Szukam samochodu do 6 tysięcy

07 Cze 2017, 19:56

Witam

Byłem oglądnąć tę Mazdę i jest w bardzo dobrym stanie. Konserwacja na bogato, kilka drobnostek do poprawy. Poza tym silnik, zawieszenie itd chodziło tak, jak należy.

Ogólnie jest w dobrym stanie, jednak dopatrzyliśmy się malutkiego spuchnięcia przy przedniej szybie. Tak jak zaczyna się uszczelka. No i teraz nie wiem. Mi się podoba i wszystko jest w niej ok, ale to nie daje mi spokoju. Ponoć jeśli rdza dojdzie do szyby, to może pęknąć i wtedy zaczną się koszta.

Co myślicie chłopacy?
Zeikor
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Auto: Seat Ibiza II FL
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000
0

07 Cze 2017, 19:58

Jak kupowałem Golfa to miał rdzę na łączeniu budy z szybą przednią. Sprzedałem za 4 lata i nawet o tym zapomniałem :D
Ale to Mazda, więc może być gorzej.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007
0

07 Cze 2017, 20:43

Nie wiem Panowie. Chce to auto, ale to minimalne spuchnięcie mnie blokuje :/ W sumie nowa szyba to 200 zł, także.

Tylko tam też klimatyzacja nie była nabijana, więc nie wiem czy działa, czy też nie.
Zeikor
Nowicjusz

0

07 Cze 2017, 20:56

Na 99% nie, ale panie wystarczy nabić i chłodzi jak na Syberii!
galakty
Forumowicz VIP

0

08 Cze 2017, 09:12

Ja mam podobne spuchnięcie w SC i tak już jeżdzi drugi czy trzeci rok i nic się nie dzieje.
Jak wszystko ok to ja bym brał a klimę sprawdż w profesjonalnym serwisie i na ile wycenią jej naprawę o tyle próbuj zbić cenę :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

08 Cze 2017, 14:22

Witam

Przespalem sie z tym i stwierdzam iz powyzej 3500 nie oplaca sie dawac.

Tak wiec szukam dalej... W weekend jade ogladnac taki sam model, takze moze cos z tego wypali.
Zeikor
Nowicjusz

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Moto Sport & Tuning Show 2015 / relacja
    Pierwsze Targi Pojazdów Sportowych i Tuningu – Moto Sport & Tuning Show odbyły się w miniony weekend w Warszawie. Było to jedyne takie wydarzenie w Warszawie, gdzie można było zobaczyć samochody sportowe ...
    Cofanie samochodem - czy robisz to dobrze?
    Nieprawidłowe cofanie to częsta przyczyna wypadków powstających z winy kierujących, mimo że ten manewr wykonujemy stosunkowo rzadko. Na co należy zwracać uwagę podczas cofania samochodu? Znaczenie ma m.in. koncentracja ...

08 Cze 2017, 15:22

Wiem, że jako moderatorowi nie wypada, ale będę szczery - jesteś idiotą :roll: znalazłeś niezgnitą Mazdę, która, jak zakładam po opisie, nie dymi na niebiesko (spalanie oleju w starych Mazdach jest na porządku dziennym), ale nie kupiłeś, bo jest jedna rdzawka przy szybie i nie działa klima... Takie auta bierze się w ciemno, bo to jak wygrać los na loterii w aucie za kilka tys, tylko się cieszyć, gdyby jedynie te dwie rzeczy były do roboty.. Nawet gdyby była padnięta sprężarka klimy, to używana kosztuje poniżej 100zł.

No ale co ja się tam znam, ja tylko pracowałem w komisie samochodowym, gdzie ludzie kupowali wypolerowane stare trupy, które progi miały naprawiane taśmą maskującą i szpachlem, a naprawdę ładne i wartościowe sztuki stały po kilka m-cy, bo miały porysowane zderzaki czy przytartą tapicerkę...
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004
1

08 Cze 2017, 20:52

No chyba każdy z nas bardziej doświadczonych się nie zna :roll:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

1

13 Cze 2017, 21:26

Auto miało kilka rzeczy do zrobienia, tak więc ustaliłem z kilkoma znawcami, że nie jest warte więcej niż 3500 zł. Nawet z tego bym coś targował. Chociaż nie powiem, że chciałem je brać. Napisałem może trochę bardziej na plus, bo byłem po prostu napalony, heh. (pierwsze kupowanie auta)

Pojeździłem dzisiaj trochę i sam szmelc sprzedają... Honda Civic VI 1.5 z gazem miała więcej szpachli niż auta. Rdza, zgnite i obite, a ponoć super stan i zdjęcia mega.

