Tani hatchback dla kontrabasisty;)

12 Kwi 2009, 22:34

Witam serdecznie

Rozglądam się za tanim samochodem do jazdy głównie po mieście - nie musi być super na długie trasy, najważniejsza jest dla mnie mała awaryjność i w miarę niskie koszty utrzymania. Oczywiście fajnie jakby autko pojeździło jeszcze kilka lat bez potrzeby ciągłego "dokładania do interesu":)
Budżet - 5000 zł.
Samochód nie może być zbyt mały, ponieważ jestem muzykiem i zamierzam nim wozić kontrabas:) Wypadałoby, żeby był to hatchback z w miarę dużą ilością miejsca z tyłu po złożeniu tylnych siedzeń. Ewentualnie kombi, ale to zwykle drożej wychodzi, a poza tym im dłuższe auto, tym trudniej znaleźć miejsce do parkowania w centrum Krakowa;)
Ale oczywiście bez przesady z ta wielkością - standardowo woziłem kontrabas Lanosem i w te wymiary mniej więcej celuję - może jeszcze jakiś Golf, albo Astra I hatchback, albo coś innego? Może też Lanos, aczkolwiek nie wiem jak te auta zachowują się z wyższym przebiegiem (moi rodzice też jeżdżą głównie po mieście, więc w 10 lat z trudem dobili do 70 tys. ...ciężko mi powiedzieć, co by było, gdyby jeździli więcej). Ze względu na potrzebę miejsca w bagażniku i okolicach raczej auto nie na gaz.
Mile widziane wspomaganie kierownicy, reszta bajerów - wiadomo, zawsze fajnie, ale przeżyję bez radia, klimy, alarmu i elektrycznych szyb i lusterek, jeśli ma być to cena spokoju, że auto nie będzie się ciągle psuło, a ja bankrutował na częściach zamiennych:)

Jakie modele polecacie? Chciałbym po prostu wiedzieć, czego szukać, a że się nie znam świetnie na samochodach pytam bardziej doświadczonych.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
columbo
Nowicjusz

12 Kwi 2009, 22:37

300000 km to dla Lanosa nic strasznego i w niego bym celował. Może być też Astra ale będzie dużo starsza i gorzej wyposażona. - Lanosa to spalanie :(
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

13 Kwi 2009, 08:07

popieram kolege Kubuch,dla lanosa 300000km to nic strasznego przeciez czesto wlasnie lanosy jezdza jako auta firmowe,moji rodzice maja lanosa od ponad dobrych 6lat i auto jest cud,miód,malina i niewiem czy beda go chcieli sprzedac bo naprawde swietne auto,wiadomo troche za duzo spali ale naprawde polecam to auto mimo wszystko
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

13 Kwi 2009, 10:29

z Daewoo ja polecałbym Espero. Myślę, że za 5 tys. spokojnie znajdziesz jakiegoś ładnego, jedynie trzeba zwrócić uwagę na blachy. A tak poza tym autko świetne. Znajomy ma takiego 1.8 8V 96' od nowego, a autko wygląda jakby dopiero z salonu wyjechało. Poza tym myślę, że bagażnik byłby dla ciebie w sam raz, bo jest tam naprawdę spory kufer :wink: Jedynie trzeba się liczyć ze spalaniem bo trochę więcej pali, no ale coś kosztem czegoś.
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą, to znaczy, że jedziesz zbyt wolno.
Quba
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Nowy Tomyśl
Prawo jazdy: 01 10 2006
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1.9 JTD 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001