Szukam diesla 15-20 tys.

07 Mar 2011, 20:02

Witam,

Szukam diesla w miarę młodego tzn. coś koło 2004-2006 z dynamicznym silnikiem.
Auto powinno być dość oszczędne i musi podobać się żonie :-) Z tego drugiego względu duże kombice odpadają, ja natomiast nie widzę się w małych autach typu fiesta corsa itp.

Po pierwszym rozeznaniu motoallegro podoba nam się peugeot 307, mondeo oraz laguna.

Drodzy forumowicze, ponieważ słabo znam się na dzisiejszych samochodach proszę o pomoc w wyborze.

Ogólnie auto ma być praktyczne, czyli nie za duże nie za małe. Trochę ładne i żeby można było komfortowo podróżować np. w góry czy nad morze.

Wydać myślę jakieś 15 do 20 tyś. Ma to być samochód na jakieś 3-5 lat.
Czasu do zakupu mam sporo bo do połowy lata. Wiec jest czas polować na okazje. Oczywiście każdy zakup poprzedzę wizyta w autoryzowanym serwisie.

pozdrawiam
kacor
Nowicjusz

Miejscowość: wielkopolska

07 Mar 2011, 20:12

Na coś więcej niż klasa B z tego rocznika i w tej cenie za małe fundusze (nawet na zadbane auto klasy B może być mało) ;-)
Wiem, wiem w ogłoszeniach są, ale uwierz nie chcesz tym jeżdzić i inwestować w naprawy tego ;-)
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

08 Mar 2011, 20:06

Dzięki za cenną uwagę. A co byś polecał w klasie B ?
kacor
Nowicjusz

08 Mar 2011, 20:57

Lagunę zdrową dostaniesz w roczniku 2003 około... Młodszych niż 2003 nie szukaj bo to może na 99% być wtopa i tyle...
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

08 Mar 2011, 21:09

Laguny dzisiaj pooglądałem w komisach i uffff -wszystkie 110 km przebiegu- tarcze z progami- drażki biegów powymieniane-fotele na mój gust 300 km - w powietrzu czuć było grata

Ale ale,
Jest Mondeo 2004 2.0 diesel , automat . Pierwszy właściciel, krajowe auto z udokumentowanym przebiegiem. Może puści za 16 tys. :lol:

Mam teraz transita od nowości i sobie chwale, więc może mondeo też się uda. Co myślicie ?
kacor
Nowicjusz

08 Mar 2011, 21:15

Ale co mamy myśleć? Skoro serwisowany i udokumentowany to bez problemów powinien sprzedawca udostępnić Ci VIN z którym powinieneś udać się do ASO celem bliższego zapoznania się z przeszłością samochodu.
Poza tym na porządny przegląd to Mondeo, zwłaszcza jeśli chodzi o ten automat.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

08 Mar 2011, 21:30

kacor napisał(a):Co myślicie ?

Myślę, że za 16 tyś zł 2004 r to będzie niezły "wynalazek".
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2013

08 Mar 2011, 21:31

Miałem takiego Mondeo z tego rocznika tylko w manualu od nowości.
Do 160 tys bylo w iarę ok a potem potrzebny gruby portfel. Dodam że do konca serwisowany w ASO więc przy 160 tys ranty drzwi zrobione na gwarancji, Turbina padła daleko od domu więc łączny koszt 4 tys, a przy 200 tys podejrzewałem wtryski bo strasznie dymił. W ciągu roku 2 razy laweta i włozone ponad 8 tys.
Kumpel ma rok starszego i automat to skrzynia ok ale pompa paliwa i wtryski i rózne inne tez około 8 tys w rok dołozył. Tylko On akurat nie jest pierwszym właścicielem.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

08 Mar 2011, 21:33

Tak z ciekawości Ty naprawdę miałeś to Mondeo od nowości?
na SŚ pisałeś, że kupiłeś je za bodajże 20tys. zł z rok temu.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Mar 2011, 21:42

