Tani w utrzymaniu samochód za ok. 10k

02 Sty 2023, 21:11

Witajcie,
mam na imię Michał i trafiłem na to forum, bo z w wieku podwójnej 18stki zrobiłem prawko i zacząłem się rozglądać nad autem do miasta :happy: W Krakowie, gdzie mieszkam od 2026roku mają wprowadzić strefy czystego powietrza niby w centrum ale finalnie pewnie będzie to całe miasto gdzie poruszać się będą mogły pojazdy spełniające normę EURO5, dlatego zakładam, że najlepszym i najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie właśnie budżetowe auto za ok 10k. (max 13k), które posłuży mi te 3 lata i nauczę się na nim jeździć zanim zainwestuję w coś lepszego. Na samochodach się nie znam w rodzinie nigdy żadnego nie było i gdyby pracodawca mi nie zasponsorował to pewnie bym prawka nie zrobił. Chciałbym prosić o radę. Nie chcę małego auta typu Micra czy C2 tylko coś pokroju Focusa Mk2 albo Ceed 1. Na otomoto znalazłem taką ofertę [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]. Przyznam, że mocno wpadła mi w oko i nie wygląda tak biednie w środku jak Seat Ibiza tylko pytanie jak z awaryjnością. Wiem że silnik 1.4 najmocniejszy nie jest, ale do miasta ewentualnie jakieś sporadyczne wakacje w polskich górach powinien wystarczyć :ok: I jeszcze odnośnie tej oferty... czy możliwe, że to auto jest w dobrym stanie technicznym biorąc pod uwagę raczej niską cenę? Macie możliwość sprawdzić VIN? Czy odpuścić i szukać czego innego? Jeśli tak to czego?
anelka
Nowicjusz

02 Sty 2023, 21:22

Niska cena wynika z tego że auto ma wgniecione tylne nadkole ale naprawa tego nie jest jakaś spora (koszt naprawy wraz z malowaniem powinien zamknąć się w 1500zł).
Tak swoją drogą Mińsk Mazowiecki i handlarz to nie brzmi zbyt optymistycznie ale może akurat ten egzemplarz będzie spoko tylko że z Krakowa masz trochę drogi i musisz pamiętać o jednym ze nawet jak go kupisz to legalnie na kołach nie możesz wrócić musisz mieć już Polskie tablice albo zostaje transport laweta.

Zaraz powrzucam jakieś linki co by można wziąść pod uwagę.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Sty 2023, 22:45

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedz.
"Lekkie przyrysowanie parkingowe" hehe dobre. Właśnie się zastanawiałem czy to wgniecenie czy jakoś dziwnie się odbija asfalt na mokrym lakierze... Czyli doszedł by do tego koszt transportu też ok 1500zł :angry: Przynajmniej się z niej wyleczyłem :D
Mondeo raczej odpada na wstępie bo wiem że duży samochód się dobrze i wygodnie prowadzi ale mam jeszcze trochę lęk przed sedanem i parkowaniem nim na osiedlu :oops: Astra ładna choć naklejka niepotrzebna. Przyznam że nie brałem jej pod uwagę i tu pytanie czy nie będzie dużo paliła z takim silnikiem? Gazu raczej montował nie będę bo to dodatkowe kilka ładnych tysięcy a jeśli faktycznie za 3 lata nie będę mógł jeździć nim po Krk to możliwe że się nigdy nie zwróci. Natomiast nie wiem czy kolor mi się podoba w Focusie i gdzieś na YT widziałem filmik że silniki 1.6 115KM maja problemy ze zmienną fazą rozrządu i jeśli 16 to lepiej słabszy 100KM.
A np. Mazda 3, Alfa 147, Punto Evo czy IBIZA warto w ogóle brać je pod uwagę? Wiem że wybrzydzam i pewnie nie powinienem z takim budżetem ale chciałbym żeby pierwszy samochód dawał więcej frajdy niż zmartwień i rachunków.
anelka
Nowicjusz

02 Sty 2023, 23:36

anelka napisał(a):Czyli doszedł by do tego koszt transportu też ok 1500zł

Jak ktoś z laweta to tak a i nawet więcej,taniej by Ci wyszło wypożyczenie lawety i samemu jechać.

anelka napisał(a):i tu pytanie czy nie będzie dużo paliła z takim silnikiem?

