Szybkie auto do 55tys

01 Lis 2010, 16:32

Witam
w najbliższym czasie zbliża mi się zmiana auta
najpierw miało być to auto "sprotowe" (nawet zakłądałem tu odpowiedni temat)
a teraz stwierdziłem że jak lecieć to lecieć po całości
zależy mi na opiniach osób użytkujących auta które wymienię lub mających z nimi większą styczność gdyż interesuje mnie, może nie spalanie, ale roczne nakłady, czyli ile rocznie trzeba będzie w takie auto wrzucić - przebiegi robię małe max 15-20tys rocznie

1. Audi A8 4.2 d3
2. BMW 745i e65
3. BMW 545i e60
4. Audi A6 4.2 c6
5. BMW M5 e39
6. BMW M3 e46

te auta mnie interesują chyba że macie jakieś inne fajne propozycje aut tej klasy i z takimi osiągami
zależy mi na informacjach typu co się sypie, ile leci na części eksploatacyjne klocki, tarcze, zawieszenie, olej itp i co ile km trzeba coś robić
obecnie mam 7 e38 i chciałbym coś co mnie drożej nie będzie wychodziło

Oczywiście nie ma mowy że auto będzie jeździło na lpg...
aha paskudy mercedesy odpadają
pozdrawiam i z góry dzięki
BMW Klub Szczecin
Saillupus
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

01 Lis 2010, 17:12

Saillupus napisał(a): 7 e38 i chciałbym coś co mnie drożej nie będzie wychodziło

Widzę, że masz 730d, ale jak kupisz np. 545i to wiadomo, że więcej spali od tego diesla.
Po za tym 55 000zł to trochę mało na niektóre auta, jeśli chcesz je kupić i nim jeździć. Bo owszem możesz je kupić, ale będziesz ładował sporo kasy w ten samochód.
1. Raczej nie dostanie w tych pieniążkach.
2. Tu może byś dostał, ale przebiegi w granicach 270 000-300 000km.
3. Zapomnij (może 520i)
4. Zapomnij
5. Jedna z realniejszych propozycji
6.Dostaniesz, ale tylko w pakiecie ;-).
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

01 Lis 2010, 17:38

Odradzam M5 i M3, kupując te auta, trzeba mieć drugie tyle na pakiet startowy(przynajmniej grubo ponad połowę). Zapraszam na forum BMW: bmw5er, bmw-klub, bmw-sport, by zapoznać się z kosztami eksploatacyjnymi M5(E39, czy M3(E46).

Co do E60, dostaniesz, ale będzie z początku produkcji i całkiem zużyte, o tym silniku zapomnij w tym przedziale cenowym.
Co do 7er, tak samo będzie z początku produkcji, przed FL(bardzo ważnym - naprawiono bardzo dużo) no i mocno wyeksploatowane.
Nie wypowiadam się o Audi.
Soundbar
Nowicjusz

Miejscowość: Polska
Auto: BMW E39 530D 194KM

01 Lis 2010, 22:39

W tych pieniądach E39 M5, ale nie licz, że eksploatacja wyjdzie taniej... albo nawet podobnie...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

01 Lis 2010, 22:42

Czyżbys dopuszczał tylko BMW i Audi ?

Moze Leon Cupra R? Lub jakikolwiek inny hothatch ;)
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

01 Lis 2010, 23:10

Po autach jakie tutaj wymienił to wątpię aby interesował go pogarszany woldzwagen klasy kompakt. Kompletnie by się tam nie odnalazł po przesiadce z 7er.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy tempomat w samochodzie oszczędza paliwo?
    Używanie tempomatu może przyczynić się do oszczędności paliwa w pewnych okolicznościach, ale nie zawsze i o tym trzeba pamiętać. Jazda z wykorzystaniem tempomatu umożliwia utrzymanie stałej prędkości pojazdu, co pozwala na ...
    Nissan i Ministry of Sound zacieśniają współpracę
    Nissan i Ministry of Sound zaprezentują, po raz pierwszy w Polsce, najnowocześniejszy mobilny system audio na świecie. 2 egzemplarze Nissanów Juke Box zapewnią nagłośnienie podczas imprezy w warszawskim klubie "Basen ...

02 Lis 2010, 08:44

Pogarszany?

No to Audi S3 jak ma być klasa premium :wink:

S3 moge polecic. Haldex działa bardzo fajnie, silnik 2.0 TFSi - 265 KM ma bardzo fajna charakterystyke. Spalanie - próby dokonywane we wro z butem w podlodze gdzie tylko sie da i powyzej 15 litrów nie chciał spalić. Spali więcej przy duzych predkosciach przelotowych ;)
bajla
Początkujący

02 Lis 2010, 09:35

Jak by się nie odnalazł w Leonie, to i w A3 się nie odnajdzie :) Seria 7 i kompakty (Leon/A3) dzieli przepaść...

