Tani i bezawaryjny samochód z LPG poszukiwany

20 Wrz 2020, 13:29

Witam serdecznie.

Przychodzę po radę, gdyż niezbyt znam się na samochodach, a chcę coś kupić... Poszukuję samochodu z instalacją LPG, raczej sedan/limuzyna, ewentualnie coś innego, jeśli naprawdę byłoby warto. Cena w granicach do 2500 euro (samochód chciałbym kupić w Niemczech lub Holandii i zarejestrować w Polsce). Moc silnika raczej od 1.4 do 1.8. No i najważniejsze - coś bezawaryjnego i taniego w utrzymaniu. Może być samochód nawet 20-letni, ale wtedy z tą "bezawaryjnością" mógłby być problem...

Myślałem o Skoda Octavia 2, ale w Niemczech znalazłem tylko 4 egzemplarze na gazie :(

Czy mógłby mi ktoś doradzić cokolwiek?

Pozdrawiam
Kubas22
Nowicjusz

Miejscowość: Sanok
Prawo jazdy: 13 08 2010

20 Wrz 2020, 15:47

Kubas22 napisał(a):Myślałem o Skoda Octavia 2, ale w Niemczech znalazłem tylko 4 egzemplarze na gazie

Budżet na takie auto słaby więc się nie dziw. Już pomijam, że masz tam praktycznie 1 silnik, do którego możesz założyć LPG a przy okazji jest chyba najmniej problemowy że wszystkich dostępnych. Po prostu trzyma cenę.
W tej kasie raczej octavia 1 w dobrym stanie
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

20 Wrz 2020, 15:59

A czy mógłbyś polecić coś innego, co byłoby na gazie w tej cenie i się nie psuło?
Kubas22
Nowicjusz

20 Wrz 2020, 16:38

Kubas22 napisał(a):i się nie psuło?

nie ma czezgośtakiego
nawet najlepsze i najdroższe samochody kiedyś w końcu się zepsują.
Oj a one się psują i to konkretnie.

Obejrzyj Patryka Ferrari w Cenie Skody
i zobacz co tam się psuło i było zepsute.
Albo inaczej: zobacz co tam nie było zepsute.
Po prostu wszystko się posypało...silnik, skrzynia, dyfer, zawieszenie, elektryka, itp. itd

A ty wymagasz od najtańszych budżetówek żeby się czasami nie zepsuło.

:?
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

20 Wrz 2020, 17:22

Kuba22, określ jaką chcesz moc bo 1,4..1,8 nic nie mówi
W O2 jest 1,4 122 konie który jedzie lepiej co chyba logiczne od 1,6 mpi

Mając 2500 € chcąc kupić coś z DE to raczej tylko O1, jeszcze musisz przyprowadzić auto opłacić itd
więc szukaj lepiej za ok 2000 z hakiem
Szukaj 1,6/1,8/1,8T/2,0

poza tym pytanie dlaczego akurat wybór padł na Octavię? Jest tez Golf, A3 itd
ale są inne kompakty w stylu Octavii masz volvo S40.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

20 Wrz 2020, 17:41

andrewb25 napisał(a):A ty wymagasz od najtańszych budżetówek żeby się czasami nie zepsuło.

Jak najbardziej nie chodziło mi o to, aby auto się nie psuło. Może źle się wyraziłem. Bardziej miałem na myśli samochód, który uchodzi za "mało awaryjny". O ile dobrze się orientuję, to za taki uchodzi np. Toyota Yaris.

demirbiras napisał(a):Kuba22, określ jaką chcesz moc bo 1,4..1,8 nic nie mówi
W O2 jest 1,4 122 konie który jedzie lepiej co chyba logiczne od 1,6 mpi

Tu wychodzi moja słaba znajomość motoryzacji, bo nie wiedziałem o tym, co powyżej napisałeś. Powiem krótko - moc nie jest dla mnie aż taka ważna, oby tylko nie był to silnik bardzo słaby, ani też bardzo mocny. Nie chcę ponad 2.0, bo zapłacę podatek 18.6 % za sprowadzenie z Niemiec. Dlatego napisałem orientacyjnie od 1,4 do 1,8.

demirbiras napisał(a):Mając 2500 € chcąc kupić coś z DE to raczej tylko O1, jeszcze musisz przyprowadzić auto opłacić itd
więc szukaj lepiej za ok 2000 z hakiem
Szukaj 1,6/1,8/1,8T/2,0

Wiem, że poza tym czeka mnie wiele opłat. Mam na to osobny budżet. Na sam samochód mogę wydać 2500 euro.

demirbiras napisał(a):poza tym pytanie dlaczego akurat wybór padł na Octavię? Jest tez Golf, A3 itd
ale są inne kompakty w stylu Octavii masz volvo S40.

Kompletnie nie zależy mi na Octavii, ale nie znam się bardzo i akurat taki przykład podałem. A do Volvo S40, to chyba części drogie i lubi się zepsuć... Prawda?
Kubas22
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Złota Kierownica 2012 - Opel Zafira Tourer
    Opel Zafira Tourer został uhonorowany nagrodą Golden Steering Wheel ("Złota Kierownica"), o którą w tym roku ubiegało się sześć modeli samochodów typu van. Ten prestiżowy europejski tytuł jest kolejnym sukcesem ...