Po mieście z dychę na pewno.

anelka napisał(a):A np. Mazda 3, Alfa 147, Punto Evo czy IBIZA

Mazda 3 może byc ciężko znaleźć zdrowy egzemplarz.
Alfa temat rzeka,dużo nefralclgicznych usterek..
Punto i Ibiza ok.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Sty 2023, 08:02

anelka napisał(a):Czyli doszedł by do tego koszt transportu też ok 1500zł Przynajmniej się z niej wyleczyłem

Co to jest przy takich chrupersach 1500zł?
Jest to nic. Zamiast cieszyć się że możesz kupić taniej auto, zarejestrować je i doszykować na raty żeby nie odczuć finansowo to masz wielki problem bo 1500zł do wydania !!!

Nie śledzę Kia ale jeżeli cena jest atrakcyjna to przynajmniej wiadomo czemu był taniej za granicą.

Tu wielka oszczędność a potem propozycję zardzewiałej Mazdy albo Alfy :D

Co do Opelka Asterki proponuje zobaczyć ile kosztuje zestaw dobroci elektromechanicznych które mogą się popsuć.

I nie mówię że jest mus jazdy po te Kia tylko o zmianie rozumowania.

W dzisiejszych czasach ten budżet to grzebanie w złomach mniejszych lub większych.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

03 Sty 2023, 08:51

Zadbany Ceed z 2008 roku za mniej niż 10k? Hmmm... Nie chcę być sceptyczny, można obejrzeć. Z drugiej strony golas więc czego oczekiwać od sprowadzonego auta, może faktycznie być ok.

Jeżdżący już w Polsce, zadbany i z lepszym wyposażeniem to tak 13-15k trzeba liczyć.

A tego przytarcia to bym pewnie nie ruszał, totalne marnowanie kasy.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Prius Plug-in Hybrid kontra Chevrolet Volt
    Amerykańskie media motoryzacyjne pilnie śledziły pod koniec roku walkę o pierwsze miejsce w segmencie hybryd plug-in. Od 2010 roku najpopularniejszą hybrydą ładowaną z gniazdka w USA był Chevrolet Volt, ale to się zmieniło ...
    Nasz wiek, doświadczenie i bezpieczeństwo na drodze
    Możliwość swobodnego poruszania jest fundamentem wolności i niezależności. Od najmłodszych lat szukamy rozwiązań, które zwiększają naszą mobilność. Na początku uczymy się poruszania i korzystania z dostępnych środków ...

03 Sty 2023, 18:24

anelka napisał(a):ale finalnie pewnie będzie to całe miasto

Będzie to całe miasto.
anelka napisał(a):poruszać się będą mogły pojazdy spełniające normę EURO5

To dotyczy diesli (EURO5 lub 2010 rok z tego co pamiętam), dla benzyn będzie EURO3.
luke88
Nowicjusz

04 Sty 2023, 13:45

szybki napisał(a):Jest to nic. Zamiast cieszyć się że możesz kupić taniej auto, zarejestrować je i doszykować na raty żeby nie odczuć finansowo to masz wielki problem bo 1500zł do wydania !!

Na raty to ja mam kredyt hipoteczny i nie planuję niepotrzebnie brać kolejnego ale i tak dzięki za radę.

luke88 napisał(a):To dotyczy diesli (EURO5 lub 2010 rok z tego co pamiętam), dla benzyn będzie EURO3.

Faktycznie!
Czytałem kiedyś jakiś artykuł w którym pisali że od 2026 roku w Krakowie wprowadzona będzie minimalna norma euro5... W obliczu nowych informacji stwierdzam że dozbieram jeszcze 5-7tyś i kupię coś odrobinę lepszego.
Dziękuję wszystkim za rady. Najprawdopodobniej wrócę tu za 2/3 miesiące :p
anelka
Nowicjusz