55tys. trochę mało na w miarę pewne i dobre auto wyższej klasy z mocnym silnikiem lub w sportowej wersji. To dobra kasa na hothatcha albo kabriolet, a nie na limuzynę
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

02 Lis 2010, 09:43

bajla napisał(a):Pogarszany?

No to Audi S3 jak ma być klasa premium :wink:

S3 moge polecic. Haldex działa bardzo fajnie, silnik 2.0 TFSi - 265 KM ma bardzo fajna charakterystyke. Spalanie - próby dokonywane we wro z butem w podlodze gdzie tylko sie da i powyzej 15 litrów nie chciał spalić. Spali więcej przy duzych predkosciach przelotowych ;)

Seat i Skoda to budżetowe wersje VW. S3 również nie stanowi żadnej konkurencji dla aut wymienionych w temacie. No chyba, że finansowo, bo autorowi brakuje gotówki trochę i może faktycznie lepiej niech pomyśli o usportowionym dupowozie klasy C.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

02 Lis 2010, 10:34

Jeśli pisze, że chce auta sportowego to takie też mu proponuje ;)

Jeśli jezdzi z przodu to wedlug mnie takie S3/Cupra itp miejscowo wystarcza, wyposazenie szczegolnie w S3 mozna miec bardzo bogate - a nie bedzie tak komfortowo - bo jak sport to sport ;)
bajla
Początkujący

02 Lis 2010, 14:09

No tak, tylko te auta blado wypadają w porównaniu do wymienionych przez niego pod praktycznie każdym względem. Jedynie chyba funduszowo rozsądniej by było wejść w jakieś S3.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

02 Lis 2010, 14:36

może się nie zrozumieliśmy
55tys chciałbym wydać bo widziałem wszystkie te auta za te pieniądze w przyzwoitym stanie i też wiem jak można wyszarpnąć trochę taniej
ale wiadomo że mam widełki w postaci 10tys

nie no z tym leonem to mnie rozwaliłeś
hatchback to auto damskie, na dodatek auto sportowe z napędem na przód? litości...

wszystkie auta które wymieniłem są dość słusznych rozmiarów

właśnie w mkach boję się że mnie zeżrą części które są dość rzadkie do dostania i brak tańszych zamienników - zawieszenie i części silnika jak coś pójdzie

zużycie paliwa mnie obecnie mniej interesuje bo jak przeliczyłem sobie swoje przebiegi i to ile pali mi moja to 20l/100 przeżyje

a czemu mam nie dostać 545 czy a6 4.2? popatrz sobie po zagranicznych stronach... sporo jest tego i nawet często taniej

A8 chodzą w niemcowni już od 40tys więc do 60tys jak dobrze poszukam to znajdę nie bitą i z przyzwoitym przebiegiem

interesuje mnie czy ktoś przesiadł się np z e38 lub podobnego i jak odczuł to w portfelu
BMW Klub Szczecin
Saillupus
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

02 Lis 2010, 14:54

Popytaj na forum BMW sport albo innym. Co do kosztów dużo nie podpowiem, jeno tyle, że M5 E39 wyjdzie nic taniej w eksploatacji jak Twoja 7er, raczej drożej, bo już same podstawowe wersje, np. porównując E39 528i z E38 728i wypadają podobnie w utrzymaniu... Wiesz... w niemcowni trzeba dać za dobre auto więcej niż w PL, do tego koszty transportu itd., naprawdę możesz żałować oszczędności przy zakupie w tych modelach.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

02 Lis 2010, 17:27

hatchback to auto damskie :mrgreen:

sory, ale widze ze chyba fura sluzy CI za przedluzenie pewnej czesci ciala. Co jest niemeskiego np w S3? Ze jest krotsze niz Twoja furmanka?

No tak lans musi byc :lol:

A po drugie psioczysz na naped przedni. Fakt jesli bylby lepszy to bysmy na rekach chodzili. Ale mocna przednionapedowka tez ma swoje zalety. A S3 ma 4 lapy (dolaczane, ale i tak wystarczajace, a w sprzyjajacych okolicznosciach jezdzisz oska oszczedzajac na oporach napedu).
bajla
Początkujący

02 Lis 2010, 18:42

A Volskwagen Phaeton . [link do oferty na Allegro wygasł]
skoro mówisz że masz widełki 10tys to ten by sie zmieścił :)
Kris
kris11kris12
Początkujący

Miejscowość: Słupsk
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Opel Astra 2.0Di
Silnik: 2.0Di 82km
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998