Szyby samochodowe BENSON

14 Paź 2011, 19:15

Witam
Dzisiaj wymieniłem pękniętą szybę samochodową na nową. Po powrocie do domu przyjrzałem się dokładnie szybie i nie mam zastrzeżeń. Producent szyby - BENSON. Poszukałem w internecie i znalazłem informację że to CHIŃSKA SZYBA! Ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat? Czy szyba jest dobrej jakości, czy mam powody do obaw? Proszę o opinie. Pozdrawiam Daniel
Foorio
Obserwowany

Auto: Kia Cee'd SW

12 Kwi 2013, 18:54

nie są złe te szyby tej firmy
Autohan
Obserwowany

Auto: Audi

27 Lut 2016, 13:19

Szyby firmy BENSON nie posiadają atestu bezpieczeństwa . Są to najgorszej jakości szyby pochodzenia chińskiego. Dlatego jest bardzo tania. Pozdrawiam :ok:
Jan2015
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 02 1959
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: fiat
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

05 Kwi 2017, 23:37

@Jan2015
Jesteśmy wyłącznym importerem szyb Benson (Firma Auto-Kram). Za rozpowszechnianie fałszywych informacji godzących w dobre imię marki grozi odpowiedzialność karna. Oczekujemy wycofania postu zawierającego nieprawdziwe opinie o szybach Benson. W przeciwnym wypadku zwrócimy się do Administratora forum o udostępnienie pana danych w celu złożenia wniosku do prokuratury.
Szyby Benson posiadają wszystkie certyfikaty jakości obowiązujące na terenie Unii Europejskiej. Inaczej nie mogłyby nawet wjechać na obszar celny RP.
Konkurencja nasza nie może pogodzić się z faktem, że można oferować produkt tej samej, a często lepszej jakości przy niższej cenie. Nasi Klienci mają tu zupełnie inne zdanie. Chiny są jednym z najnowocześniejszych państw świata i potrafią produkować wyroby najwyższej jakości. Można się o tym przekonać sprawdzając gdzie wyprodukowano nasz smartfon lub tp produkt.
GrzegorzR1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 05 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: vw tiguan
Silnik: 2.0 TDI 140KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2009

06 Kwi 2017, 10:37

GrzegorzR1 napisał(a):Za rozpowszechnianie fałszywych informacji godzących w dobre imię marki grozi odpowiedzialność karna. Oczekujemy wycofania postu zawierającego nieprawdziwe opinie o szybach Benson. W przeciwnym wypadku zwrócimy się do Administratora forum o udostępnienie pana danych w celu złożenia wniosku do prokuratury.

Proszę się nie unosić i nie straszyć forumowiczów. Na forum każdy ma prawo wypowiadać się w każdym temacie. Oczywiście zgodnie z regulaminem forum. Jak ktoś miał ww szybę i miał z nią przykre przygody to ma prawo o tym napisać. Tak samo jak ten, który ma taką szybę i jest zadowolony. Każdy producent jak i produkt ma swoich zwolenników i przeciwników. Jeden jest zadowolony z danego produktu i o tym pisze, a drugi odwrotnie. Jeden ma takie oczekiwania od danego produktu, inny ma inne. I każdy ma prawo napisać opinię. Nawet tą złą.
A tak na marginesie - zapewniam, że administrator nie udostępni danych forumowiczy na pana prośbę. Sam pan wie dlaczego...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

06 Kwi 2017, 10:48

A czy można na Forum łamać prawo?
Tutaj forumowicz nie wyraził swojej opinii, tylko podał fałszywą informację, która szkodzi wizerunkowi producenta i importera.
GrzegorzR1
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Burza na drodze
    W Polsce sezon burzowy trwa zazwyczaj od kwietnia do września, ale apogeum występuje między czerwcem, a sierpniem. Takie warunki pogodowe podczas podróży samochodem stanowią zagrożenie ze względu na bardzo ograniczoną ...

23 Wrz 2017, 12:13

GrzegorzR1 06 Kwi 2017, 10:48 A czy można na Forum łamać prawo? Tutaj forumowicz nie wyraził swojej opinii, tylko podał fałszywą informację, która szkodzi wizerunkowi producenta i importera.

Więc prosimy o rzetelną informację odnośnie odnośnie szyb marki Benson.

Kraj pochodzenia
Atesty normy które spełnia
itd Skoro Marka Benson jest dobra to proszę to udowodnić.

