :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Summer Cars Party 2009 / relacja
    Summer Cars Party - Najszybsza impreza tego lata już za nami! Powoli opadają emocje po Summer Cars Party 2009 - imprezie która odbyła się 26 września 2009 na Lotnisku Sportowym "Muchowiec" w Katowicach. Można było ...

08 Kwi 2014, 18:24

zależy mi na oszczędnym w miare silniku , jaki beznzynowy najlepszy ?
Majkistg
Nowicjusz

08 Kwi 2014, 18:49

Teraz patrze na Twój pierwszy post jeszcze raz.. I auto w Twoim budżecie na pewno będzie miało ponad 200 tysięcy, często ponad 300, no chyba że Matiz i SC też wchodzą w grę..
Koniu
Forumowicz VIP

08 Kwi 2014, 19:25

artur73 napisał(a):Auto fajne,nie stare jak za 9k,model funkcjonalny i udany jak na Renówkę. Sam miałem takie do zeszłego września. Miało 200 tys i sekwencyjny gaz (1,8-16V). Jeździło super i czego nie miało na pewno,to...problemów z elektryką. Wszystko działało ale "zdechło mi" w wypadku...

Koledzy jak to jest w końcu z tymi Scenikami/Meganami, jedni piszą że gnije to na potęgę i ostrzegają przed kupnem tego modelu, a inni zachwalają że warto zainwestować.
Ja osobiście miałem Megana 1 z pierwszych roczników, którego kupiłem w salonie, a sprzedałem go jak miał 4 lata z hakiem, ale wtedy nie było jeszcze śladu rdzy. Obecnie podoba mi się taki Scenik jak z linku, ale to już nie 4 lata a kilkanaście lat, dlatego chciałem zapytać, jak tam mają się blachy po upływie takiego czasu, bo myślałem całkiem serio o zakupie tego wózka, tylko że panicznie boję się rudej :)
Moonset
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Piechotowóz.
Silnik: Dwa buty.
Typ: Inny

08 Kwi 2014, 21:04

Z benzyniaków praktycznie każdy jest godny polecenia.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

08 Kwi 2014, 21:11

Zdarzają się rdzawe ale nie jest tragedia. Zazwyczaj lecą nadkola i progi
Koniu
Forumowicz VIP

08 Kwi 2014, 21:39

kon146 napisał(a):Zdarzają się rdzawe ale nie jest tragedia. Zazwyczaj lecą nadkola i progi

Czyli nie ma raczej strachu, że blachy będą leciały tak jak w Astrze 1, lub w Civicu ?
Moonset
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Piechotowóz.
Silnik: Dwa buty.
Typ: Inny

08 Kwi 2014, 21:42

Nie,aż tak żle nie jest.
Barol
Awatar użytkownika

08 Kwi 2014, 21:44

Majkistg napisał(a): nie chciałbym kupować niczego poniżej 2000 roku i z przebiegiem ponad 200 tys.

Typowo polaczkowe podejście . Sami na własne życzenie pchają się w kręcone samochody
Co wy się tak boicie tych przebiegów ? czy 200 tyś. to jest jakaś magiczna granica :lol: ?
A jeszcze lepiej jak jest 180.000 na blacie :mrgreen:
Magda93
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: WRO
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W140
Silnik: S300 Turbodiesel
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna

09 Kwi 2014, 08:37

Moonset napisał(a):Koledzy jak to jest w końcu z tymi Scenikami/Meganami, jedni piszą że gnije to na potęgę i ostrzegają przed kupnem tego modelu, a inni zachwalają że warto zainwestować.

Kupowałem swojego ze świadomością ,że muszę porobić drobne ślady. Auto było 100 % bezwypadkowe,z polskiego salonu i od I właściciela.
Jak to jest naprawdę? Ano jeśli przy Scenicu nie było nic wcześniej robione,to po ok 10 latach wychodzą oznaki rdzy ale ...zawsze w tych samych (tanich do opanowania) miejscach.Jeśli się je zrobi w porę ,to można tanim kosztem mieć spokój. Gdzie w Scenicu wyjdzie rdza? Są to 2 miejsca. Spód progów pod tylnymi drzwiami i początek tych progów na zewnątrz zaraz za przednim kołem. Drugim miejscem są nadkola tylne ale to krawędź od środka (trzeba włożyć rękę za rant nadkola i przejechać palcami). Jeśli nie ma jej dużo,to progi można naprawić,a krawędź nadkoli zeszlifować,połatać i psiknąć od środka barankiem. Ja tak zrobiłem w normalnym zakładzie i zapłaciłem 850 zł 2 lata temu.
Gorzej jest z innymi autami ,gdzie rdza sieje się punktowo wszędzie po karoserii... Scenic do nich nie należy.jeśli rdzewieje,to tam gdzie napisałem. No chyba ,że auto jest wypadkowe i niechlujnie kiedyś naprawiane ale wtedy zgnije każde nawet Audi! :)
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM