Tanie auto do miasta i na ryby

28 Lis 2023, 08:25

Witam
Potrzebuje porady w doborze autka. Samochod w okresie zimowym tj: listopad - luty będzie mi służyć na dojazdy na basen i do pracy. Trasa typowo miejska, przewiduje że w każdym z tych miesięcy zrobie max 300 km (4km w jedną stronę). W okresie marzec - pażdziernik przesiadam się na rower a autko ma za zadanie wozić mnie 2 razy w tygodniu na ryby, trasa 35 km w jedną stronę. Patrząc po ostatnich przeglądach przewidywany roczny przebieg to 5-7 tys km. Ze względu na wymiary pokrowca na wędki tj: 180cm długości myślałem nad kombi ewentualnie minivanem. Zależy mi na niskiej awaryjności, małym spalaniu i małych kosztach eksploatacji. Do tej pory jeżdze Lanosem zasilanym lpg i niestety nie przejdzie kolejnego przeglądu. Nie zależy mi na osiągach, ma być pakowne, tanie w eksploatacji i jak najmniej awaryjne. Szukać silnika z zamontowanym już LPG, czy przy tych skromnych przebiegach lepszy będzie sam benzyniak? Budżet to 12 tys PLN, co możecie polecić w tych pieniądzach.
Pozdrawiam
szulmar
Nowicjusz

28 Lis 2023, 10:58

Myślę, że przy takich przebiegach spokojnie możesz poszukać jakiejś benzyny bez LPG no chyba że trafisz coś z instalacją w dobrym stanie która nie będzie wymagała zaraz wymiany butli itd.

Patrząc na te wędki i wymiary to najlepiej by było jak byś znalazł coś w kombi typu Skoda Fabia, VW Golf, Ford Focus, Opel Astra itp. W pierwszych dwóch to chyba najbezpieczniej celować w 1.6 MPI w Focusie 1.6 lub 1.8 w benzynie, Astra podobnie 1.6 i 1.8.

szulmar napisał(a):Ze względu na wymiary pokrowca na wędki tj: 180cm długości myślałem nad kombi ewentualnie minivanem
Jak będziesz jeździł sam to po co Ci minivan przecież takie wędki z pokrowcem wejdą pewnie do hatchbacka jak rozłożysz siedzenia kładąc pokrowiec po skosie :wink: Do kombi bez kładzenia siedzeń nawet tych większych raczej nie wejdą, do vana pewnie też a im większe auto tym będzie większe spalanie itd.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

29 Lis 2023, 06:24

Skąd jesteś to coś się poszuka.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Lis 2023, 09:18

Część rzeczy wędkarskich (krzesło siatki, wiadra itp.) będzie jeździć na stałe w samochodzie, często zabieram ze sobą kumpla więc powinien to być kombi ew. duży sedan. Jestem z Łodzi ale jak będzie coś ciekawego myślę, że cała centralna Polska wchodzi w grę, mogę swoim Lanosem podjechać :).
Pozdrawiam
szulmar
Nowicjusz

29 Lis 2023, 16:02

Może coś z tych:
[link do oferty na Olx wygasł]
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/f ... FRVig.html

I taka ciekawostka,mały przebieg (możliwe że od nowości w jednych rękach),silnik cieszący się dobrą opinią a przy tym podatny na lpg.
Jeśli zdrowy i dobrze utrzymany to czemu nie tylko szkoda że cena bez negocjacji..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zmiany w punktach karnych 2023 - powrót do przeszłości
    Ten rok to zdecydowanie czas zmian dla prawa ruchu drogowego w Polsce. Ponad dwa miesiące temu zetknęliśmy się z lawiną nowych regulacji, a już od 17 września 2023 roku, w życie weszła nowelizacja przepisów o punktach ...