Szyba klapy bagażnika i centralny zamek

12 Lut 2013, 18:38

Witam ponownie. Właśnie dowiedziałem się, że gdzieś nad prawym nadkolu znajdują się przekaźniki odpowiedzialne za sterowanie tylną szybą, wycieraczką i ogrzewaniem szyby oraz
elektroamka. Czy ktoś może o tym słyszał i wie gdzie tego dokładnie szukać? Dzisiaj właśnie przestał mi działać sygnał akustyczny zapalonych świateł mijania :( Już nie wiem co się dzieje....
ps66
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 05 1966
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Land Rover Freelander
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

12 Lut 2013, 21:57

Twój Freelander to europejczyk czy przekładaniec.
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM

12 Lut 2013, 21:58

Anglik po przekładce.
ps66
Nowicjusz

12 Lut 2013, 22:16

To szukaj speca od przekładek tylko oni wiedzą, co można tam sknocić gdzie pójść na skróty. Nawet dobry elektryk jak nie zna Freelandera może mieć problemy po przekładce. Mój był przekładany w Pruszkowie niestety nie znam adresu, solidna robota jeżdżę trzeci rok bez problemów.
piotr R
Aktywny

12 Lut 2013, 22:23

No to mnie teraz załamałeś ..... :x
ps66
Nowicjusz

02 Mar 2013, 12:58

Witam ponownie. Wracając do mojego postu - oddałem samochód do elektryka, on stwierdził że winą jest w 90% komputer. po wyjęciu jego stwierdził, że komputer jest zalany wodą. Aż mi się wierzyć nie chciało bo niby jak miała by się tam woda dostać skoro umieszczony jest w szczelnej obudowie plastykowej no i sam jest szczelnie zamknięty w stalowej obudowie. Nie wiem czy to jest prawda bo nie było mnie przy wyjęciu komputera. Ja kilka dni wcześniej sam do niego zaglądałem i nie stwierdziłem oznak wilgoci, a co dopiero stojącej w obudowie wody. Moje pytanie, czy rzeczywiście jest jakaś możliwość aby tam się znalazła woda? Czy jestem oszukiwany przez elektryka? Może ktoś miał podobny problem z mokrym komputerem? Zaznaczę, że samochód stoi nadal u elektryka, a on zamówił nowy komputer, wmontował go i pozostało mu jeszcze zaprogramowanie go ( oj uderzy mnie to trochę po kieszeni) Jeszcze jedno pytanie czy ewentualnie jeżeli jest prawdą że winą był zalany komputer to czy jest możliwość jego regeneracji? Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję.
ps66
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

02 Mar 2013, 18:17

A czy przypadkiem we Freelanderze "komputer" nie jest pod fotelem pasażera?

Jeśli tak, to musiałby mieć podłogę dziurawą co najmniej jak Ford Ka, żeby woda dostała się do komputera. Ale wcześniej pasażer pewnie by wypadł z auta razem z fotelem, to pewnie byś zauważył ;)

Czyba, że autko po powodzi.
--
Pozdrawiam.

Adam.
Rander
Początkujący

Miejscowość: Polska ;)
Auto: Mitsubishi Pajero II
Silnik: 2.8TD/125KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Mar 2013, 23:48

Jak dla mnie twój problem tkwi w tylnych drzwiach jedyne, co mi się nie zgadza to praca tylnej wycieraczki bez kluczyka może zwarcie po byle, jakiej przekładce ( wiązka od włącznika do przekaźnika?). W TD 4 komputer rządzi silnikiem dosyć trudno go pominąć. Taka operacja w dyskotece z silnikiem TD 5 kosztuję min 3 000 zł. Trzeba zapytać kolegów z BMW mają doświadczenie z silnikami TD 4.
W rzetelność elektryków zwątpiłem dosyć dawno.
piotr R
Aktywny

