Szukam samochodu do 7 tyś.

07 Wrz 2013, 23:46

Witam
Jestem właśnie w poszukiwaniu samochodu rodzinnego (kombi, Hatchback) do 7 tyś. Na ewentualne naprawy mam już odłożone 1,5 tyś. Rodzaj paliwa niema dużego znaczenia, lecz samochód wolałbym zagazować osobiście. Bardziej interesuje mnie rodzaj silnika i spalanie, oczywiście samochód powinien być ekonomiczny i niedrogi w naprawach. Trochę osobiście przeraża mnie obecność turbiny i koszta z tym związane, a jeżeli chodzi o benzynę to wolałbym silnik typowy do zagazowania. Tak jak pisałem samochód ekonomiczny na dojazdy 15km do pracy i wyjazdy na wakacje. Dalej raczej odpadają silniki powyżej 2.0 (Jako kierowca poniżej 25 roku życia płace wysokie OC). Jeżeli chodzi o wyposażenie to klimatyzację uważam raczej za konieczność (mile widziany climatronic).
Z samochodów oglądałem już
Peugeot 406 HDI 2.0 110KM (szukałem wersji z 2000r, młodsze pomijałem i nie chce)
Opel Omega B 2.0 115km i 136km benzyna (Bardziej podoba mi się wersja 136km, lecz o tych samochodach nic nie wiem, nawet nie wiem czy nadają się do zagazowania)
Takiego Peugota jak chciałem znalazłem, aż w Krakowie chyba za 7300zł (tylko że ja mieszkam w Malborku). Ogólnie kupno samochodu planuje dopiero za 2 tygodnie, także jest czas :P
Elmek
Nowicjusz

Auto: Nie mam

08 Wrz 2013, 12:11

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Wrz 2013, 13:27

[link do Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

08 Wrz 2013, 14:23

BMW odpada z racji już samego silnika (trochę za duży) Renault jest ciekawym rozwiązaniem, lecz kolejnym samochodem którego nie znam. Opel Vectra B ktoś wie jak u niech z blachami i czy silnik nadaje się do zagazowania.
Elmek
Nowicjusz

08 Wrz 2013, 14:30

No niestety Vectra nie miała ocynku więc blacha raczej napewno ucierpi przez rudą.
Co do silników to tutaj bywa różnie,na ogół silniki dobrze znoszą lpg ale Ecoteci już nie bardzo (najlepiej wsadzic dobrą sekwencje) i minusem w Vectrze jest to że większość silników co tam była to własnie Ecoteci.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

08 Wrz 2013, 15:51

Czyli Vectra B odpada jedyny silnik nie ecotech to 1.6 8v 75KM, a takie to zdecydowanie nie nadaje się do gazu.
Macie może jakieś informacje na temat tych samochodów? Przyznam wyglądają przyjemnie. Jeden przekracza trochę budżet, ale zawsze może znajdzie się tańszy.
Elmek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Benzyna, diesel czy hybryda? Jaki silnik wybrać?
    Wybór pomiędzy benzyną, dieslem, a hybrydą zależy od wielu czynników, takich jak indywidualne preferencje, styl jazdy, środowisko, w jakim poruszasz się i budżet. Przyjrzyjmy się każdemu rodzajowi silnika oraz ...

08 Wrz 2013, 15:54

Własnie 8v oplowskie świetnie nadają sie do gazu.
Barol
Awatar użytkownika

08 Wrz 2013, 16:00

Elmek napisał(a): 1.6 8v 75KM, a takie to zdecydowanie nie nadaje się do gazu.

Co Ty za głupoty wypisujesz :mrgreen: silnik wprost idealny do gazu :)]

Ja już tradycyjnie od siebie dodam roverka:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Barol napisał(a):No niestety Vectra nie miała ocynku więc blacha raczej napewno ucierpi przez rudą.
Co do silników to tutaj bywa różnie,na ogół silniki dobrze znoszą lpg ale Ecoteci już nie bardzo (najlepiej wsadzic dobrą sekwencje) i minusem w Vectrze jest to że większość silników co tam była to własnie Ecoteci.

Barol dobrze pisze.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

08 Wrz 2013, 17:21

Chodziło mi bardziej o liczbę KM. Zawsze byłem pewien, że do gazu najlepiej silniki ponad 100KM. Jak do 75KM wsadzisz gaz to jazda takim po trasie będzie raczej mordęgą, ale to tylko moje subiektywne odczucie i przemyślenia, które oczywiście mogą być mylne. Właśnie dlatego myślałem o Oplu Omedze B 2.0 116 KM 8V, tyle że o Oplach wiem tyle co nic :P
Elmek
Nowicjusz

08 Wrz 2013, 17:37

Omega B to mega wygodny, przestronny i komfortowy samochód. Aż nie chce się z niego wysiadać ;) Wszak to segment E. Minusem na pewno jest blacha - rudy atakuje głównie ranty drzwi. Silnik 2.0 8v to taki osiołek, przy masie samochodu nie poszalejesz tymi 115 konikami, ale do gazu jest najlepszy. Lepszym wyborem byłby 2.0 16v, 136 KM - trochę lepsza dynamika, z gazem również współpracuje bardzo dobrze, ponad 200 km/h tym polecisz, sprawdzone info :mrgreen: Silnik zaczyna żyć powyżej 3,5 tysiąca obrotów. Realne spalanie w mieście to ok. 12 litrów LPG, w trasie da się zejść na 9, przy dużym dziadowaniu zmieścisz się w okolicach 8-miu.

W każdym razie, miałem i bardzo polecam. Koszty utrzymania nie są specjalnie wysokie, a masz dobrze wyposażony i - imo - bardzo ładny (sedan) za niedużą kasę.
dwajeden
Początkujący

Prawo jazdy: 12 12 1991
Auto: Vectra C
Silnik: 2.0T
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

08 Wrz 2013, 19:13

Tak jak zaznaczyłem nie sedan tylko kombi. Aha pytanko co do Opla Omegi B one maja rozrządy na łańcuszku? I czy ten silnik 2.0 136 16v to jest ten sam co był montowany w WV passacie B3? Bo jak tak to ja rezygnuje :P Miałem poprzednio Paska B3 2.0 136km 16v 1991r (mechaniczny wtrysk paliwa połączony z komputerem) i cena części była delikatnie mówiąc tragiczna wszystko od 500 do 1500 zł i brak zamienników.
Właśnie co myślicie i wiecie o Lancia Lybra?
Dwajeden a wiesz może jak z częściami do tego samochodu. Chodzi oto na co zwracać uwagę przy zakupie. Bo ceny wahają się od 4500 do 6000.
Elmek
Nowicjusz

09 Wrz 2013, 00:06

Diesel jest na łańcuchu i nie wiem skąd pomysł, że ten sam silnik był w VAGu...
dwajeden
Początkujący

Prawo jazdy: 12 12 1991
Auto: Vectra C
Silnik: 2.0T
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

09 Wrz 2013, 01:05

Mimo wszystko dziękuję za pomoc,
Wybrałem:
Peguota 406 Hdi 2.0 110KM po 2000r.
Lub
Opel Omega B 2.0 (8V) 116KM do zagazowania.
Czyli tak jak obierałem, na początku.
Elmek
Nowicjusz