Tajemniczy wężyk, wyciek oleju. 1.6 HDI 92HP DV6ATED4

11 Kwi 2020, 19:25

Dzien dobry

Mam problem z wyciekiem oleju w 1.6 HDI 92HP DV6ATED4 Peugeot 308 2008r

Co około 2tyś Km ubywa na bagnecie około 05/1cm oleju oraz 3/4cm płynu chłodniczego.
Na bagnecie nie widze żadnych bąbelków oraz nalotów. Filtry i olej zmianiam co 10 tyś.
Odma lekko zapluta olejem. pod silnikiem na osłonie czarna plama lekko zaschnieta.

piewsza mysl uszczelka. Ale dzisiaj odkryłem tajemniczy gumowy wężyk który zwisa od silnika w to miejsce na którym jest plama oleju.

Pytanie co to za wężyk, czy powinien być do czegoś przyczepiony?

niżej zdjęcia
https://imgur.com/a/49WdH6K

prosze o pomoc
gracz84
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 08 1984
Auto: nie mam

14 Kwi 2020, 13:21

Z tego co widać idzie on pod silnik, sprawdzałeś może jego drugi koniec czy gdzieś jest podłączony?
Jak silnik pracuje i zatkasz go czy słychać jakąś zmianę pracy jednostki?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

19 Lut 2023, 10:19

Ten wenzyk to chyba jakies sterowanie podcisnieniem jak kiedys wymienialem filtr paliwa albo czujnik temperatury to pamietam ze cos tam rozlaczalem od pompy vacum chyba ale nie jestem pewny. Mi tez w tym miejscu ciekl olej moze byc wiele rzeczy np. odma uszkodzona albo za duze przedmuchy ze skrzyni, korbowej czasem wystarczy wymienic ten oring co tam jest. Ja wymienilem wszystko nic nie pomoglo i w koncu ostatnia rzecz zostala zainstalowac separator oleju filmy z mojwgo montazu

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

C4citroen
Nowicjusz

19 Lut 2023, 10:24

Na branie oleju kiedys pomogl mi taki srodek moly cos tam regeneruje uszczeli np. Na uszczelniaczach zaworow i na chwile byl spokoj tylko tam pisalo ze pomaga po 800 - 1000 km a ja zauwazylem ze dopiero pozniej zadzialal. Ale sa opinie ze moze tez zaszkodzic chociaz jak czytalem to wiekszosci pomogl.
C4citroen
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jaguar E-Type Roadster
    E-Type to prawdziwa ikona motoryzacji i prawdopodobnie najbardziej rozpoznawalny model w historii Jaguara. Jego smukła sylwetka z długą maską i niewielką kabiną od 1961 roku cieszy oko pasjonatów motoryzacji. Samochód ...