Szybki, tani i oszczędny

22 Mar 2011, 19:27

Zastanawiam się nad kupnem samochodu. Potrzebuję czegoś z dobrym przyspieszeniem (poniżej 10 sekund do setki), taniego (fundusz wynosi 18tys najlepiej coś do 15), oszczędnego (około 7l paliwa, więc diesel) i najlepiej w niezłym stanie, żeby nie rozpadło się na pierwszym zakręcie.
Po żmudnych poszukiwaniach w czeluściach internetu znalazłam dwa obiecujące modele: Seat Ibiza IV 1.9 TDI 130KM i Fiat Stilo 1.9 JTD 140KM. Nigdy nie miałam do czynienia z żadnym z tych samochodów więc postanowiłam, że zwrócę się do was drodzy forumowicze. Co myślicie o tych samochodach? Czy wiecie coś o ich wadach? Który wybrać? A może znacie jakiś inny konkurencyjny model?
Słyszałam że w fiacie problemy są z elektryką i zawieszeniem, ale za to ceny części są tanie. Seat ma za to świetny volkswagenowski silnik, ale dwumas trzeba wymieniać po 150-200tys kilometrów.
LadybirdM
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

22 Mar 2011, 19:32

LadybirdM napisał(a): Potrzebuję czegoś z dobrym przyspieszeniem (poniżej 10 sekund do setki), taniego (fundusz wynosi 18tys najlepiej coś do 15), oszczędnego (około 7l paliwa, więc diesel)
Kpisz czy o droge pytasz? :lol: :shock:

Ja się bujam starym fordem 1.4 który pali prawie dychę na setę i biede ma sie zmieścić w 15sek do setki, i mimo to ciagle się usmiecham do ludzi i zyję cieszac się swoim autem. :wink:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

22 Mar 2011, 19:39

No wiem, że marzenia trochę nierealne ;) To może tak: niech pali 7l na papierze (czyli w danych technicznych)...
LadybirdM
Nowicjusz

22 Mar 2011, 19:53

Papier papierem, liczy sie ile pali realnie. Bierz jakiegoś Diesla, ropę lewą zawsze mozna załatwic od tirowców po dobrej cenie ;)
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

23 Mar 2011, 20:35

Eh, lewą ropę. Niedługo mojego superoszczędnego hyundaia będę musiała przerobić na gaz... A ja tak nie cierpię gazu! :(
LadybirdM
Nowicjusz

23 Mar 2011, 21:46

zagadajcie z drogowcami ja od nich mam rope za 100zł//30l czyli po 3.30
szybki diesel koles ma golfa 4 przy ktorym zmienia laczki co jakis czas taka ma moc ale jaki tam motor to nie wiem chyba 1.4 jakis dizel jesli wogole z tym wychodzil
Papież? A ile on ma dywizji?

J. Stalin
emilo222
Aktywny

Miejscowość: kuj-pom inowrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota FT-1 - koncepcyjne dwudrzwiowe coupe klasy GT
    Podobno Akio Toyoda, prezydent Toyoty i entuzjasta sportowych samochodów, po raz pierwszy zetknął się z FT-1, kiedy projektanci z amerykańskiego studia Toyoty Calty Design posadzili go do gry Gran Turismo. Toyoda był ...
    Skrobaczka do szyb samochodowych
    Skrobaczka do szyb to narzędzie niezbędne dla każdego kierowcy, który zimą, podczas mrozów parkuje swoje auto na zewnątrz. Przydatna jest także zmiotka, a dla mniej cierpliwych odmrażacz lub mata antyszronowa ...