20 Wrz 2020, 18:38

Boże Drogi ...Części drogie , ale jakie części? opona? klocek? tarcza? filtry ?
kosztują tak samo jak do innych samochodów.
Będziesz Volvo za 2500 Euro naprawiał w ASO Volvo ?
Równie dobrze toyota yaris ma drogie części, bo do toyoty są drogie części.
andrewb25
Stały forumowicz

20 Wrz 2020, 18:52

Kubas22 napisał(a):A do Volvo S40, to chyba części drogie i lubi się zepsuć... Prawda?

Ale, że myślisz S40 II?

Bo jeśli będziesz szukał najtańszych gruzów (zresztą podobnie z octavią) to jak chcesz osiągnąć "bezawaryjność"?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

20 Wrz 2020, 19:12

za 2500 Euro to nakupi na pewno furmankę życia w niemczech
andrewb25
Stały forumowicz

20 Wrz 2020, 19:44

Zakup za granicą, bo nie mieszkasz w Polsce?
Jeśli jednak kierujesz się zasadą "u Niemca lepsze", to raczej byłbym ostrożny, bo to nie takie pewne. Budżet jednak dość mały jak na wycieczki za granicę, a i większość sprzedających "Niemców" będzie mieć na imię Borys, Sasza lub inny Saddam
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

20 Wrz 2020, 20:19

A więc jaki samochód za 2500 euro sami byście kupili, gdybyście chcieli mieć LPG, sedana/limuzynę i jak najmniej problemów z naprawami??? To chyba najlepiej postawione pytanie...

mike napisał(a):Zakup za granicą, bo nie mieszkasz w Polsce?
Jeśli jednak kierujesz się zasadą "u Niemca lepsze", to raczej byłbym ostrożny, bo to nie takie pewne. Budżet jednak dość mały jak na wycieczki za granicę, a i większość sprzedających "Niemców" będzie mieć na imię Borys, Sasza lub inny Saddam

Mieszkam w Holandii, zaraz przy granicy Niemieckiej. Mam możliwość obejrzenia wszystkiego na miejscu i nie muszę daleko jeździć - jeśli chodzi o oferty z Holandii lub zachodnich Niemiec. Poza tym wybieram się niebawem do Polski, tak więc wziąłbym kupiony samochód i miałbym transport samochodu z głowy. Od razu mógłbym go też zarejestrować w Polsce... A co do tureckich/arabskich handlarzy, to raczej szukałbym prywatnych ofert u niemców, niż przeglądał autohaus'y i komisy...
Kubas22
Nowicjusz

20 Wrz 2020, 21:25

Kubas22 napisał(a):sedana/limuzynę
sedan to tylko rodzaj nadwozia, do tego koszyka można wrzucić zarówno Renault Thalię jak i S klasę w longu. Jest też kwestia specyfiki rynku, którą ciężko jest oceniać z perspektywy Polski.

Za te ~11k ja bym szukał... w sumie nie wiem czego, bo budżet mocno nijaki (opinia na podstawie rynku polskiego). Może jakiś późny pierwszy Avensis, Vectra C (tutaj szukaj liftbacka, bo sedana nikt potem od Ciebie nie kupi), Octavia I 1.8T/2.0
mike
Moderator
Awatar użytkownika

20 Wrz 2020, 21:44

Może Seat Leon/Toledo z jakimś 1.8?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

20 Wrz 2020, 21:53

mike napisał(a):sedan to tylko rodzaj nadwozia, do tego koszyka można wrzucić zarówno Renault Thalię jak i S klasę w longu.

No i właśnie o rodzaj nadwozia mi chodzi. Nie lubię - ze względów estetycznych - samochodów, mających inny rodzaj nadwozia. A już na pewno nie combi. Miałem renault lagunę 1 i był to co prawda hatchback, ale akurat taki, że bardzo przypominał samochody typu sedan, dlatego ten samochód mi się również podobał.

mike napisał(a):Za te ~11k ja bym szukał... w sumie nie wiem czego, bo budżet mocno nijaki (opinia na podstawie rynku polskiego). Może jakiś późny pierwszy Avensis, Vectra C (tutaj szukaj liftbacka, bo sedana nikt potem od Ciebie nie kupi), Octavia I 1.8T/2.0

Czy naprawdę to aż taki marny budżet??? Wspomniana powyżej laguna kosztowała mnie 5500 zł i była na gazie. Samochód był naprawdę zadbany, mimo, że z 1999 r. Byłem bardzo zadowolony. Więc dlaczego miałbym nie znaleźć nic za 11000 zł? Tym bardziej w Niemczech, gdzie przy bezpośrednim zakupie nie muszę płacić żadnych pieniędzy, które komis doliczyłby sobie, aby móc cokolwiek zarobić na sprowadzonym z Niemiec samochodzie?
Kubas22
Nowicjusz

20 Wrz 2020, 23:10

11k na auto to nie jest jakaś wielka kwota. Osobiście przerabiałem niedawno ten temat i w podobnym budżecie kupiłem po prostu to, co było blisko i spełniało (chociażby w części) moje wymagania.
Kubas22 napisał(a):No i właśnie o rodzaj nadwozia mi chodzi. Nie lubię - ze względów estetycznych - samochodów, mających inny rodzaj nadwozia
no to fajnie, ale jakiej wielkości sedana Ty szukasz? :roll: bo rodzaj nadwozia to zbyt ogólne info.

Prościej będzie, jak ustawisz sobie widełki na mobile/autoscoucie i będziesz tu wklejać linki, bo się nie dogadamy. Możemy coś polecić technicznie, cenowo mniej, bo nikt nie zna rynku (oprócz dwóch kolegów z forum, ale oni tylko pod kątem handlu :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika