T4 Multivan - Sprowadzać czy kupować w Polsce?

20 Lip 2014, 11:14

Witam ponownie ( powitanie z grzeczności i w Powitalni zostawiłem)
Nie wiem czy dobrze umieściłem temat bo tu chodzi o "Jakie.." a mi bardziej chodzi o "Jak...."
Jeśli więc walnąłem babola to proszę moderację o odrobinę wyrozumiałości i umieszczenie wątku we właściwym dziale.
Do rzeczy zatem.

Niedługo zamierzam się stać szczęśliwym posiadaczem Multivana T4 2.5TDI 102KM.

Oczywiście mam podstawowe braki w wiedzy na temat tego auta i dlatego szukam pomocy.
Już od trzech lat planujemy z żoną zakup i jedyne co jest pewne to fakt że nie bierzemy żadnego innego auta pod uwagę. Interesuje nas tylko Multivan produkowany w latach 1996-2002 z wymienionym powyżej silnikiem gdyż z tego co już wyczytałem jest to najtrafniejszy wybór.
Mamy jednak sporo dylematów i oto one.

Co bardziej się opłaca? Sprowadzić T4 z zagranicy czy kupić w kraju?

Jako że jestem w temacie laikiem to interesuje mnie ile będzie potencjalny nabywca płacił wszelakich podatków, kosztów zarejestrowania itp itd kiedy kupi w kraju ( w Polsce) a ile kiedy ściągnie z zagranicy.

Załóżmy że znajdzie się w Niemczech Multivana 2.5TDI 102KM za 5tyś euro to jakie są całkowite koszta do chwili zarejestrowania na polskich numerach ( cła, akcyzy, podatki, opłaty, i droga która zależy od ilości kilometrów)?

Czasem widuje się ogłoszenia ze kupujący jest zwolniony z opłaty skarbowej. Dlaczego i co to oznacza??

Czy wart kupować w Polsce zatem od osoby prywatnej, czy może warto od handlarza w Polsce lub w Niemczech. A może jednak od osoby prywatnej w Niemczech??

Nie wykluczam zapłacenia komuś za to że pomoże nam w sprowadzeniu lub kupnie odpowiedniego samochodu tyle że boję się że ktoś nas może wprowadzić w błąd dla własnych korzyści.
Wiem ze ten dylemat pewnie był przerabiany tu już sporo razy ja jednak pokornie proszę o pomoc w rozwianiu możliwości.
Pozdrawiam Artur
Avallone
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Volvo
Silnik: 1.9 T4 200KM

20 Lip 2014, 11:27

Jak kupujesz auto zza granicy o poj pow 2000cm3 to musisz zapłacić akcyzę w wys 18% a jeśli poniżej to tylko 3,6% oczywiście od wartości auta tzn od tego, co zaplaciłeś. Następnie w Polsce za wszelkie opłaty tj recyklingowa, tłumaczenie dokumentów i inne pierdoły musisz mieć ok 1,5k. Sprawa jest opisana dokładniej w na FS w dziale porad prawnych
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

20 Lip 2014, 11:34

Czyli zakładając że przeznaczę na zakup 5tyś euro dojdzie mi max ok 1500euro opłat po kupnie jeśli dobrze rozumiem?
Na to pytanie chyba więc już mam odpowiedź ale pozostaje ich kupa i jeśli ktoś ma czas i ochotę to proszę o podpowiedzi.
Pozdrawiam
Avallone
Nowicjusz
Awatar użytkownika

20 Lip 2014, 11:38

Wg mnie sprowadzanie jest średnio opłacalne. Nasz rząd uważa, że auta powyżej 2000cm3 to towar luksusowy i stąd taka horendalna wysokość. Btw, rozumiem, że szukasz t4 jako busa, nie dostawczaka?
mike
Moderator
Awatar użytkownika

20 Lip 2014, 11:49

Tak. Ma to być auto rodzinne do wypadów wędkarskich. Moje Volvo jest już wysłużone i średnio mi się uśmiecha wożenie dalej sprzętu w poniższy sposób:

Zdjęcie

Zdjęcie

W dodatku nasza rodzina liczy 6 osób stąd tez braki w naszym Volvo.
Chcemy więc kupić coś trwałego na wyjazdy wędkarskie i podróże do Polski i Hiszpanii.
Avallone
Nowicjusz
Awatar użytkownika

20 Lip 2014, 11:54

o kurde, nie wiedziałem, że w PL ludzie jeszcze podróżują tak załadowani jak w czasach PRLu na wypad do Grecji :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Międzynarodowy Dzień Uprzejmości na Drodze
    Święto wywodzi się z Francji, ale szybko zyskało popularność na całym świecie. Co to znaczy być uprzejmym na drodze? Przestrzeganie przepisów oraz bycie przewidywalnym i wyrozumiałym kierowcą. Tak rozumiana uprzejmość ...

20 Lip 2014, 11:57

O dżisas grubo :shock: t4 nie będzie za mały? :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

20 Lip 2014, 11:59

Mieszkam w Paryżu. Jadąc tak na ryby jadę tylko 8 do 15km. Mimo wszystko naprawdę jest to uciążliwe bo mamy zawalone wszystko od miejsca pod nogami po dach ( włączając bagażnik i wszelkie poduchy pod zadkami). Kupując Multivana rozwiązujemy po części problem spania dla dzieci na rybach a w ciągniętej za samochodem łodzi można przewieźć cały sprzęt wędkarski.
Avallone
Nowicjusz
Awatar użytkownika