T COROLLA v Audi A3 v Honda Civic v Golf IV

22 Lut 2010, 23:10

Krótka piłka, które auto z w/w do 20,000?

Corolla hatchback, coś z tego:
[link do oferty na Allegro wygasł][1][0]=2002&a_text_i[1][1]=&a_text_i[4][0]=&a_text_i[4][1]=&a_text_i[5][0]=&a_text_i[5][1]=&a_enum[12]=all&a_enum[13]=1&a_text_i[14][0]=&a_text_i[14][1]=&a_enum[15]=all&a_enum[16]=2&a_enum[178]=all&a_enum[199]=all

AUdi A3:
[link do oferty na Allegro wygasł][1][0]=&a_text_i[1][1]=&a_text_i[4][0]=&a_text_i[4][1]=&a_text_i[5][0]=&a_text_i[5][1]=&a_enum[12]=3&a_enum[13]=1&a_text_i[14][0]=&a_text_i[14][1]=&a_enum[15]=all&a_enum[16]=all&a_enum[178]=all&a_enum[199]=all&change_attr=Poka%C5%BC

Golf IV:
[link do oferty na Allegro wygasł][1][0]=&a_text_i[1][1]=&a_text_i[4][0]=&a_text_i[4][1]=&a_text_i[5][0]=&a_text_i[5][1]=&a_enum[12]=all&a_enum[13]=1&a_text_i[14][0]=&a_text_i[14][1]=&a_enum[15]=all&a_enum[16]=all&a_enum[178]=all&a_enum[199]=all&change_attr=Poka%C5%BC

Honda Civic:
[link do oferty na Allegro wygasł][1][0]=&a_text_i[1][1]=&a_text_i[4][0]=&a_text_i[4][1]=&a_text_i[5][0]=&a_text_i[5][1]=&a_enum[12]=all&a_enum[13]=1&a_text_i[14][0]=&a_text_i[14][1]=&a_enum[15]=all&a_enum[16]=all&a_enum[178]=all&a_enum[199]=all&change_attr=Poka%C5%BC

Golfów jest dużo, corolle ciezko bedzie znalezc do 20,000 ale da rade, honda, tez spoko, a audi marzenie, chodzi mi przede wszystkim o jak najmniejsza awaryjnosc, tak żeby autko posluzylo mi 7-8 lat.

Auto dla studenta, dlatego nie musi byc duze, niekoniecznie 5 drzwiowe. Liczę na dobre rady.

Dzieki z gory.
pyromanek92
Nowicjusz

Miejscowość: Olesnica

23 Lut 2010, 11:50

Odpowiem krótko jak chciałeś Audi i VW strasznie popularne wśród złodzei ale co za tym idzie tanie części, Honda bardzo drogie części, a Corolla jeden z najmniej awaryjnych samochodów. Ja bym brał Corolle
pawelec
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

23 Lut 2010, 12:39

Golf IV i Audi A3 to praktycznie to samo autko, tj. zbudowane na tej samej płycie podłogowej, mające te same silniki. Różnią się trochę wyglądem, na zewnątrz jak na zewnątrz, wydaje mi się że są takie same, ale w środku ładniejsze jest Audi. O Civicu nie wiem zbyt dużo, natomiast taką Corollą śmigałem kiedyś więc powiem tak:
+spalanie i kultura pracy jednostki D4D (nawet nie ma co porównywać z TDI)
+przemyślane wnętrze, jakieś schowki, uchwyty na na poje, podłokietniki, schowek pod podłogą bagażnika itp.
+twarda sztuka, zawieszenie jakby stworzone na polskie drogi i to bez omijania dziur w niejedną rzecz przyszorowałem, na niejedno najechałem (wpadłem nią do rowu w zimę przy wolnej jeździe w górach i mnie musiał chłop traktorem wyciągać, najechałem w ogromną dziurę jak sobie śmigałem "offroadowo" aż był głośny metaliczny dźwięk i kołpak się ukruszył) a poza kilkoma rysami autku nic nie było...
+całkiem nieźle grający zestaw audio seryjny, szkoda tylko że nie miałem sterowania radiem w kierownicy i radyjka czytającego CD mp3 i/lub złącza USB, ale rozejrzyj się bo może jakieś wyżej wyposażone modele mają
-rozleniwiający układ kierowniczy - nie to że jest zupełnie nieprecyzyjny, mało komunikatywny, a zawieszenie się przechyla... tylko jednak nie ma takiego zacięcia do ostrej jazdy, raczej zachęca cię do spokojnej, chociaż jak chcesz szybciej pośmigać to też jak najbardziej da radę bo auto zachowuje się pewnie
-przeciętne wyciszenie - ani dobre ani złe - przy 110-120 już zaczyna być słyszalna prędkość (co nie znaczy że jest głośno, od tych wartości zaczyna się robić coraz głośniej po prostu), w swojej klasie jest wydaje mi się pośrodku (np. Lancer jest gorzej wyciszony szczególnie jeśli chodzi o świst powietrza i dźwięki nadwozia, ale i30 wyczuwalnie lepiej od Corolli)
-serwis w ASO drogi, ale za to przyjemny bo obsługa miła i zawsze zrobią kawę, samochó oddają czysty, zostawiają miętuski-reklamówki z napisem "Chodzeń" w schowku itp ;)
+- nie wiem jakie masz podejście do zapinania pasów, ja lubię jak pasażerowie to robią i sam zawsze zapinam, zresztą w Corolli nie da się nie zapiąć bo dźwięk przypomnienia jest nie do wyłączenia oraz jest głośny i ekstremalnie nieprzyjemny, dobry bat na niezdyscyplionwanych pasażerów, ale przeszkadza gdy chcesz np. tylko przestawić auto na parkingu
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

23 Lut 2010, 14:47

Doradziłbym ci Corollę w benzynie, ale do 20 tys. zł nie będzie rewelacji. Lepiej już uderzyć w Golfa/A3. Który to zależy od tego który bardziej Ci się podoba. Audi wygląda, jeździ trochę bardziej prestiżowo. Golf to auto dla ludu, więc zależy czego oczekujesz po aucie. Za Audi za to przepłacisz, bo to samo masz w Golfie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Renault 5 Le Car Van
    W styczniu 1979 roku Heuliez zaproponował serię specjalną Le Car Van, która nawiązywała do wersji przeznaczonej na rynek amerykański. Była to wersja dwumiejscowa, zbudowana na bazie Renault 5 TS. Zamiast tylnych bocznych ...