Szuranie podczas skrętu w lewo

13 Sty 2020, 22:24

Cześć wszystkim! Jestem po regeneracji maglownicy, mianowicie mój problem brzmi:
Podczas skręcania w lewą stroną słyszę szuranie przy lewym kole, wystarczy ok 10-15 stopni skrętu kierownicy. Zawsze przy dodawanym gazie. Jeśli nie dodaję to nic nie słychać. Kiedy przekręce dalej kierownicę to nie słychać, aż do prawie maksymalnego skrętu w lewo, wtedy słyszę bardzo głośne haratanie tylko przy prawym kole. Samochód był na stacji diagnostycznej i pan nic w kanale się nie dopatrzył. Na samym początku przed regeneracją maglownicy dźwięk był tylko przy prawym kole, teraz już objęło oba. Dodatkowo słyszę stuki na kierownicy jak jadę po kostce brukowej. Na pewno do wymiany jest krzyżak. Mam podejrzenia co do pompy wspomagania, ale mechanicy mówią że to nie ona tak brzęczy. Wymieniłem z prawej strony już przegub i łożyska też sprawdzone. Renault Megane 1.
Grovoxi
Nowicjusz

14 Sty 2020, 10:23

Grovoxi napisał(a):Samochód był na stacji diagnostycznej i pan nic w kanale się nie dopatrzył
Bo koła nie były w ruchu więc jak coś jest nie tak z układem napędowym to ciężko to wykryć w taki sposób.
Grovoxi napisał(a):maksymalnego skrętu w lewo, wtedy słyszę bardzo głośne haratanie tylko przy prawym kole
Ja bym podniósł samochód lub tylko sam przód do góry i sprawdził podczas gdy koła się będą kręciły przy pełnym skręcie czy faktycznie coś tam chrobocze, obciera.

Klocki w jakim masz stanie?

Grovoxi napisał(a):Podczas skręcania w lewą stroną słyszę szuranie przy lewym kole, wystarczy ok 10-15 stopni skrętu kierownicy. Zawsze przy dodawanym gazie. Jeśli nie dodaję to nic nie słychać.
Spróbuj jeszcze sprawdzić tak. Jedziesz i skręcasz dodając gazu i pojawia się ten dźwięk to wtedy spróbuj lekko nacisnąć pedał hamulca ale tak z wyczuciem i zobacz czy zmieni się ten dźwięk a może ustanie?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

14 Sty 2020, 13:31

Jestem świeżo po wymianie klocków z tarczami. Mam pewne podejrzenia czy to dalej nie jest przypadkiem przegub. W tym modelu czytałem, że przeguby są nie wymienialne i trzeba cała półoś wyciągnąć. Oni jakoś wymienili ten przegub na inny i pojawił się problem z absem. Czy może być coś w tą stronę ? Jak hamuje dźwięku nie ma. Tylko kiedy wciskam sam pedał gazu to się dzieje. Jak auto nie jest dociśnięte to też tego dźwięku nie ma...
Grovoxi
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Gruba odzież, a nurkowanie podczas hamowania
    Gdy na zewnątrz panują niskie temperatury, większość osób wsiada do samochodu w zimowym ubraniu, często składającym się z wielu warstw. Nie jest to jednak ani wygodne, ani bezpieczne, szczególne w przypadku ...