yeti65 napisał(a):Ale dalej pozostaje akademickie pytanie. Czy to niutki zwiększyły moc, czy odwrotnie
Chłopie Ty się sam gubisz w tym co było napisane powtarzając slogany i regółki których wartość jest na papierze.
Tak masz racje razem z mocą wzrasta nm i to Ci wcześniej oznajmiłem Tylko wzrost mocy nie oznacza w pewnym momencie dostatecznego wzrostu niuta tak żeby auto mogło odczuwalnie przyśpieszać .
Im mniejszy silnik tym ma większy problem. Czyli silnik 1,5 może mieć 300km ale przy 250km będzie miał 200nm a przy 300km będzie miał 210nm.
Silnik 2,0 też moze mieć 300km tylko że przy 250km będzie 250nm a przy 300km będzie 280nm a ma samym końcu możesz mieć wielkie v8 które ciągnie nm i mocą do końca.
Czyli jest to co Ci mówiłem producenci oszukują nas bo nie jest problem wydobyć moc tylko jest problem zapewnić silnikowi odpowiedną charakterystykę czyli wraz z wrostem mocy w jak największym stopniu iść z nm.
Im wiekszy silnik tym łatwiej o uzyskanie fajnej charakterystyki.
Dlatego 200km z 2,0tdi bdzie gorzej jechać niż 200km z 3,0tdi. To samo tyczy się benzyn tak właściwie to samo tuczy się każdego silnika.
Można to oszukać napisalem Ci !!! Np: w moto sporcie jaka jest procedura jazdy z mocy nawet są programy umożliwiające taką jazdę.
W normalnej jeździe stosuje się 4ery turbiny, szybkie skrzynie itp.nie po tożeby wydobyć moc bo ona jest tylko po to żeby ukryć małą pojemność a co za tym idzie szybkie znikanie nm.
Yeti65 nie upieraj się bo pleciesz skrajne głupoty ktore próbujesz poprzeć skrawkami wiedzy z fizyki ale nawet tu już się gubisz co widać w ostatnim poście.
Dlatego proszę Cię skończ tą dyskusje bo ośmieszasz swoją osobę.
Zapytaj na innym forum żeby nie było co bedzie lepiej jechać 200km z malego silnika czy z dużego w takich samych autach i przy takich samych technologicznie silnikach.
Powtórze Ci moje dd ma 320km i 530nm jestem w stanie zrobić około 400km za 2,5-3,5k.zł. ale wiem że da to max około 20-30nm i nie do końca fajnej charakterystyki. Czyli realnie auto może coś będzie lepsze od 180km/h co da zerowe odczucia. Musiałbym wyłożyć pewnie z 15k.zł. żeby dorobić około 400km ale fajnego niuta.
Ogólnie jest przykro że takie glupoty gadasz.