Od nowości miał ojciec, więc ja tez nim jeździłem. Ja je sprzedałem za około 20 tys. Przez ostatni rok wsadzając ponad 8 tys i strasznie dymił więc pewnie wtryski za chwilę trzeba by robić, więc kolejne kilka trzeba by włozyć.
fiko7
Stały forumowicz

08 Mar 2011, 21:49

stasiowski121 napisał(a):Ale co mamy myśleć? Skoro serwisowany i udokumentowany to bez problemów powinien sprzedawca udostępnić Ci VIN z którym powinieneś udać się do ASO celem bliższego zapoznania się z przeszłością samochodu.
Poza tym na porządny przegląd to Mondeo, zwłaszcza jeśli chodzi o ten automat.

Dzięki za pomoc. Oczywiście rzeczy o których piszesz są obowiązkowe.
Pytając co na ten temat myślicie miałem na myśli rzeczy o których pisałem w pierwszym poście. Tzn. jak z awaryjnością , spalaniem, komfortem podróżowania?
kacor
Nowicjusz

08 Mar 2011, 22:04

Jak widzisz sam na forum jest właściciel tego samochodu. Przeglądając jego posty powinieneś się dowiedzieć coś na temat tego wozu. Osobiście znam dwóch właścicieli tych samochodów którzy do tej pory używają Mondeo i póki co oba żadnych większych usterek nie miały. Jednego (2.0 TDCI) znam bardzo dobrze bo jeździ nim kolega z pracy już dobre dwa lata, dzień w dzień, prawie 80 tyś nim zrobił bez większych usterek (dwumasa, dwa razy zawór EGR). Drugi to 2.0 TDDI, który również awarii większych nie zanotował - dwumasa przy 210 tyś km, standardowo ranty drzwi i termostat jak dotąd. Uwagę trzeba zwrócić na korozję właśnie tychże rantów.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

08 Mar 2011, 22:08

Zależy jak sie kupi. Jak ja swój sprzedałem niewykluczone że nowy właściciel po moich wymianach wymieni tylko wtryski i będzie jeździł parę lat bezawaryjnie, ale można kupić i mieć problemy jak ja ze swoim.
fiko7
Stały forumowicz

08 Mar 2011, 22:10

fiko7 napisał(a):Miałem takiego Mondeo z tego rocznika tylko w manualu od nowości.
Do 160 tys bylo w iarę ok a potem potrzebny gruby portfel. Dodam że do konca serwisowany w ASO więc przy 160 tys ranty drzwi zrobione na gwarancji, Turbina padła daleko od domu więc łączny koszt 4 tys, a przy 200 tys podejrzewałem wtryski bo strasznie dymił. W ciągu roku 2 razy laweta i włozone ponad 8 tys.
Kumpel ma rok starszego i automat to skrzynia ok ale pompa paliwa i wtryski i rózne inne tez około 8 tys w rok dołozył. Tylko On akurat nie jest pierwszym właścicielem.

Normalnie historia mojej siostry, tylko ona ma vectre z salonu. Pierwsza padła turbina, coś musi być w tych nowych dieslach. Facet z serwisu nalegał na dłuższe rozgrzewanie auta i nie gaszenie po powrocie aby turbina się schłodziła na wolnych obrotach. Dla mnie to tak jakby człowiek miał segregować śmieci i i tak tego nie zrobi. Kolejne coś puściło przy kole.

Mój Transit tez ma historie wymiany pompek i koła dwu masowego. To drugie z mojej winy :lol:

Cóż auto=koszty a większe koszty tylko w bmw :lol:
kacor
Nowicjusz

08 Mar 2011, 22:18

Diesel = się koszty. Benzyna drożasza i miesięcznie koszt wiekszy ale nie ma dwumasy, wtrysków, turbin i problemów zima z zapaleniem.
fiko7
Stały forumowicz