03 Mar 2013, 10:56

Bądź ostryżny z tym elektrykiem, tu nie ma mowy o komputerze, a o module CCU. Oczywiście wcześniej trzeba wyeliminować całą elektrykę - kable, wyłączniki, przekaźniki. Jeśli elektryk to zrobił, to istotnie może być CCU. Tu masz przykład [link do oferty na Allegro wygasł]. Niech wymienia, jeśli wszystko będzie OK jesteś w domu.
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Rok produkcji: 2005

03 Mar 2013, 15:31

Czyli mam rozumieć, że tan moduł CCU jest również odpowiedzialny za centralny zamek, oświetlenie kabiny, podświetlenie stacyjki i tylnej wycieraczki?
ps66
Nowicjusz

03 Mar 2013, 16:49

Czyli mam rozumieć, że tan moduł CCU jest również odpowiedzialny za centralny zamek, oświetlenie kabiny, podświetlenie stacyjki i tylnej wycieraczki?

A czy przypadkiem we Freelanderze "komputer" nie jest pod fotelem pasażera?

nie -
sterownik/procesor elektr.wyposażenia nadwozia -CCU jest wpiete w tył skrzynki bezpieczników /tabl.rozdzielcza?
komputer-sterownik silnika jest w boxie komory silnika
jeśli auto nie jezdziło ostatnio po klamki w wodzie -nawet czystej to;
wg mnie teza o usterce sterownika może być nie do końca sprawdzona, a rzucona dla podkreślenia wagi tematu -czytaj WYSOKOŚCI należności za szukanie usterki pomiędzy kablami :mrgreen: więc kolego ps66 rola twoja polega na odebraniu auta jak jest,
lub upewnieniu sie, że dostaniesz gwarancje pismn. na usługę usprawnienia jako podstawę dochodzenia zwrotu pieniedzy z rzeczoznawcą przed sądem :angry:
obym był złym prorokiem kiedy usterka pojawi sie ponownie za 2 tygodnie od zamontowania "nowego komputera"-a specjalista nie bedzie już miał czasu na Twoje auto :evil:
duży błąd, że na usuniecie usterki nie zwracasz sie do przekładających - tu elektryków -
myśle że to było by najszybciej i najtaniej
a wodę to miałeś pewnie klapie tylnej :x , lub buzerkę w przerabianych przewodach el.
i tego mozna sie spodziewać kupując auto przerabiane bez chociaż 6 mcy gwarancji :(
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG

03 Mar 2013, 21:47

Jestem już ZAŁAMANY tym co przeczytałem :angry: Dopiero we wtorek odbieram auto i wtedy sprawdzę, czy komputer został wymieniony czy zostałem zrobiony w balona. Niestety auto zostawiłem 60 km od miejsca zamieszkania u znajomego elektryka szwagra.... i nie mam obecnie możliwości wglądu do niego.
ps66
Nowicjusz

04 Mar 2013, 01:48

Nie załamuj się . Jak szwagier to dowiesz się czy cię lubi?
piotr R
Aktywny

04 Mar 2013, 15:11

sympatyk napisał(a):sterownik/procesor elektr.wyposażenia nadwozia -CCU jest wpiete w tył skrzynki bezpieczników /tabl.rozdzielcza? komputer-sterownik silnika jest w boxie komory silnika

Już dokładnie nie pamiętam, zresztą do elektryki w swoim praktycznie nie musiałem zaglądać.

Jednak jakoś tak zapamiętałem, że główny "komputer" siedzi sobie pod fotelem pasażera, natomiast w komorze silnika przy głównych bezpiecznikach to tylko sterownik (przekaźnik?) świec żarowych silnika.
Mam na myśli Freelander TD4 rok 2002.

Chyba muszę odszukać podręcznik Haynesa i sobie przypomnieć.
--
Pozdrawiam.

Adam.
Rander
Początkujący

Miejscowość: Polska ;)
Auto: Mitsubishi Pajero II
Silnik: 2.8TD/125KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000