Tanie, małe auto dla początkującego kierowcy

21 Mar 2021, 10:35

Witam. Szukam samochodu do 4000zł dla żony. Prawko dopiero co zdane, więc chciałbym, żeby to auto było tanie w zakupie jak i eksploatacji. Żonka sobie upatrzyła parę modeli i chciałbym Was zapytać czy warto w ogóle oglądać takie samochody.
1. Chevrolet Aveo z 2004r. za 2500zl. Małe, proste auto z silnikiem 1.2. Nie wiem czy ma się tam coś w ogóle popsuć. Tylko jak z awaryjnością? Rdza trochę bierze, ale to nie problem tym bardzie w tej kwocie. Sprzęgło bierze już z samej góry, ale koszt nowego również nie jest zbyt wysoki i możliwe, że sam dałbym sobie z tym rade.

2. Renault Megane 2 hatchback. Żonie bardzo się podoba, ale w kwestii awaryjności ja nie jestem zbytnio do tego samochodu przekonany i prędzej mogę trafić na minę.

3. Ford Fiesta MK6. W miarę wygodne auto i mało awaryjne. Tak mi się wydaje z tego co wyczytałem u wujka google. Miałem kiedyś okazję pojeździć takim z 1.4 diesel i dobrze wspominam ten samochodzik.

Ja osobiście najbardziej byłbym przekonany do tego Aveo. Dużo nie kosztuje i dużo na nim nie stracę jak wytrzyma te 2 lata, ale jak się mają te dwa pozostałe? Czy może jeszcze na coś innego zwrócić uwagę? Niestety tutaj dużą rolę jak dla kobiety odgrywa wygląd. Sprawy techniczne pozostają mnie, a wolałbym, żeby jak coś rozbiła samochód w cenie złomu niż kilku latka czy nówkę z salonu.
Solnik
Początkujący

Prawo jazdy: 11 04 2008
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Bmw e46 330cd
Silnik: 3.0d 204KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

21 Mar 2021, 11:49

Solnik napisał(a):Renault Megane 2

Daj sobie spokój.

Solnik napisał(a):Chevrolet Aveo z 2004r

Na ogół tam zbytnio nie ma się co zepsuć a naprawy nie są jakieś kosztowne.

Solnik napisał(a):Czy może jeszcze na coś innego zwrócić uwagę?

Przy tym budżecie nie ma co szukać konkretnego modelu tylko trzeba brać to co będzie w najlepszym stanie.

Skąd jesteś to coś się poszuka.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Mar 2021, 12:12

A co z tą fiesta??
Solnik
Początkujący

Prawo jazdy: 11 04 2008
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Bmw e46 330cd
Silnik: 3.0d 204KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

21 Mar 2021, 12:40

Też jest ok tylko jak to Ford lubi rudą.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kupno nowych opon. Wybór sercem czy rozumem?
    Dobre ogumienie to takie, które dzięki swoim parametrom umożliwia właściwe prowadzenie pojazdu oraz zapewnia skróconą drogę hamowania. Jak poznać takie produkty planując jego zakup? Czego unikać? Na co zwrócić ...