Szukam małego wozu do 24tyś

16 Lut 2010, 18:14

Mam 23 lata i chcę kupić auto do miasta, małe - głównie sam lub z 1 pasażerem z możliwością awaryjnego przewiezienia 2 kolejnych z tyłu, czyli 3 drzwiówka najlepiej i to hatchback. Wypisze konkrety w punktach:
- Wielkość bagażnika bez znaczenia.
- Silnik najlepiej mały benzynowy ze względu na tańszy serwis
- Spalanie 7-8litrów w mieście bez korków, latem i do 6 litrów na trasie, ale może być mniej :D
- Auto na 3-5 lat
- Dystans roczny to około 10-15tyś km
- Wyposażenie raczej nie istotne, ale wolałbym żeby było wspomaganie kierownicy
- Manualna skrzynia biegów
- tuning, podnoszenie mocy raczej nie przewidywane
- może być niski, sztywno zawieszony, głośny(zauważyłem, że takie wady są wymieniane przy co drugiej recenzji auta w czasopismach)
- poniżej 14s do setki
- wygląd atrakcyjny dla mnie(to akurat nie jest trudno spełnić)
Jakie auto spełniające powyższe kryteria pozwoli mi na bezproblemową eksplotację(stosunkowo mała ilość awarii i niedrogi serwis).
Jeśli chodzi o budżet, 22-24tysiące zł + kasa na zmianę rozrządu, płynów etc.

Myślałem nad:
Corsą D 1,2
Renault Clio 2 lub 3 z silnikami 1,2, 1,4 lub 1,5dci
Ford Fiesta mk6, ale tu nie wiem kompletnie jaki silnik
Citroen C2 1,1, bo 1,4 duzo pali podobno
Renault Twingo- to nowe z silnikiem 1,2, w tym przypadku przekraczam budżet, ale myślę, że nie wymagałby serwisu jeśli bedzie to 2latek, taka sama sytuacja w tym przypadku [link do oferty na Allegro wygasł]
Jestem otwarty na inne propozycje.
kla
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

17 Lut 2010, 18:36

Co Ty... Kup toyote celice :D [link do oferty na Allegro wygasł]
Lolka

17 Lut 2010, 20:07

Lolka napisał(a):Co Ty... Kup toyote celice :D [link do oferty na Allegro wygasł]

yyy jak to sie ma do samochodow zaprezentowanych przed autora tematu?
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań

17 Lut 2010, 23:26

Koleżanka jeszcze kilka godzin temu prosiła o pomoc przy wyborze auta dla siebie a już się bierze za doradzanie innym (pomijając już, że toyota z linku jest w fatalnym stanie). Jakiś nagły przypływ wiedzy czy po prostu chęć nabicia bezsensownego posta? Jeśli tak jak pisałeś możesz delikatnie przekroczyć budżet nowy Ford Ka będzie chyba najlepszym rozwiązaniem. Warto też zobaczyć Fiata Grande Punto.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

17 Lut 2010, 23:28

"Lolka" to pewnie blondynka i lansiara na dodatek :mrgreen:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

18 Lut 2010, 00:24

Czy "lansiara" nie wiem ale, że blondynka masz racje :razz: Pisała w tym temacie: https://www.forumsamochodowe.pl/tanie-sp ... 950-15.htm
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak poruszać się po kierownicy?
    Prawidłowe ułożenie rąk na kierownicy ma zasadniczy wpływ na bezpieczeństwo jazdy, ponieważ właśnie dzięki niej kierowca ma kontrolę nad układem kierowniczym i zawieszeniem. Tylko prawidłowe trzymanie koła kierownicy umożliwia ...

18 Lut 2010, 19:26

Corsę bym ci odradził (awaryjność, masakryczne rozplanowanie deski rozdzielczej, 1.2 w Corsie to odrobinę za mało szczególnie na trasy, kiepska jakość wykonania). Renault Clio III jest fajnym wózkiem, kiedyś też rozważałem zakup takiego w kombi (ale w końcu wygrał o numer większy i30), z silniczkiem TCe jest bardzo dobry, ale niestety nie dostaniesz takiego za 24tys.

Do twojej listy dorzuciłbym jeszcze 2 modele z Dalekiego Wschodu:
Hyundai i10 np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
oraz
Mazda 2 np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
chociaż 24 tysi to raczej będzie dolna granica więc będziesz musiał uważać przy zakupie tych autek.
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

19 Lut 2010, 15:10

Właśnie tak też myślałem, że Corsa to troche słaby pomysł.
Nieukrywam, że myślałem o i10, podoba mi się środek, jest bardzo fajnie wykonany i jakoś plastików czy rozplanowanie kokpitu bardzo mi odpowiada, ale auto dziwnie wygląda, troche jak matiz. Narazie go nie skreślam, jeśli nie kupie nic innego niewykluczone, że wezme i10.
Mazda mi się podoba i to bardzo, ale w tej nowszej wersji, ktora już swoje kosztuje :neutral:

Orientuje się ktoś jak jest z kosztem napraw i awaryjnością Suzuki Swift?
kla
Nowicjusz