Tablice tymczasowe/ OC

16 Kwi 2018, 17:55

Witam

kupiłem samochód z komisu jako uszkodzony ( lampa, zderzak, błotnik) auto zostało sprowadzone bez tablic rejestracyjnych , także po podpisaniu umowy wyrobiłem tablice tymczasowe ( ważne 30dni ) a sprzedający wykupił polisę ubezpieczeniową za którą ja posiadam pełną odpowiedzialność ( dzwoniąc dowiedziałem się, że pokrywam koszty ok 3zł na dzień ) ta polisa jest ważna rok jednak w polisie jako dane właściciela pojazdu są dane sprzedawcy a tablice są wpisane tymczasowe.

Pytanie brzmi :

W związku, że auto nadal jest u mechanika a tablice tymczasowe już odesłałem ( w ubezpieczeniu są wpisane tablice które są już wysłane do urzędu także auto stoi bez blach ) - czy to ubezpieczenie jest nadal ważne ? dodam, że teraz tylko czekam aż auto będzie się nadawało do ruchu abym mógł pojechać na przegląd gdyż dopiero po przeglądzie mogę udać się do wydziału komunikacji aby zarejestrować auto już na tablice stałe i wykupić stałą polise. Czy z tej polisy mogę na chwile obecną zrezygnować? czy zostawić tak jak jest do momentu aż go zarejestruje na stałe i wykupie nową polise ? czy sięga mnie również odpowiedzialność aby po zrezygnowaniu od razu ubezpieczyć pojazd? tylko jak jak nie mam tablic rejestracyjnych ? wszystko jest absurdalne auto jest uziemione i mam je ubezpieczone w polisie gdzie są numery tablic a tablic już nie mam bo musiałem je odesłać jak to wygląda wszystko ? bardzo proszę o pomoc
GranTurismo
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 23 01 2012
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Peugeot 508 Allure
Silnik: 2.0 HDi 140KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

16 Kwi 2018, 20:20

możesz udać się z umową kupna/fakturą zakupu do firmy ubezpieczeniowej w której jest zawarta umowa i poprosić aby przepisali ubezpieczenie na Ciebie bez numeru rej, numerem indetyfikacyjnym byłby numer VIN a potem jakbys dostał numer do by Ci wydrukowali na nowo już z właściwym nr. pytanie czy chcesz zostać przy tej polisie czy będziesz zmieniał
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4