Mazda 323 BJ tak samo zgnita jak nie wiem.

Perełką w tym wszystkim okazał się Golf 4 w Kombi. Brak jakiejkolwiek rdzy, silinik 1.6 SR pracuje dobrze. Nowa skrzynia biegów również pokazuje, że jest nowa :D, zawieszenie itd ok. Klimatyzacja, brak elektryki i kilka drobnostek jak minimalne wgniecenie w błotniku. No kurcze, auto dobrym stanie.

Teraz mam do Was pytanie. Warto brać i iść w to? Sprzedający chce 4500 za niego, a dojdą mi jeszcze wszystkie opłaty. Ktoś się orientuje ile by mnie to wszystko wyniosło? Przegląd, rejestracja, ubezpieczenie (powiedzmy maksymalne zniżki, bo wziąłbym na rodzica) itd... No kusi, bo w porównaniu z tym, co widziałem to niebo i ziemia.

Dziękuję za odpowiedzi i wybaczcie brak odzewu, ale po prostu nie mam czasu.
Zeikor
Nowicjusz

0

13 Cze 2017, 23:40

Mi się wydaje że coś ściemniasz,najpierw piszesz że wszystko było cacy jedynie drobnostki do zrobienia a teraz że miało sporo wad..

Golf rozumiem że sprowadzony? Jeśli tak to ile musiał dać za niego żeby na tym jeszcze zarobic.. raczej wątpie żeby był taki fajny za śmieszne pieniądze..
Barol
Awatar użytkownika

1

14 Cze 2017, 08:35

@Barol Pisałem, że byłem napalony. Obrotomierz walnięty, wydech wymagających naprawy, napuchnięcie przy szybie, klimatyzacja nieszczelna, coś tam w silniku (jakiś badziew). Jeśli zejdą z ceną do tych 3500, to kupię. Za 4000 nie mam zamiaru brać, bo z tego co rozmawiałem miało być wszystko OK. Wszystko miało działać, nie mieć wad. A, że nawet stargować nie chcą mimo wskazania co do naprawy to takie to dziwne trochę.

A ten Golf sprowadzony z Niemiec. Rozmawialiśmy z gościem przez chyba 30 minut. Wydawał się w porządku. Był skłonny nawet udostępnić kanał na swojej stacji itd. A samochód nie był nawet umyty, nie było żadnych śladów ukrywania czegoś itd. No i w sumie skoro niczego nie ma poza klimatyzacją, to cena chyba za duża nie jest? Opony zimowe bez letnich. No gołe auto z dobrym silnikiem.

Tutaj link do aukcji: [link do oferty na Olx wygasł]
Zeikor
Nowicjusz

0

14 Cze 2017, 09:12

A tego Golfa sprawdzał Ci ktoś znajomy czy byłeś może na stacji tylko takiej wybranej przez siebie?

Zeikor napisał(a):No gołe auto z dobrym silnikiem.

tutaj nie wiesz co mówisz,ten silnik nie jest taki super..
Barol
Awatar użytkownika

0

14 Cze 2017, 09:36

Cena byłaby ok, gdyby sprzedawała go osoba prywatna. Coś musi być w nim nie tak, bo handlarz nie jest idiotą i wie w jakiej cenie chodzą Golfy, zarobiłby więcej na dobrym egzemplarzu.
galakty
Forumowicz VIP

0

14 Cze 2017, 10:13

Dobrym w sensie sprawnym - mój błąd. Chodzi dobrze, zero wycieków itp.

Z tego co wiem gościu kupuje prywatnie samochody, sprowadza i sprzedaje przy drodze.

Sprawdzała mi go bardzo zaufana osoba, która się zna na mechanice bardzo dobrze.

Cóż no, po prostu będę szukał dalej.
Zeikor
Nowicjusz

0

14 Cze 2017, 11:21

Nowa skrzynia biedów więc już wiemy że był przywieziony z padniętą skrzynią a co dalej w nim siedzi? Tego nikt nie wie.
Barol
Awatar użytkownika

0