Ja to widzę tak skoro szyby są odpowiedniej jakości to to mamy je też w nowych autach . Np FY Fuyao też chińczyk ale i w nowych autach się trafi np Insignia A6 i coraz więcej nowych aut . a Benson? skąd to co to ?
LaikP56
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2007
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Vw Bora
Silnik: 1.6 107km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna

23 Wrz 2017, 16:32

Ja szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę o tej firmie więc też chętnie posłucham opinii i informacji o produkcie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Wrz 2017, 12:11

GrzegorzR1 nie podał jakie to są te fałszywe informacje. Jak pojawi się na forum, to prosze o odpowiedz i ewentualnie potwierdzenie tego stosownym dokumentem ;
czy szyby BENSON mają atest/certyfikat bezpieczeństwa? Od razu napisze, że samo "TAK" mnie nie zadowoli.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

24 Wrz 2017, 12:38

MotoAlbercik napisał(a):Szyby firmy BENSON nie posiadają atestu bezpieczeństwa

Myślę, że chodziło Mu o ten wpis. I co zrozumiałe, miało prawo Go to wkurzyć, bo to poważny zarzut. Nie jestem w temacie, ale to raczej mało prawdopodobne, by oficjalny produkt nie miał certyfikatu dopuszczającego do użytku na terenie UE.
Nie mam zamiaru tu nikogo bronić, jakość tych szyb jest pewnie zbliżona do jakości chińskich opon, ale sprzedawcy(różni) zapewniają o posiadaniu takowego atestu.
http://allglass.pl/nasza-oferta/sprzedaz-szyb-nowych/.
Więc to może Jan2015 powinien tu coś udowodnić.
Jak ja napiszę, że goodyeary nie mają atestu, to też będziesz wymagał dowodów od goodyeara, czy raczej ode mnie :?: :?: :?:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM

24 Wrz 2017, 12:53

yeti65 - ja muszę być neutralny. Jeden napisał, że te szyby nie mają atestu, a drugi się na to stwierdzenie obuszył. Sam osobiście nie znam tej marki szyb i raczej mało kto zna. Więc uważam, że moje pytanie jest jak najbardziej na miejscu. Jak forumowicz, kóry się oburzył potwierdzi, że jest inaczej, to wpis tego co oczerniał zostanie usunięty. A ja osobiście przeproszę GrzegorzR1. Na chwilę obecną nie wiem, kóry ma rację i od czegoś trzeba zacząć, żeby dojść do porozumienia :wink:
A co do opon wymienionych przez ciebie, to wydaje mi się, że nikt nie będzie prosił o atest, bo 90% użytkowników samochodów wie co to za marka opon :wink:
Ale jak ktoś opisze, że te opony nie mają certyfikatu/atestu, to również będzie trzeba to sprawdzić, bo ja tak naprawdę też tego nie wiem - poprostu nigdy tego nie sprawdzałem :)
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

24 Wrz 2017, 21:10

Jeżeli nie słyszałeś o szybach Benson, to albo nie zajmujesz się szybami do aut, albo nie mieszkasz w Polsce.
GrzegorzR1
Nowicjusz

24 Wrz 2017, 21:16

To tak jakby miał udowadniać, że Ziemia jest okrągła.
Czy dziś w Polsce, na terenie UE ktoś mógłby sprzedawać produkty bez wymaganych prawem atestów, homologacji itp?
Ludzie, trochę logiki!
GrzegorzR1
Nowicjusz

24 Wrz 2017, 21:42

GrzegorzR1 napisał(a):Czy dziś w Polsce, na terenie UE ktoś mógłby sprzedawać produkty bez wymaganych prawem atestów, homologacji itp?
a to mało takich produktów??? Masz rację nie mieszkam w Polsce ale nie od tak dawna żeby nie pamiętać, miałem wiele aut i wiele szyb wstawiłem w autach powypadkowych i nigdy nie był to BENSON
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

25 Wrz 2017, 09:58

Z tego co mi wiadomo o szybach marki Benson produkt pochodzi z Chin.
Wszystkie części w autach można podzielić na 3 kategorie

- oryginał ( W nowym aucie i do zakupu w serwisie danej Marki )

-oryginalny zamiennik ( dostępne w punktach montażu sklepach . Czy w przypadku części w sklepach motoryzacyjnych . Bez logo VwAudi Toyota ale jakością odpowiadajace oryginałowi.
-zamienniki czyli tutaj mieści się Benson ostatnia kategoria jakościową.

W temacie szyb służę pomocą.
LaikP56
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2007
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Vw Bora
Silnik: 1.6 107km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna