Szukam terenówki do 7000 tys

30 Lis 2013, 17:53

Witam, chciałem kupić samochód terenowy ( gaz, uaz, itp. ) do 7000 tys.
Dużo jest ogłoszeń na tablica oraz allegro, ale jakoś nie moge sam zdecydować, prosze o jakieś porady w wyborze takiego auta, na co zwracać uwage itp. oraz proszę o podsyłanie ogłoszeń, mile widziane województwo Lubelskie, ale nie tylko.

Dziękuje z góry za pomoc i odpowiedzi .
B2rT
Nowicjusz

Miejscowość: Biłgoraj
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.9 TDI 101KM.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

30 Lis 2013, 18:16

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] i kaska na mały remoncik zostanie.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

30 Lis 2013, 18:42

Dziękuję za szybką odpowiedź,czekam na dalsze propozycje .
B2rT
Nowicjusz

30 Lis 2013, 20:49

Moze Łada Niva?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

30 Lis 2013, 23:23

Do wyboru masz:
Pseudoterenówki
frontera a
terrano II

takie już bardziej terenowe
terrano I
Pajero (może)
trooper
monterey
cherokee

A przy zakupie to
Ubierz sie w overall i wez mlotek jak bedziesz jechal ogladac samochod... Po spodem sprawdz w jakim stanie jest rama - szczegolnie tylna belka. Sprawdz czy nie jest pogieta od kamieni - jesli tak, to pojazd byl katowany, a nie jezdzony w terenie. Sprawdz, czy nie ma wyciekow ze skrzyni biegow i reduktora. Jak wygladaja mosty? Czy nie ma luzow na walach? Czy mosty nie sa pogiete? Czy zbiornik paliwa nie jest pogiety? To wszystko ma wplyw na cene... Sprawdz tez stan i poziom oleju w mostach i w kulach (przedni most).Sprawdz tez, jak wygladaja amortyzatory i poduszki, gumki na mocowaniach ich. Jak wygladaja przewody hamulcowe? szczegolna uwage zwroc na przewody elastyczne, przy kolach. Jak sa stare, spekane, to warto wymienic na nowe, nawet, jezeli nie ma wyciekow. Jak wygladaja krawedzie drzwi - lubia zgnic. Ale to akurat nie jest tragedia. Odpal silnik i daj mu sie zagrzac. Nastepnie odkrec korek wlewu oleju i sprawdz czy nie wali dym. Przyloz dlon do wlewu oleju - sprawdz, czy przy dodawaniu gazu nie wzrasta nadmiernie cisnienie po pokrywa zaworow. Sprawdz, czy nie dymi za bardzo z wydechu. Spalony olej pozostawia chrakterystyczny swad. Sprawdz tez jak bardzo cieknie przekladnia kierownicza i pompa wspomagania - jezeli w ogole. Przejedz sie, zwracajac uwage, czy mocno stuka przy zmianie biegow. Zwroc uwage, czy akustyczny wskaznik pracy skrzyni biegow nie jest przesterowany ;-))), czyli czy skrzynia po prostu nie wyje. Czasami podobne odglosy wydaja tez mosty - jak sa suche lub zmeczone...Stuki w skrzyni biegow to normalka, nie przejmuj sie tym zbytnio - na takiej stukajacej mozesz zrobic jeszcze ze 200-300 tys. No, chyba ze skrzynia po prostu wali! wrzuc biegi terenowe. Sprawdz tez, czy dziala blokada centralnego dyfra. Mozna to zrobic na asfalcie. Wlacz blokade, przejedz sie troche (najlepiej robiac jakis zakret). Jesli nie bedziesz mogl mienic biegu lub bedzie to trudne - blokada dziala. Zeby zmienic bieg lub wylaczyc blokade - cofnij sie troche. Nie wolno jezdzic po twardym z zablokowanym dyfrem! Albo na miekkim sprobuj podjechac pod gorke. Sprawdz tez, czy nie wyskakuja biegi, przy zjezdzaniu z gory (hamowanie silnikiem). Jezeli wyskakuje 3 lub czworka - samochod duzo uzywany byl do cholowania. Sprawdz tez, czy nie rzuca kierownica, szczegolnie przy predkosciach od 50-60km/h. Przyczyna moze byc niesprawny amortyzator skretu. Albo wywalone gumki na drazku reakcyjnym na przednim moscie.
Sprawdz czy dziala elektryka. Jak wyglada podloga, pod tapicerka tez. Szczegolnie w przedziale bagazowym.
hektor
Początkujący

Auto: Poszukuję <help>

01 Gru 2013, 22:06

7000 tys = 7 mln.

