Takie małe pytanie

02 Wrz 2009, 16:16

Witam!
Posiadam quada który ma silnik o pojemniosci 200cc quad jest bez homologacji czyli nie jest dopuszczony do ruchu bo nie ma kierunkowskazy licznika itd.
I moje pytanie brzmi co zrobi ze mną policjant który przyłapie mnie na drodze, jak moze mnie ukarac, co mi grozi.
Nie mam uprawnien na nic, jestem w trakcie robienia prawa jazdy, może mnie odroczyć za takie cos? :roll:
kokosovy
Nowicjusz

Miejscowość: opole

02 Wrz 2009, 18:24

500 zł mandat za rak uprawnień,
quad na lawetę i do odebrania dokumenty po przeglądzie
możliwa sprawa w sądzie i odroczenie możliwości robienia prawa jazdy np. o 2 lata
możliwa sprawa w sądzie rodzinnym dla Twoich opiekunów prawnych za niedopilnowanie pociechy i narażenie jej na niebezpieczeństwo

oprócz tego w razie wypadku gdy Ty będziesz sprawcą kolizji masz duże szanse spowodować kalectwo innej osoby i płacić dla niej rentę do końca Twoich dni. Renta gdzieś tak w wysokości 4000 zł miesięcznie, bo żaden ubezpieczyciel tego nie pokryje.

Krótko - odpuść sobie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Wrz 2009, 18:55

Do tego jeszcze należałoby się zastanowić co z brakiem ubezpieczenia?Za to też są dość poważne sankcje.
Tak więc lepiej tym nie jeździć po drogach publicznych.Nie proponuję również używać dróg wenwętrznych,mimo tego,że na nich nie obowiązują przepisy ruchu drogowego.Wbrew pozorom,policja może za jazdę po tych drogach ukarać na podstawie art.1 pkt 2.I będzie to jak najbardziej podstawą do ukarania.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Wrz 2009, 19:50

No OK zgadzam się z wami.
A gdy zrobię kategorię B co wtedy ?
Aaa i jeszcze taki jedno nurtujące mne pytanie na drodze polnej jak to wyglada ukara mnie?
kokosovy
Nowicjusz

Miejscowość: opole

04 Wrz 2009, 08:09

Droga polna nalezy do dróg wewnętrznych.Policja mało tam zagląda i mało prawdopodobne jest,że cię tam zatrzymią,ale jeżeli ta droga jest np. przy lesie,to może cię trafić straż leśna.
Jak zrobisz kategorię B,to możesz jeździć.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

04 Wrz 2009, 21:22

MotoAlbercik napisał(a):Droga polna nalezy do dróg wewnętrznych.

blisko ale nie do końca, drogi polne to zwykle drogi:
gminne- na których obowiązują normalne przepisy o ruchu drogowym
prywatne- jazda tylko za zgodą właściciela drogi przepisy nieustalone choć policja może Cie na niej sprawdzić co do trzeźwości i ubezpieczenia pojazdu mechanicznego.
leśne- zakaz jazdy (chyba że znaki stanowią inaczej)

MotoAlbercik napisał(a):Policja mało tam zagląda i mało prawdopodobne jest,że cię tam zatrzymią,ale jeżeli ta droga jest np. przy lesie,to może cię trafić straż leśna.

straż leśna może wystawić mandat/grzywne za jazdę po terenie leśnym bądź wezwać policje, może cię również zatrzymać straż miejska/gminna (w zależności jaką ma dane terytorium :mrgreen: ), służba celna (ci mają uprawnienia trochę mniejsze policja), a nawet straż pożarna (co nie jest śmieszne bo grzywna za jazdę po lesie w warunkach samozapłonu ściółki jest dość pokaźna)
MotoAlbercik napisał(a):Jak zrobisz kategorię B,to możesz jeździć.
jeśli pojazd nie jest dopuszczony do ruchu po drogach publicznych można jeździć tylko na prywatnym terenie bądź na torach specjalnie przygotowanych, tyle z przepisów :mrgreen: a normalnie jeśli masz kask i nie przeginasz z hałasem i prędkością nie jeździsz tam gdzie może być to uciążliwe dla innych to nikt Ci nic nie zrobi...zwykle :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Design - nowe koncepcje i kreatywne idee przyszłości
    W przyszłości nie będzie istniał tylko jeden jedyny typ samochodu - formy mobilności będą różne. Dlatego projektanci Audi tworzą nowe koncepcje i kreatywne idee. Zasadniczo, kierują się wytyczną nowoczesnego sportowego ...
    Lexus LS - limuzyna dla Prezesa
    Limuzyny pełnią nie tylko funkcję reprezentatywną. Z jednej strony są to samochody naszpikowane najnowszą technologią i rozwiązaniami inżynieryjnymi, z drugiej – najlepsze modele oferują coś więcej, niż tylko technikę. ...

05 Wrz 2009, 14:31

Kolego Pocieszny - nie wprowadzaj w błąd - każda droga,która nie jest drogą publiczną jest drogą wewnętrzną.A jakie drogi są publicznymi,przeczytać należałoby ustawę o drgoach publicznych.Ustawa ta nie zalicza dróg polnych,leśnych do dróg publicznych,więc są to drogi wewnętrzne.
Co do Straży Miejskiej - Straż Miejska nie ma prawa zatrzymywać jakiegokolwiek pojazdu na drodze wewętrznej(a nawet na publicznej z małymi wyjątkami,które są zawarte w ustawie Prawo o ruchu drogowym) - wynika to z ustawy o Strażach Gminnych oraz Ustawy prawa o ruchu drogowym.
Należy oczywiście pamiętać o zapisie wustawie Prawo o ruchu drogowym w art1. pkt 2,o którym wspomniałem wcześniej.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika