Tani w utrzymaniu do 10 tys. zł

22 Maj 2015, 10:31

Cześć, chcę kupić swoje pierwsze auto po dwuletniej jeździe autem rodziców. Mam na ten cel ok. 11 tys. zł, ale tak racjonalnie myśląc muszę mieć w zanadrzu na serwis, opłaty, być może założenie instalacji LPG czy też kupno opon zimowych, więc de facto wolałbym lawirować w widełkach 8 - 10 tys. zł.
Chciałbym, aby auto było tanie w utrzymaniu, czyli jak najmniej spalało (chyba, że będzie LPG, które w sumie i tak zamierzam zamontować) i było bezawaryjne. Po dwóch latach jazdy Oplem Astrą mam dość małych, niewygodnych aut. Chociaż z drugiej strony jeździłem też Fiatem Grande Punto i Skodą Fabią II i mimo, że to segment B było tam zdecydowanie wygodniej i przestronniej (w Astrze mam kolana w kierownicy, mimo, że kierownica jest max w górę a fotel w dół).
Myślałem nad takimi autami jak:

- Ford Mondeo Mk3
- Honda Accord VI
- BMW E46

Accord wygląda już leciwie, ale z drugiej strony wiem, że to pancerne auto. E46 mam na myśli 318i, zaś Mondeo albo 1.8 albo 2.0. Plus taki, że to spore auta, na pewno lepiej wyciszone niż Opel i plecy nie bolą po 10 km. Martwią mnie jedynie koszty części, o ile do Accorda podobno nie są jeszcze takie drogie, tak do Mondeo i E46 już droższe. Prawda to?

Mimo szczerej niechęci, myślałem też nad mniejszymi autami jak:

- Audi A3
- VW Golf IV (mimo, że podobno jest gorszej jakości od A3 to jakoś jego zachowawcza stylistyka bardziej mi się podoba)
- Honda Civic VII (podobno kiepsko wyciszona, ale dość przestronna)
- Ford Fiesta Mk6
- Toyota Corolla E12 (super auto, ale mam za mało kasy więc raczej odpada. Ale gdybym ustrzelił nawet 1.4 byleby z klimą w tej cenie to nad resztą bym się nie zastanawiał)

Co o tym sądzicie? Na chłopską logikę mniejsze auto - mniejsze koszty utrzymania, ale z drugiej strony nie zawsze tak jest no i nie chcę kupić drugiej męczarni dla pleców jak Astra, tylko w innym pudełku z innym znaczkiem.
Na osiągach mi nie zależy, ale jak będą to się na pewno nie obrażę.
Co do spalania - silnik musi przyjmować LPG, ale z tego co się rozeznałem to i Accord i Mondeo przyjmują, więc tu raczej problemu nie ma, tylko odpowiednie graty.

Obszar poszukiwania: mazowieckie i lub 100 km od Warszawy.
Debek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 05 1991
Auto: brak

22 Maj 2015, 10:40

Przejrzałeś chłopaku forum czy po prostu założyłeś na, nie powiem co,temat? :sly: poruszany jest średnio 27 razy na m-c
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

22 Maj 2015, 10:48

Przejrzałem, w żadnym nie występują wszystkie te auta na raz i w większości nie ma konkretnych linków, tylko wspólne wymienianie aut jak leci, jakby wszystkie na rynku miały być w idealnym stanie.

Poza tym pytanie jest również wyraźne, czy auto segmentu D jak Mondeo czy E46 będzie droższe / o wiele droższe niż A3 czy Golfa.

Nie dostrzegam wyraźniej zbieżności z innymi tematami na forum, które systematycznie przeglądam :-)
Debek
Nowicjusz

22 Maj 2015, 12:58

Roznica w kosztach miedzy bmw a np golfem bedzie,dla jednego nieznaczna dla drugiego kolosalna,jednak jesli szukasz czegos wiekszego to akurat e46 przestronnoscia w srodku nie powala.
Tanie w utrzymaniu,przestronne auto? Jesli nie patrzysz na rocznik to jak dla mnie Audi a6 c4. Brak problemow z korozja,proste zawieszenie.
mitura
Początkujący

Miejscowość: Łuków

22 Maj 2015, 13:39

Myślałem nad A6 C4 ale z drugiej strony to auto najlepsze lata ma już za sobą a jednak wolałbym żeby auto wyglądało w miarę nowocześnie. E46 będzie zauważalnie droższa od Mondeo albo Golfa? Z tego co czytałem to dość niezawodne auto a zamienniki jakieś kolosalnie drogie nie są. Fakt faktem ma wielowahacz podobno dość wrażliwy. Ale chyba tylko z tyłu (przodu?)?
Debek
Nowicjusz

22 Maj 2015, 14:38

[link do Gumtree wygasł] moja Honda
igor9088
Nowicjusz

Auto: Honda

22 Maj 2015, 15:54

Jak męczy Cię jazda Astrą to nie wiem co tu robi Fiesta a dlaczego nie ma Focusa. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

22 Maj 2015, 16:07

Znajdź lepiej BMW E36 z większym silnikiem + LPG i nie pchaj się w E46 z najsłabszą jednostką.

Ode mnie może być:
Toyota Avensis - wszystkie jednostki polecane
Peugeot 406 1.8/2.0
Rover/MG - więcej może powiedzieć użytkownik "Kirin88"
Focus Mk1
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam