Szukam taniego autka 4x4 w lekki teren

11 Lis 2009, 07:36

Witam! poszukuję małego autka z napędem 4x4 do jazdy tylko i wyłącznie po polach i niechcę się naciąć dlatego proszę o pomoc może ktoś mi coś podpowie myślę o fronterze, vitarze, ferozie itp. ale jak zacząłem czytać fora to się przeraziłem bo każde ma jakąś wade i liczę na pomoc pozdrawiam...
witia
Nowicjusz

Miejscowość: podkarpacie

11 Lis 2009, 10:02

Jak po polach i wyjazd dłuższy 2 razy na rok plus masz inne auto to Łada Niva.
Jeśli te wyjazdy miałyby być kilka razy w miesiącu to już Łada może być za mało komfortowa i lepiej poszukać czegoś z aut, które wymieniłeś. Mój znajomy miał Vitarę i nie sprawiała problemów.
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

11 Lis 2009, 17:53

to auto ma mi służyć praktycznie na codzień więc niva odpada uaz też...
witia
Nowicjusz

11 Lis 2009, 18:31

a może Honda CR-V?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

albo Land Rover Freelander 1.8 16V

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

ale nie wiem ile kasy chcesz przeznaczyć?

Pozdro :wink:
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

12 Lis 2009, 03:04

Tiguan napisał(a):a może Honda CR-V?
albo Land Rover Freelander 1.8 16V
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: nie no daj spokój proponujesz w teren marnego SUVa albo coś co jest kombiakiem z napędem prawie na 4 koła :mrgreen: :mrgreen:
zacznijmy od faktu że po polach NIE WOLNO jeździć :evil: :mrgreen:
jak mamy ten fakt już za sobą to wszystko zależy od posiadanych pieniążków (do 10kpln)
jak mała sumka to Pajero I, Vitarka (stara mała) albo hardmadafaka zawodnik Samurai tyle że do niego drugi komplet plomb i dodatkowy kręgosłup :mrgreen:
jak troszkę więcej (10-15kpln)
Pajero II, Patrol (polecił bym GR), LR Discavery, Toyota LJ70/80

proponował bym celować w 2 grupkę a z nich w pajero albo w LR`a związane to jest z wygodą poruszania się po asfalcie a także z bardziej oszczędnymi jednostkami napędowymi

z wymienionych przez @ witia to Vitara ze względu na popularność i mnogość części niefabrycznych (w tym zawieszeń dedykowanych)
ogólnie wymieniłeś samochody bardzo podobne do siebie wszystkei posiadają IFS, w miare dobre silniki benzynowe i tragiczne diesle :mrgreen: ( o ile w ogóle posiadają wersje z dieslem) będą w miare dobrze prowadzić się na asfalcie ale cudów w terenie nie oczekuj, IFS niestety ma swoje ograniczenia w tych autach (mały wykrzyż, a we frocie to praktycznie brak wykrzyżu przodu), i jest dość delikatny, wszystkie będą palić minimum 11-12 litrów LPG na 100 (frota może trochę więcej bo jest cięższa i większa od konkurencji)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

12 Lis 2009, 06:43

po moim polu mogę sobie jeżdżić ile zechcę a mam go trochę do przejechania wie mniej więcej czego mogę się spodziewać po takich autach i mi wystarczy taki pyrtek głównie chodzi mi o to żebym nie kupił czegoś co zaraz mi padnie i nie będzie mi się opłacało tego naprawiać słyszałem że frontera miewa awarie układu napędowego a vitara znowu ma wycieki jestem nastawiony na kase do 10tys zł
witia
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wiosenny długi weekend "majówka"
    Przed nami majówka i wielu kierowców wybierze się ze swoimi rodzinami na odpoczynek. Zanim jednak wsiądziemy do samochodu, odpowiednio zaplanujmy podróż i przygotujmy się do niej. Wyjeżdżając na drogi ...
    Kalkulator jednostek prędkości
    Najdzęściej używaną jednostką w samochodach do określenia prędkości jest kilometr na godzinę "km/h" lub mila na godzinę "mph". Obiekt poruszający się z prędkością 1 km/h w ciągu 1 godziny przebędzie drogę 1 kilometra - tak ...

