Szukam autka do 30.000 PLN

30 Lis 2010, 15:21

Witam,

Szukam autka do 30.000 PLN (suma zawiera już opłaty, rejestrację, wymianę rozrządu itd).

Zastanawiam się nad następującymi modelami:

Audi A3 1.9TDI 90KM
Audi A4 B6 1.9TDI
Ford Focus II 1.6TDCi 90 KM lub benzyna 1.6 16V 100 KM
Mazda 3 1.6 benzyna lub 1.6 MZ-CD
Skoda Octavia Tour 1.9 TDI
Opel Astra III 1.7CDTi lub 1.9CDTi
Opel Vectra C 1.9CDTi

BMW i Mercedesy odpadają - kobita się nie zgadza:)

Generalnie interesuje mnie Combi lub hatchback (rodzinka 2 +1)

Moimi faworytami są Audi A3 i Mazda 3 ale wiem, że za ich ceną mogę dostać kilka lat młodszego Forda czy Opla. Pytanie czy warto?

No i drugi dylemat: diesel czy benzyna? Robię około 25.000 km rocznie ale większość na krótkich trasach (praca - dom).
misiek_zg
Nowicjusz

Miejscowość: lubuskie

30 Lis 2010, 15:51

Myślę, że w Twoim przypadku odpowiedni będzie Diesel.

Kombi to dobra sprawa. podczas wyjazdu na wakacje nie ma problemu z zapakowaniem się :wink:

[link do oferty na Allegro wygasł]

Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

30 Lis 2010, 16:21

Dorzuciłbym Leona/Toledo do tego. Za 30k kupisz bez problemu, a autko sprawdzone pod wzgledem bezawaryjności ;). W tej cenie 1.9 TDI bez problemu znajdziesz ;)
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

30 Lis 2010, 18:37

Jak widzę, że kobieta komuś auto wybiera to po prostu ręce opadają, chłopie włóżże spodnie! Z tych, które wymieniłeś to A4...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

30 Lis 2010, 20:42

Chyba się trochę zagalopowałeś... Jak pisałem, kupuję auto dla nas, więc czemu ma nie mieć prawa głosu? Ja zresztą też nie jestem zwolennikiem tych marek.

Jeżeli to jest domena męskości, to współczuję Twojej...
misiek_zg
Nowicjusz

Miejscowość: lubuskie

30 Lis 2010, 21:19

Moim zdaniem zdecydowanie Vectra C 1.9 CDTI lub Astra III najlepiej 150 KM. Silnik ten to konstrukcja rodem z Włoch, kulturalny, ekonomiczny a przy tym w miarę dynamiczny i mało awaryjny.
Do 30 tyś Focus II też jest ciekawą propozycją, nie wiem tylko jak silniki 1.6 TDCI się sprawują.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

30 Lis 2010, 22:27

misiek_zg - no jeżeli kobieta finansuje auto albo lepiej się zna od Ciebie na motoryzacji to spoko, nie ma sprawy. :wink:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

30 Lis 2010, 22:31

No co :?: Ja mam dobrą koleżankę która jest mechanikiem i to nie takim najgorszym :wink: ...
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI

30 Lis 2010, 23:32

Ja jestem zwolennikiem młodszych samochodów mniej prestiżowych marek - dlatego co by się nie działo odradzałbym A3. Co do TDCi to nie wiem zbyt wiele o awaryjności, ale np. teraz mam C-Maxa 2007 z przebiegiem 170 tys. km i narazie nic, co oczywiście można usłyszeć, typu dwumasówka się nie odzywa. Generalnie miałem już kilka samochodów z tymi silnikami z podwyższonymi przebiegami i nie było żadnych kłopotów. Do tego te silniki są niesamowicie ekonomiczne - przy 110-120 km/h C-Max z 1.6 TDCi spalił mi w długiej trasie 4,2l. ON/100km. Samochody z CDTi/JTD to również dość dobry wybór. Generalnie wiadomo, jak znajdziesz uczciwy egzemplarz to każdym autem pojeździsz.

Co do pytania czy benzyna czy diesel to bezwzględnie odpowiadam, że diesel. No chyba, że nie będziesz słuchał bajek o szkodliwości gazu dla silnika i założysz sobie gaz - wtedy możesz spokojnie kupić benzynę.
k_s
Początkujący

Miejscowość: ----

01 Gru 2010, 14:12

Zamiast A3 lepiej kupić Seata Leona który technicznie jest tym samym autem (oba to takie przestylizowane Golfy:D), a będzie młodszy no i łatwiej ustrzelić jego wersję 5d, bo A3 to w większości 3 drzwiowe.

Chociaż i tak bym był za Mazdą 3 - zawieszenie jak w Focusie (a więc praktycznie najlepsze co możesz mieć w FWD). No chyba że inne auta też wchodzą w grę, to pokombinowałbym z FIATem Bravo, KIĄ Cee'd albo Octavią. Szkoda trochę że BMW odpada, bo E46 za 30tys. zł byłoby jednym z najlepszych wyborów:)
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka