Szybki, tani i oszczędny

22 Mar 2011, 20:27

Zastanawiam się nad kupnem samochodu. Potrzebuję czegoś z dobrym przyspieszeniem (poniżej 10 sekund do setki), taniego (fundusz wynosi 18tys najlepiej coś do 15), oszczędnego (około 7l paliwa, więc diesel) i najlepiej w niezłym stanie, żeby nie rozpadło się na pierwszym zakręcie.
Po żmudnych poszukiwaniach w czeluściach internetu znalazłam dwa obiecujące modele: Seat Ibiza IV 1.9 TDI 130KM i Fiat Stilo 1.9 JTD 140KM. Nigdy nie miałam do czynienia z żadnym z tych samochodów więc postanowiłam, że zwrócę się do was drodzy forumowicze. Co myślicie o tych samochodach? Czy wiecie coś o ich wadach? Który wybrać? A może znacie jakiś inny konkurencyjny model?
Słyszałam że w fiacie problemy są z elektryką i zawieszeniem, ale za to ceny części są tanie. Seat ma za to świetny volkswagenowski silnik, ale dwumas trzeba wymieniać po 150-200tys kilometrów.
LadybirdM
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

22 Mar 2011, 20:32

LadybirdM napisał(a): Potrzebuję czegoś z dobrym przyspieszeniem (poniżej 10 sekund do setki), taniego (fundusz wynosi 18tys najlepiej coś do 15), oszczędnego (około 7l paliwa, więc diesel)
Kpisz czy o droge pytasz? :lol: :shock:

Ja się bujam starym fordem 1.4 który pali prawie dychę na setę i biede ma sie zmieścić w 15sek do setki, i mimo to ciagle się usmiecham do ludzi i zyję cieszac się swoim autem. :wink:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

22 Mar 2011, 20:39

No wiem, że marzenia trochę nierealne ;) To może tak: niech pali 7l na papierze (czyli w danych technicznych)...
LadybirdM
Nowicjusz

22 Mar 2011, 20:53

Papier papierem, liczy sie ile pali realnie. Bierz jakiegoś Diesla, ropę lewą zawsze mozna załatwic od tirowców po dobrej cenie ;)
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

23 Mar 2011, 21:35

Eh, lewą ropę. Niedługo mojego superoszczędnego hyundaia będę musiała przerobić na gaz... A ja tak nie cierpię gazu! :(
LadybirdM
Nowicjusz

23 Mar 2011, 22:46

zagadajcie z drogowcami ja od nich mam rope za 100zł//30l czyli po 3.30
szybki diesel koles ma golfa 4 przy ktorym zmienia laczki co jakis czas taka ma moc ale jaki tam motor to nie wiem chyba 1.4 jakis dizel jesli wogole z tym wychodzil
Papież? A ile on ma dywizji?

J. Stalin
emilo222
Aktywny

Miejscowość: kuj-pom inowrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hyundai Veloster oraz Veloster Turbo
    Podczas targów motoryzacyjnych NAIAS 2018 w Detroit Hyundai zaprezentował nowy model Veloster i Veloster Turbo. Awangardowy projekt samochodu jest efektem współpracy projektantów z Korei oraz Stanów ...