REKLAMA
Cześć, chcę kupić swoje pierwsze auto po dwuletniej jeździe autem rodziców. Mam na ten cel ok. 11 tys. zł, ale tak racjonalnie myśląc muszę mieć w zanadrzu na serwis, opłaty, być może założenie instalacji LPG czy też kupno opon zimowych, więc de facto wolałbym lawirować w widełkach 8 - 10 tys. zł.
Chciałbym, aby auto było tanie w utrzymaniu, czyli jak najmniej spalało (chyba, że będzie LPG, które w sumie i tak zamierzam zamontować) i było bezawaryjne. Po dwóch latach jazdy Oplem Astrą mam dość małych, niewygodnych aut. Chociaż z drugiej strony jeździłem też Fiatem Grande Punto i Skodą Fabią II i mimo, że to segment B było tam zdecydowanie wygodniej i przestronniej (w Astrze mam kolana w kierownicy, mimo, że kierownica jest max w górę a fotel w dół).
Myślałem nad takimi autami jak:
- Ford Mondeo Mk3
- Honda Accord VI
- BMW E46
Accord wygląda już leciwie, ale z drugiej strony wiem, że to pancerne auto. E46 mam na myśli 318i, zaś Mondeo albo 1.8 albo 2.0. Plus taki, że to spore auta, na pewno lepiej wyciszone niż Opel i plecy nie bolą po 10 km. Martwią mnie jedynie koszty części, o ile do Accorda podobno nie są jeszcze takie drogie, tak do Mondeo i E46 już droższe. Prawda to?
Mimo szczerej niechęci, myślałem też nad mniejszymi autami jak:
- Audi A3
- VW Golf IV (mimo, że podobno jest gorszej jakości od A3 to jakoś jego zachowawcza stylistyka bardziej mi się podoba)
- Honda Civic VII (podobno kiepsko wyciszona, ale dość przestronna)
- Ford Fiesta Mk6
- Toyota Corolla E12 (super auto, ale mam za mało kasy więc raczej odpada. Ale gdybym ustrzelił nawet 1.4 byleby z klimą w tej cenie to nad resztą bym się nie zastanawiał)
Co o tym sądzicie? Na chłopską logikę mniejsze auto - mniejsze koszty utrzymania, ale z drugiej strony nie zawsze tak jest no i nie chcę kupić drugiej męczarni dla pleców jak Astra, tylko w innym pudełku z innym znaczkiem.
Na osiągach mi nie zależy, ale jak będą to się na pewno nie obrażę.
Co do spalania - silnik musi przyjmować LPG, ale z tego co się rozeznałem to i Accord i Mondeo przyjmują, więc tu raczej problemu nie ma, tylko odpowiednie graty.
Obszar poszukiwania: mazowieckie i lub 100 km od Warszawy.