12 Lis 2009, 12:49

witia napisał(a): wie mniej więcej czego mogę się spodziewać po takich autach i mi wystarczy taki pyrtek głównie chodzi mi o to żebym nie kupił czegoś co zaraz mi padnie i nie będzie mi się opłacało tego naprawiać słyszałem że frontera miewa awarie układu napędowego a vitara znowu ma wycieki jestem nastawiony na kase do 10tys zł

w samochodzie za 10 tysi musisz się przygotować na pakiet startowy rzędu 2-3 tysięcy (nie wliczając opon) będzie to auto z połowy lat 90 ;) wyciekami się nie matrw to się uszczelnia dość łatwoi w samochodzie mająym 10 lat i więcej to jest raczej norma :mrgreen: natomiast w vitarkach z roczników 93 i wyżej trzeba dokładnie obić rame, niestety dużo jest gnijących egzęplaży a rama jak wiadomo najważniejszy element ;) buda też lubi nie mieć podłogi w bagażniku więc uważaj, w obydwu samochodach niestety jest słabe przednie zawieszenie :/ to jest wada w terenie ale na drodze dużo daje w prowadzeniu samochodu, frotka jest większa i mniej zwrotna od vitki ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

22 Maj 2011, 11:07

Suzuki Vitara. Ma 4x4 i opcję blokady. Mam już taką 17 lat ^^. Jest warta polecenia. Wygodne fotele, wysoko się siedzi, nie jest duża, pomimo dość niskiego prześwitu w terenie jest super. Z umiejętnościami to taką Vitarką da się przejechać przez takie koleiny, ze traktor miałby nie lada problemy ;D
Kuguar
Nowicjusz

Miejscowość: Okolice Warszawy.

22 Maj 2011, 14:43

Kuguar napisał(a):Suzuki Vitara. Ma 4x4 i opcję blokady
:shock: jakaś nowość :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

22 Maj 2011, 14:52

pocieszny napisał(a):
Kuguar napisał(a):Suzuki Vitara. Ma 4x4 i opcję blokady
:shock: jakaś nowość :mrgreen:

moj dziadek ma vitare i ma blokade ale drzwi a nie dyfra
Nanek
Początkujący

Miejscowość: z kątowni ;)
Auto: Audi 100 C4 2.8 V6

22 Maj 2011, 16:07

w Vitarce jak i w Patrolu jak i w większości Toyot w zasadzie w większoąci terenówek, można mieć też blokadę mentalną :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

23 Maj 2011, 09:23

Niektórzy twierdzą również że mają pełną blokadę z przodu, zapinaną automatycznie lub w piastach przednich kół zapinaną ręcznie Lock-Free , popularnym producentem jest firma AVM :mrgreen:

[ Dodano: 23 Maj 2011, 10:27 ]
Słyszałem a nawet widziałem że niektórzy terenowcy mają w swoich autach blokadę 40% która robi lepiej niż nie jedna pełna blokada ARB. Kosz tej blokady jest niski i serwis ogólnodostepny.
[link wygasł]
:mrgreen:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

28 Maj 2011, 19:29

W vitarze jest 4x4 LOCK
Kuguar
Nowicjusz

Miejscowość: Okolice Warszawy.

28 Maj 2011, 19:36

Nissan de Sarkozy 4x4 Le
Blaider#
Nowicjusz

Miejscowość: yyy...

29 Maj 2011, 10:34

Suzuki vitra na lekki teren idealna a gdyby nie mały prześwit to i z większymi przeszkodami dała by rade, ma dobry napęd , blokadę mostu i biegi terenowe, czyli wszystko co trzeba ale rdza jest dość poważnym problemem.
Grigorij
Początkujący

Miejscowość: Wrocław