Szybkie i dobre ruszanie

30 Kwi 2010, 20:20

strzał ze sprzęgła na pewno nie "oszczędza" żadnego elementu układu napędowego :mrgreen: jest to bardzo szybkie ruszanie jednak dla mocnych silników z naprawde mocnym układem jezdnym, przykładowo sprzęgło spiekowe wymusza ten typ ruszania (tam nie ma półsprzęgła), co owocuje szybszym zużyciem elementów napędu ;)
najefektywniej, ruszasz na półsprzęgle, w momencie jak samochód już się toczy puszczasz sprzęgło i dopiero gaz, troszkę wprawy i trwa to na prawdę bardzo krótko :wink: dalsze zmiany mogą być już mniej delikatne ;)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

12 Maj 2010, 20:15

Kolega powyżej dobrze prawi strzał ze sprzęgła to nie za dobre rozwiązanie bo na opony nie zarobisz jak będą się palić..a jak delikatnie ruszysz na półsprzęgle jak obroty opadną wtedy możesz szybko do końca sprzęgło puścić i wtedy dodajesz więcej gazu..
sprzetmotocyklowy
Nowicjusz

Miejscowość: Bielsko-Biała

24 Cze 2010, 00:38

Gaz na full puszczasz szybko sprzeglo i rura:)
malysmall
Nowicjusz

Miejscowość: Lodz

24 Cze 2010, 15:50

ja mam taki problem ze jak ruszam normalnie to często mi auto gaśnie
zauważyłem ze to dlatego ze auto nie wchodzi na obroty odrazu po naciśnięciu gazu tylko z lekkim opóźnieniem i jak ruszam i po naciśnięciu gazu odczekam 1s i puszcze sprzęglo to fajnie ruszę
czy tak powinno być? stojąc na luzie jak nacisnę gaz to obroty wędrują po chwili i stopniowo a nie odrazu
piotrauto
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Motor Show Awards 2016 zostały przyznane
    Już po raz trzeci rozstrzygnięty został konkurs, w którego kapitule zasiadają znamienici polscy dziennikarze motoryzacyjni. Konkurs dość specyficzny, bo jedynym kryterium wyłonienia nagrody jest subiektywne spojrzenie, ...