Witam Panowie/Panie
Krzychu potrzebuje pomocy
Mam taki drobny dylemat, na temat zakupu samochodu kompaktowego najlepiej dla siebie z tym, że czasami jezdzić będzie nim najprawdopodobniej moja mama, która chce zrobić Prawo Jazdy.
Zakup wstępnie planowany zapewne na okres wakacyjny dopiero, więc czysto poglądowo temat zakładam.
Więc tak konkrety:
Rodzaj paliwa: Benzyna (do 10 litrów w mieście max) albo LPG (jak będzie więcej palić). Natomiast nie chcę diesla.
Budżet: 7000 zł może nieco więcej
Użytkowanie: Miasto po 5 km na zakupy, do kolegów, czyli standard, pewnie potem studia i jak się dostanę gdzie chcę to 30 km trasy w jedną stronę 5x w tygodniu (ok 300 km tygodniowo), raz na jakiś czas jakieś tam wakacje, itp.
Wymagania: hatchback 4/5 drzwi, przedni napęd, klimatyzacja, radio (albo sam zamontuję w razie czego), wspomaganie kierownicy (może być ale nie musi) niskie spalanie, niezbyt wielkie gabaryty (ciut większe od polo albo podobnych gabarytów) kompakt, ew. segment B (ale trasy to męczarnia), moc coś koło 100 km, pojemność max 2,0 (najlepiej 1,6, 1,8), dynamika koło 12 sekund do 100, bo sporo jazdy w okolicach 100 km/h, praktyczny w parkowaniu (mama), jakiś bagażnik się przyda większy. Co jeszcze z wyposażenia: elektryka szyb, lusterek, itp. im lepsze wyposażenie tym lepiej.
Wstępnie myśleliśmy o:
1.Ford Focus mk1 1,6 16V 101 KM, albo 1,8 115 KM (ze względu na fajny wygląd i dość łatwo dostać dobre wyposażenie)
2.Toyota Corolla E11 1,6 VVTi 110 KM (ale ciut duży ten liftback się wydaje ale mi się bardzo podoba
![OK :ok:]()
)
3.Skoda Fabia (dla mnie odpada ale mamie się podoba
![Rolling Eyes :roll:]()
)
4. Chevrolet Lacetti (jaki silnik?)
5. Opel Astra G 1,8 lub ew. 1,4, 1,6 8V 75 KM lub 84 KM (mi się podoba, mamie też)
6. Mazda 323f- ta nowsza BJ chyba (silnik jaki?)
7. Polo IV tylko teraz 1,4 16V 100 KM najlepiej (ale nie chcę chyba ponownie tego samego)
8. Renault Megane I fl (ale jak z rdzą?)
I to wszystkie niby ale są jeszcze honda civic VI (ale tylko sedan, liftback nie podoba mi się), golf IV i a3 wezmę też pod uwagę ale tylko 1.8 lub 1.8 Turbo.
Więc to chyba tyle czekam na wasze propozycje i co byście wybrali wy z tych moich propozycji.
Z góry dzięki za odpowiedzi
![Szczęśliwy :D]()