Ładny budżet, każde auto za to kupisz, zależy od gustu wyłącznie
wojtek70
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 02 1927
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: bugatti
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: MPV
Rok produkcji: 1928
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Mitsubishi Pajero Sport - trzy ekstremalne wcielenia
    Już od dziś wielbiciele mocnych wrażeń w terenie mają do dyspozycji trzy, "uzbrojone po zęby" wersje Mitsubishi Pajero Sport. Dzięki trzem pakietom markowych, terenowych akcesoriów o wymownie brzmiących nazwach Heavy ...

01 Gru 2013, 22:59

Jeżeli mogę zaproponować ten oto samochód z ręką na sercu i pełną świadomością gdyż jest to mój znajomy mechanik który robił je dla siebie lecz wiek niestety nie pozwala mu na zabawę nim +60 lat :) i można przyjeżdżać z młotkiem itd lecz wiem że nie będzie potrzebny a za ta kase pewniak jakich już nie ma.Jakbyś go kupił byłbyś w 10000000% zadowolony i Whisky dla mnie :)

[link do Tablica wygasł]
kulio100
Początkujący

Prawo jazdy: 16 07 2009

02 Gru 2013, 00:54

Jaki teren masz zamiar pokonywać samochodem :?:??? Bardzo ciężki, czy właściwie żaden??? To ma być samochód na weekend czy na co dzień???

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

02 Gru 2013, 00:58

Witam, dziękuje za wszystkie odpowiedzi,wiec tak samochód do wypraw leśnych i nie bedzie on używany na co dzień a raczej na wypady weekendowe :) .

Interesują mnie raczej samochody pokroju UAZ,Gaz :)
B2rT
Nowicjusz

02 Gru 2013, 01:03

B2rT napisał(a):Interesują mnie raczej samochody pokroju UAZ,Gaz :)

Miałem GAZa 2szt i Uaza jest to fajne auto dla mechanika czyli dwie godzinki w terenie i 2dni pod samochodem. Później kupiłem samuraia i dopiero była jazda już nie mówiąc że samurai w lesie palił 9l a gaz 14l.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

02 Gru 2013, 16:00

Łada Niva nie byłaby zła... kiedyś strasznie podobało mi się to auto...
gracz24ha
Początkujący

Auto: Peugeot

02 Gru 2013, 19:36

tylna belka co najwyżej będzie zgnita, nie pogięta, żeby pogiąć tylną belkę trzeba by wyrwać most i zbiornik paliwa (przynajmniej w autach które są podane jako przykład), mam auta katowane w terenie czego jak czego ale tylnej belki żaden nie ma pogiętej
luzy na wałach są i zawsze będą, to norma, pytanie tylko jakie duże,
hektor napisał(a):Sprawdz tez stan i poziom oleju w mostach i w kulach (przedni most)
:mrgreen: na szybko jak kolega sprawdza olej w kulach?? :mrgreen: przy okazji jeśli w kuli jest olej to co?
hektor napisał(a):Stuki w skrzyni biegow to normalka
od kiedy??
hektor napisał(a):szczegolnie przy predkosciach od 50-60km/h. Przyczyna moze byc niesprawny amortyzator skretu
z wymienionych powyżej tylko jedno auto takowy ma, a takie "rzucanie" nie jest żadnym dowodem na jego awarię tylko na inne rzeczy, zresztą o wiele gorsze, zez amora skrętu spokojnie da się jeździć, tak samo jak sprawdzanie blokady dyfra, to blokada działa na 99% prędzej centralny nie działa, drążek reakcyjny (o ile w ogóle jest) nie daje tak samo tych efektów, co najwyżej większe bujanie i pochylanie auta na nierównościach związanie z większym zakresem pracy zawieszenia
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

06 Lut 2014, 14:49

Tutaj poradnik dla tych którzy szukają terenówki - mi się przydał, więc dzielę się tym także z wami.
pepa
Początkujący

Prawo jazdy: 17 05 1981
Auto: Mazda